ροή ειδήσεων

Αμφίπολη: Ποια είναι η 54χρονη βασίλισσα στον τάφο;



Θησαυρό αποκάλυψαν οι έρευνες των γεωλόγων στο λόφο Καστά...
Και ... ξαφνικά προέκυψε θέμα Ολυμπιάδας. Αν και έχει περάσει αδικαιολόγητα πολύς καιρός από την ανακάλυψη του σκελετού στον κιβωτιόσχημο τάφο που βρέθηκε κάτω από τον τελευταίο θάλαμο του τάφου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης δεν υπάρχει η παραμικρή επίσημη ανακοίνωση για κάποια ανάλυση.

Δεν υπάρχει έτσι η παραμικρή επίσημη ένδειξη για το εάν επρόκειτο για άνδρα ή γυναίκα, ούτε κάποια απάντηση για την ηλικία του νεκρού ή τον χρόνιο κατά τον οποίο έγινε η ταφή του.

Επίσημα δεν υπάρχει το παραμικρό. Ανεπίσημα όμως και μέσω του amfipolinews.blogspot.gr κυκλοφόρησε ότι ο σκελετός που ανακαλύφθηκε πριν από ένα περίπου μήνα, ανήκει σε γυναίκα που όταν έφυγε από τη ζωή ήταν 54 χρόνων.

Κάπως έτσι όλοι άρχισαν να μιλούν για τη μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Η Ολυμπιάδα γεννήθηκε το έτος 373 και βρήκε τον θάνατο δια λιθοβολισμού το έτος 316.

Με λίγα λόγια η Ολυμπιάδα όταν θανατώθηκε είχε ηλικία 57 ετών. Εάν λοιπόν ισχύει η πληροφορία που αναφέρει το amfipolinews.blogspot.gr τότε ο σκελετός έχει πολλές πιθανότητες να ανήκει στην Βασίλισσα καθώς οι ημερομηνίες είναι πολύ κοντινές.

Ταυτόχρονα η κακή κατάσταση του κρανίου ειδικά αλλά και της λεκάνης μπορεί να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ταιριάζουν και με τον τρόπο θανάτου της βασίλισσας.

Και σε αυτό το σημείο η επίσημη επιστημονική μελέτη μπορεί να δώσει απαντήσεις, ωστόσο δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν έχει έρθει στο φως.

Το σενάριο της Ολυμπιάδας ωστόσο έχει πολλά κενά. Θεωρείται απίθανο να είναι θαμμένη στο σημείο η βασίλισσα που κατ' εντολή του Κάσσανδρου αφέθηκε άταφη. Είναι περισσότερο πιθανό στην Ολυμπιάδα να ανήκει ο τάφος που έχει εντοπιστεί στην Πύδνα όπου και θανατώθηκε παρά στην Αμφίπολη και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία ο Κάσσανδος βασίλευε στην περιοχή.

Επιπλέον στο λόφο Καστά οι ενδείξεις οδηγούν σε ταφή ανδρός και μάλιστα στρατηλάτη ενώ ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο σκελετός βρέθηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο οδηγεί μάλλον στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για παλαιότερη ταφή και όχι σε ταφή του 4ου π.Χ. αιώνα, δεν έχει να κάνει δηλαδή με τον τάφο με τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες

Είμαστε ακόμη στην αρχή των αποκαλύψεων

Παρά τα εκθαμβωτικά ευρήματα ωστόσο, παρά τη μοναδικότητα του τάφου που ήδη έχει έρθει στο φως όλα τα στοιχεία δείχνουν πλέον ότι ο λόφος Καστά έχει κι άλλα να δώσει.

Σύμφωνα με το Βήμα υπάρχουν νέα δεδομένα σχετικά με όσα κρύβει μέσα του ο τύμβος της Αμφίπολης, αποκαλύπτει το «σκανάρισμα» του λόφου Καστά Τα νέα στοιχεία προέκυψαν μέσω της γεωφυσικής διασκόπησης .

Έχουν εντοπισθεί «σημεία» στο Λόφο Καστά που θα διερευνηθούν από την ανασκαφική ομάδα. Τα σημεία αυτά διαθέτουν όλες τις πιθανότητες ανθρώπινης παρέμβασης στο τοπίο, δηλαδή η έρευνα έδειξε ότι εκεί υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν κατασκευές, όπως και στην περίπτωση του τάφου που ήρθε στο φως το περασμένο καλοκαίρι.

Πηγή: newsit



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *