ροή ειδήσεων

Ο φορολογικός καζαμίας του 2015



Αμεσα συνδεδεμένοι με τις πολιτικές εξελίξεις οι φόροι της επόμενης χρονιάς....
Ποιες επιβαρύνσεις και ποιες ελαφρύνσεις κρίνει η κάλπη.

Θα βγάλει Πρόεδρο η ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου; Αν όχι ποιος θα επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές και ποιο κόμμα θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης; Κι όμως το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων της επόμενης χρονιάς εξαρτάται από τις απαντήσεις σε αυτά τα βασικά ερωτήματα.

Το αν και πότε θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ εξαρτάται και αυτό από το εκλογικό αποτέλεσμα

Το ύψος των καθαρών μισθώνεξαρτάται από τον αν θα γίνει ηπαρακράτηση των παροχών σε είδος αλλά και το αν θα ισχύσουν οι χαμηλοί συντελεστές στην εισφορά αλληλεγγύης. Το αν και πότε θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ εξαρτάται και αυτό από το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς οΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί την αντικατάσταση του φόρου κατοχής ακινήτων από έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Από πότε θα ισχύσει αυτό; Αγνωστο.
Η εισφορά αλληλεγγύης

Περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, 650.000δημόσιοι υπάλληλοι και 2,85 εκατομμύρια συνταξιούχοιπεριμένουν να εισπράξουν τον μισθό ή τη σύνταξη του Ιανουαρίου για να διαπιστώσουν τι θα κερδίσουν από τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα ισχύσει αυτό το όφελος καθώς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει συμπεριληφθεί και το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν οι μειωμένοι συντελεστές προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς. Αν δεν περάσει σχετικός νόμος μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, οι διαφορές στους μισθούς θα είναι οι εξής:
Για έχοντες ετήσιες αποδοχές έως 12.000 ευρώ (1000 ευρώ μηνιαίως για συνταξιούχους και εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και συνταξιούχους και 857 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα) δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή καθώς ούτως ή άλλως δεν επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης. Αρα, ούτως ή άλλως για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, η διαπραγμάτευση για την εισφορά την αφήνει αδιάφορη.
Για έχοντες ετήσιες απολαβές 14.000 ευρώ (π.χ 1000 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα ανά μήνα) η διαφορά στον μισθό θα είναι 42 ευρώ τον χρόνο δηλαδή θα υπάρξει μηνιαίο όφελος τρία ευρώ.
Οσο μεγαλύτερες οι αποδοχές, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το οικονομικό όφελος από τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς. Ετσι, οι εργαζόμενοι με ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 60.000 ευρώ, θα κερδίσουν συνολικά 540 ευρώ ή 38,5 ευρώ τον μήνα.
ΕΝΦΙΑ και το 2015;

Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα μας επιβληθεί και το 2015

Εκτός συνταρακτικού απροόπτου, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα μας επιβληθεί και το 2015. Ο φόρος βεβαιώνεται στις αρχές του 2015 και με δεδομένο ότι αποδίδει περί τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ είναι εξαιρετικά αμφίβολη η κατάργησή του ακόμη και αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα κυβερνήσει από το νέο έτος. Ναι μεν το πρόγραμμά του μιλάει για επιβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας αλλά με δεδομένο ότι αυτό ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, το πιο πιθανό είναι ότι δεν πρόκειται να ισχύσει κάτι αναδρομικά με δεδομένο και το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Αρα, στα πλάνα τους, οι περίπου 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την πληρωμή του φόρου ακινήτων. Από πότε; Πιθανότατα από τον Μάιο του 2015. Μέχρι τις 30 Μαρτίου, θα δηλώνουμε τις αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία μας μέσα στο 2014. Εναν μήνα θα χρειαστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να βεβαιώσουν τον φόρο οπότε ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πληρωθεί από τον Μάιο (στην καλύτερη περίπτωση) το πολύ σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.
Οι παροχές σε είδος

Μια από τις φορολογικές αλλαγές του 2015 είναι ότι για πρώτη φορά θα πληρωθεί φόρος και για τις παροχές σε είδος

Μια από τις φορολογικές αλλαγές του 2015 είναι ότι για πρώτη φορά θα πληρωθεί φόρος και για τις παροχές σε είδος. Η επιβάρυνση προγραμματίζεται να είναι διπλή καθώς μέσω της φορολογικής δήλωσης της επόμενης χρονιάς θα πληρώσουμε φόρο για τις παροχές που πήραμε μέσα στο 2014 ενώ με τον μισθό του Ιανουαρίου του 2015 κανονικά θα πρέπει να επιβληθεί και η παρακράτηση φόρου για τις παροχές του 2015. Το τελευταίο ενδέχεται να μην ισχύσει. Η σχετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη από την ΓΓΔΕ ενώ αν προκηρυχθούν εκλογές στις 29 Δεκεμβρίου, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι το θέμα θα… ξεχαστεί. Σε διαφορετική περίπτωση, στις 25 Ιανουαρίουεκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα πήγαιναν στις κάλπες γνωρίζοντας ότι σε λίγες ημέρες θα έβλεπαν μείωση καθαρών αποδοχών μόνο και μόνο επειδή ο εργοδότης τους, παρείχε κουπόνια σούπερ μάρκετ, επιδόματα παιδικού σταθμού, επαγγελματικά κινητά κλπ. Η αναβολή της παρακράτησης έχει ήδη γίνει μια φορά, γιατί όχι και δεύτερη
Ο φόρος των αγροτών

Χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, οι αγρότες θα υποστούν για πρώτη φορά το 2015 τη φορολόγηση με βάση το περιεχόμενο των βιβλίων (έσοδα-έξοδα). Τουλάχιστον αν πέσουν στα τεκμήρια, θα πληρώσουν φόρο με συντελεστή 26% και όχι 13% όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες

Ο καζαμίας των φόρων, μπορεί να περιλαμβάνει και σειρά άλλων μέτρων καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τους δανειστές και τη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς. Θα είναι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία το μοναδικό μέτρο; Θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις στον ΦΠΑ; Ποια απάντηση θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση;

thetoc

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *