ροή ειδήσεων

Τι είδε ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος που επισκέφθηκε το Ισλαμικό Κράτος


«Πιο άγριο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί απ' όσο νόμιζα» ...
«Το Ισλαμικό Κράτος είναι πιο δυνατό, πιο άγριο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί απ' όσο νόμιζα», είπε ο 74χρονος Γιούργκεν Τοντενχέφερ, ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος που κατάφερε να επισκεφθεί το «χαλιφάτο» _ και να επιστρέψει σώος. Ο γερμανός πρώην πολιτικός πέρασε έξι μέρες στη Μοσούλη του Ιράκ και στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Ράκα της Συρίας.

Βρήκε τους οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους πολύ αφοσιωμένους και σύμφωνους με την βιαιότητα που επιδεικνύει για παράδειγμα απέναντι στους δυτικούς τους οποίους αποκεφαλίζει _ πράγμα που δείχνει και τον κίνδυνο που διέτρεξε ο Τοντενχέφερ.

Στη Μοσούλη είδε με ποιον τρόπο το Ισλαμικό Κράτος επιβάλλει την ακραία εκδοχή του σουνιτικού ισλάμ. Αφίσες πληροφορούν τους άντρες για τις σωστές στάσεις προσευχής και τις γυναίκες για την πλήρη κάλυψη του σώματός τους. Δεν πρέπει για παράδειγμα να φορούν ρούχα που «μοιάζουν με εκείνα που φορούν οι άπιστοι άντρες και γυναίκες». Οι διαφημίσεις στις γιγαντοαφίσες έχουν βαφτεί μαύρες και τα βιβλιοπωλεία πωλούν μόνο θρησκευτικά φυλλάδια και βιβλία.

Ο Τοντενχέφερ συνάντησε παιδιά - στρατιώτες που πήραν τα όπλα για το «χαλιφάτο» καθώς και μαχητές απ' όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ως τη Σουηδία και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Τον εντυπωσίασε ο ωμός ζήλος τους και η σφοδρότητα της φιλοδοξίας τους να πραγματοποιήσουν θρησκευτική κάθαρση.


«Επιδεικνύουν έναν ενθουσιασμό που δεν έχω ξανασυναντήσει σε πολεμικές ζώνες», είπε στο BBC. «Έχουν τόση εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Στην αρχή του 2014, ελάχιστοι γνώριζαν το Ισλαμικό Κράτος αλλά σήμερα έχει κατακτήσει μια περιοχή ίση με τη Βρετανία. Έχουν τη δύναμη πυρηνικής βόμβας ή τσουνάμι».

Το βίντεο το τράβηξε ο γιος του Τοντενχέφερ. Αμφότεροι έλαβαν άδεια από το Ισλαμικό Κράτος η οποία εγγυήθηκε την ασφάλειά τους. Το οπτικοακουστικό υλικό που τράβηξαν δείχνει μια οργάνωση που ασχολείται με την εδραίωσή της, σχετικά απερίσπαστη από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

«Μου έδωσαν την εντύπωση ότι θέλουν να δείξουν πως το Ισλαμικό Κράτος λειτουργεί», λέει. Στην επιφάνεια, η ζωή μοιάζει πιο κανονική απ' όσο περίμενε ο Τοντενχέφερ. Οι τζιχαντιστές διαθέτουν το δικό τους δικαστικό σύστημα _ με σημαίες του Ισλαμικού Κράτους στις αίθουσες των δικαστηρίων _ και την δική τους αστυνομία που επιβάλει τον ισλαμικό νόμο.

Περισσότερο απ' όλα τον συντάραξαν οι συζητήσεις που έκανε με τους μαχητές που τον συνόδευαν _ δεν φαίνονταν να έχουν κανένα έλεος.

Σύμφωνα με τον Τοντενχέφερ, το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται ισχυρότερο στο Ιράκ παρά στη Συρία. Στη Ράκα, την πρωτεύουσά του, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συνεχίζει να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Από το Μόναχο, όπου τον συνάντησε το BBC, είπε: «Είναι ο πιο βίαιος και επικίνδυνος εχθρός που έχω δει στη ζωή μου. Δεν βλέπω κανέναν που να μπορεί να τον σταματήσει. Μόνο οι Άραβες μπορούν να σταματήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Επέστρεψα πολύ απαισιόδοξος».

Ο Τοντενχέφερ διαπραγματεύτηκε επί μήνες την επίσκεψή του στο «χαλιφάτο» μέσω ενός γερμανού τζιχαντιστή.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *