ροή ειδήσεων

Χριστούγεννα 2014: πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα δώρα



Πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα δώρα για ταΧριστούγεννα; ...
Ακριβά ή φθηνά, εγκάρδια ή τυπικά, προσωπικά ή απρόσωπα τα δώρα αποτελούν το σύμβολο κάθε εορταστικής δραστηριότητας, ειδικά αυτής των Χριστουγέννων. Πίσω από κάθε ανταλλαγή τους, υπάρχει μια καλά κρυμμένη γλώσσα και ένα πλήθος επικοινωνιακών μηνυμάτων.

Η ανταλλαγή δώρων τα Χριστούγεννα κάτω από οποιαδήποτε περίσταση αποτελεί έναν ενδιαφέροντα διάλογο συναισθημάτων και αξιών και έναν καθρέφτη του χαρακτήρα μας αλλά και της ποιότητας των διαπροσωπικών μας σχέσεων.

Ως κατεξοχήν εορταστικό σύμβολο το δώρο των Χριστουγέννων κρύβει μέσα του την ψυχολογική διάσταση του προσώπου που προσφέρει και ένα σύνολο ψυχ-αναλυτικών δεικτών γύρω από τα χαρακτηριστικά των προσώπων και σχέσεων που μεσολαβούν.

Η έννοια του δώρου

Η συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια τάση στην ανταλλαγή των δώρων τα Χριστούγενναεπιβεβαιώνει την μεγάλη σημασία του δώρου ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων, σκέψεων και αξιών. Το δώρο που προσφέρουμε αποδεικνύει ή όχι τις προθέσεις να φανούμε καλοί και γενναιόδωροι και εκφράζει άμεσα ή έμμεσα τα συναισθήματα μας. Πολλές φορές τα δώρα γίνονται το μέσο για να επιβεβαιώσουμε τη φήμη μας, τις αξίες μας αλλά και για να πιέσουμε τον παραλήπτη να ανταποκριθεί ανάλογα με αυτό που επιθυμούμε.

Σίγουρα η έννοια της ανταλλαγής των δώρων στα πλαίσια της οικογένειας ή μεταξύ συντρόφων είναι πολύ διαφορετική από την έννοια ενός δώρο στα πλαίσια μιας κοινωνικής περίστασης. Τα δώρα έχουν τη δύναμη να «ενδυναμώσουν» ή να «αποδυναμώσουν» μια σχέση. Τα δώρα αποτελούν «γνώμονα» κύρους, γούστου, αξιών, συναισθημάτων και βέβαια προθέσεων. Έτσι όταν το δώρο δεν είναι το «κατάλληλο» υπάρχει ο κίνδυνος το μήνυμα μας να μη μεταδοθεί σωστά, τα κίνητρα και οι προθέσεις μας να μην επιβεβαιωθούν.

Πως επιλέγουμε δώρα τα Χριστούγεννα

Προσωπικά ή απρόσωπα, εμπορικά ή καρδιάς τα δώρα έχουν μέσα τους κάτι από εμάς. Ανεξάρτητα από την οικονομική τους αξία συμβολίζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Μπορούν να μας βοηθήσουν να μεταφέρουμε ένα μήνυμα αγάπης και ενδιαφέροντος ή να επιβεβαιώσουν τις αξίες της οικογένειας, της φιλίας ή της συντροφικότητας.

Αν υπήρχε ένας οδηγός για την εύρεση του καταλλήλου δώρου τότε αυτός θα περιελάμβανε τα εξής:

1. Να είναι κατάλληλης αξίας. Να μην είναι δηλαδή πολύ φτηνό διότι εκφράζει έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά ούτε πολύ ακριβό ώστε να δημιουργεί υποχρεώσεις στον παραλήπτη στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
2. Να είναι κατάλληλου επιπέδου οικειότητας. Να εκφράζει δηλαδή ακριβώς το βάθος της σχέσης χωρίς να παραβιάζει τα όρια της, όντας πολύ προσωπικό ή πολύ απρόσωπο.
3. Να εκφράζει νόημα. Να δείχνει δηλαδή την ανάγκη της προσφοράς του και να υποδεικνύει το δεσμό στη σχέση.
4. Να εκφράζει το συναίσθημα του δωρητή.
5. Να δείχνει την προσπάθεια του δωρητή για την επιλογή του.
6. Να έχει κατάλληλο περιτύλιγμα. Το σωστό περιτύλιγμα τονίζει την αξία της πράξης και όχι την αξία του περιεχομένου. Το περιτύλιγμα δίνει αξία στο περιεχόμενο καθώς εκφράζει το συναίσθημα και την προσωπικότητα του δωρητή.

Στην επιλογή του κατάλληλου δώρου το κριτήριο της επιτυχίας δεν είναι τα χρήματα που διαθέτουμε, αλλά η διάθεση και προσπάθεια μας να προσφέρουμε κάτι από εμάς με αξία συναισθηματική, με ουσία διανοητική, σαν ένα σύμβολο ανάλογο της σχέσης έτσι όπως τη νιώθουμε.

Τα δώρα χαμηλής αξίας δεν είναι αυτά που δεν κοστίζουν πολλά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά αυτά που έχουν χαμηλή ουσία και συναίσθημα. Αυτά που δεν εκφράζουν κάτι, αυτά που στερούνται φαντασίας και προσπάθειας.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *