ροή ειδήσεων

Βρέθηκε χωριό 7.500 ετών κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας [εικόνες]



Υποθαλάσσιες ανασκαφές κοντά στην Χαϊφά του Ισραήλ έφεραν στην επιφάνεια ένα πηγάδι...
και ένα χωριό της νεολιθικής εποχής.

Τα ευρήματα ανήκουν σε έναν οικισμό που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή Κφαρ Σαμίρ.

Αυτό το χαμένο χωριό στη λεγόμενη περιοχή Λεβάντες, γεωγραφικός όρος που αναφέρεται ιστορικά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, βρίσκεται τώρα 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εξαιτίας της ανόδου της στάθμης του νερού. Το χωριό θεωρείται το αρχαιότερο κέντρο παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο και έχει βυθιστεί ολόκληρο.Η ομάδα των αρχαιολόγων, τα μέλη της οποίας προέρχονται από το πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αυστραλίας, καθώς και του πανεπιστημίου της Χαϊφά στο Ισραήλ και της αρμόδιας υπηρεσίας αρχαιοτήτων, συνεχίζει τις ανασκαφές στην περιοχή χρησιμοποιώντας την μέθοδο της φωτογραμμετρίας με την ελπίδα να καταφέρουν να εντοπίσουν στοιχεία που θα φωτίσουν τον οικισμό και τη ζωή των κατοίκων, όπως στοιχεία για τη διατροφή και τις εμπορικές συναλλαγές.



Ο Καθηγητής Μπέντζαμιν και η ομάδα του πανεπιστημίου της Χαϊφά αφαιρούν άμμο από τα ευρήματα

Πηγάδι που έγινε σκουπιδοτενεκές

Όσον αφορά στο πηγάδι που εντοπίστηκε, η ομάδα των ανασκαφών εικάζει πως προμήθευε το χωριό με πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Τζόναθαν Μπέντζαμιν που ειδικεύεται στη θαλάσσια αρχαιολογία, τα πηγάδια ήταν πολύτιμα κατά τη νεολιθική εποχή και όταν έπαυαν πλέον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατέληγαν σαν ένας τεράστιος κάδος απορριμμάτων. Όταν η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε, το νερό στο πηγάδι έπαψε να είναι πόσιμο και τότε οι κάτοικοι το μετέτρεψαν σε μια χωματερή όπου πετούσαν μέσα υπολείμματα τροφής ή ακόμα και οστά ζώων. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους αρχαιολόγους που μπορούν να αξιοποιήσουν τα απορρίμματα των Προϊστορικών ανθρώπων, όπως εργαλεία, οστά ζώων ή υπολείμματα φυτών.
Έτσι οι αρχαιολόγοι μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για την διατροφή και τις συνήθειες των αρχαίων πολιτισμών.

Η επιστημονική εξέταση των κουκουτσιών από την περιοχή θα δώσει πολλές πληροφορίες για την μεσογειακή διατροφή αλλά και το εμπόριο των κατοίκων. Οι ερευνητές πιστεύουν πως ανάμεσα στα ευρήματα θα υπάρχουν πέτρινα εργαλεία, σπόροι, ίνες φυτών και άλλα προϊόντα καλλιέργειας.

Ο Μπέντζαμιν, βασιζόμενος στα εώς τώρα ευρήματα, τονίζει πως εδώ βρίσκεται το παλαιότερο κέντρο παραγωγής ελαιόλαδου.



Bυθισμένο πηγάδι στην περιοχή των αρχαιολογικών ανασκαφών του Κφαρ Σαμίρ.

Μία μελέτη στο «Journal of Archaelogical science» αναφέρει πως την δεκαετία του 90 βρέθηκαν εκεί κατά την διάρκεια ανασκαφών χιλιάδες ελιές που είχαν υποστεί επεξεργασία για παραγωγή λαδιού καθώς επίσης και υποτυπώδεις εγκαταστάσεις.

Η ομάδα των αρχαιολόγων με την βοήθεια της φωτογραμμετρικής μεθόδου κατάφερε να δημιουργήσει μια 3D αναπαράσταση του πηγαδιού.

Η φωτογραμμετρία, επιστημονική μέθοδος που προσδιορίζει τις διαστάσεις και την ακριβή τοποθεσία των ευρημάτων, δεν είναι καινούργια μέθοδος , ωστόσο η εφαρμογή της σε υποθαλάσσια ευρήματα ανοίγει νέους ορίζοντες.

Ο Μπέντζαμιν μάλιστα λέει ότι δεν είναι μία απλά επιτυχής αναπαράσταση ενός ευρήματος αλλά πρόκειται για ένα πραγματικό εργαλείο στα χέρια των αρχαιολόγων.

Ο ίδιος αναφέρει: » Μπορούμε να μένουμε λίγα λεπτά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά μπορούμε να περάσουμε ατέλειωτες ώρες μελέτης στην ξηρά, αναλύοντας και την πιο μικρή λεπτομέρεια των ευρημάτων.»

Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι θεωρούν τα ευρήματα στο Κφαρ Σαμίρ εξαιρετικής σημασίας. Οι ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή θα συνεχιστούν, καθώς με την αλλαγή στάθμης των υδάτων όλο και περισσότερα αρχαία ευρήματα έρχονται στην επιφάνεια.

πηγή

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *