ροή ειδήσεων

Σχεδόν 8.000 νεογέννητα πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο



Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τη βρεφική και εμβρυική θνησιμότητα σε όλο τον κόσμο, εν έτει 2014...



Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν 8.000 νεογέννητα μωρά πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο, ενώ σε αυτούς τους περίπου 2,9 εκατ. θανάτους ετησίως πρέπει να προστεθούν 7.000 θάνατοι ημερησίως ή 2,6 εκατ. θάνατοι εμβρύων το χρόνο, οι οποίοι συμβαίνουν κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τα έμβρυα έχουν συνήθως τις ίδιες αιτίες με τους θανάτους των νεογνών - ανεβάζοντας έτσι σε 15.000 τον συνολικό ημερήσιο και σε 5,5 εκατ. τον συνολικό ετήσιο αριθμό των θανάτων.
Παγκοσμίως, ο τοκετός παραμένει η πιο επικίνδυνη περίοδος τόσο για το παιδί, όσο και για την μητέρα. Το 40% των θανάτων των μωρών συμβαίνουν την μέρα της γέννας, ενώ την ίδια μέρα συμβαίνουν σχεδόν και οι μισοί θάνατοι (ποσοστό 46%) των εγκύων μητέρων. Η πρόωρη γέννα παραμένει ο κατ' εξοχήν παράγων κινδύνου, ιδίως αν ο τοκετός λαμβάνει χώρα στην Αφρική (11 φορές πιθανότερος ο θάνατος του μωρού σε σχέση με την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ). Περίπου 250.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω επιπλοκών στον τοκετό ή στη γέννα.
Αυτά τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν σε μεγάλο, ετήσιο αφιέρωμα του διεθνούς κύρου ιατρικού περιοδικού "The Lancet" σχετικά με την βρεφική και εμβρυική θνησιμότητα. Τα δεδομένα προέρχονται από 195 χώρες, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί θάνατοι είναι "αόρατοι" μέχρι σήμερα στις παγκόσμιες στατιστικές θνησιμότητας.
Περίπου 1,2 εκατ. γυναίκες χάνουν το μωρό τους στη διάρκεια της γέννας κάθε χρόνο, μετά από κανονικό τοκετό εννέα μηνών. Αυτά τα μωρά, που μπορεί να πεθάνουν μόλις πέντε λεπτά πριν την γέννησή τους, αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικών θανάτων κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και δεν συνυπολογίζονται στους θανάτους νεογνών.
Στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, οι θάνατοι πριν τη γέννα δεν καταγράφονται, ούτε δίνεται κάποιο πιστοποιητικό θανάτου, με συνέπεια να περνούν κάτω από το στατιστικό "ραντάρ". Σύμφωνα με την έρευνα, τα περισσότερα νεογνά που πεθαίνουν αμέσως μετά τη γέννα και σχεδόν όλα όσα χάνουν τη ζωή τους πριν τον τοκετό, δεν καταγράφονται.
Επισήμως, οι θάνατοι νεογένννητων εμφανίζουν σταδιακή μείωση τις τελευταίες δεκαετίες, με μέση ετήσια πτώση 2% στην περίοδο 1990-2012. Η μείωση είναι κάπως μεγαλύτερη (2,6%) όσον αφορά τους θανάτους των γυναικών κατά τον τοκετό και τους θανάτους παιδιών ηλικίας ενός έως 59 μηνών (μέση ετήσια μείωση 3,4%). Οι θάνατοι νεογνών αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικών θανάτων παιδιών ηλικίας έως πέντε ετών.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι μισοί θάνατοι νεογέννητων παγκοσμίως συμβαίνουν σε πέντε μόνο χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Κίνα και Κονγκό, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζουν οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Με βάση τις υπάρχουσες τάσεις, θα χρειαστεί πάνω από ένας αιώνας (τουλάχιστον 110 χρόνια), εωσότου ένα μωρό που γεννιέται στην Αφρική, να έχει ίδιες πιθανότητες επιβίωσης με ένα παιδί που γεννιέται στην Ευρώπη ή στη Βόρεια Αμερική, καθώς η βρεφική θνησιμότητα μειώνεται τρεις φορές πιο αργά στις φτωχές χώρες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες.
Η μελέτη εκτιμά ότι η καλύτερη πρόληψη μπορεί να σώσει τρία εκατομμύρια μωρά και μητέρες κάθε χρόνο.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *