ροή ειδήσεων

"Αυτοκτονικές" τάσεις από την κυβέρνηση που θα πλήξουν ευθύτατα τον ελληνικό Τουρισμό...



- Διαρροές ότι στο περίφημο mail της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόϊκα προτείνεται η αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13%...

Όλο το Σαββατοκύριακο δεν γράψαμε κάτι, παρότι γίναμε δέκτες πολλών διαμαρτυριών, προβληματισμών και σχολίων, για την φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στον Τουρισμό.
Φ.Π.Α. στον Τουρισμό, για την μείωση του οποίου, η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού και πλείστων όσων υπουργών, έχει πανηγυρίσει, τονίζοντας ποικιλοτρόπως και σε όλους τους τόνους, ότι δικαιώθηκε, απέναντι μάλιστα στην αρνητική στάση που είχε τηρήσει και τότε η τρόϊκα.
Και δεν γράψαμε γιατί δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι ο Αντώνης ΣΑμαράς προσωπικά θα βάλει τέτοιο αυτογκόλ.
Ακόμη και την ύστατη ώρα ελπίζω προσωπικά, ότι κάτι τέτοιο τελικά θα αποφευχθεί, καθώς δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Η ΑΛΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, που να συνηγορεί σε μια τέτοια αυτοκτονική κίνηση.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περίφημο μεταμεσονύκτιο mail του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προς την τρόϊκα", προτείνεται η αύξηση του Φ.Π.Α. στη διαμονή, από το 6,5% στο 13%.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη περιέγραψε ένα εφιαλτικό σενάριο για τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού του χρόνου, τονίζοντας: "Οικονομική αυτοκτονία: ΦΠΑ διαμονής πάει από 6,5% στο 13%. Εισπράττονται 300 εκ €. Χάνονται 4-6 εκ τουρίστες, 3-4 δις € & 200.000 θέσεις."
Διαβάζοντας αυτήν την εφιαλτική εκτίμηση ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Γρηγόρης Τάσιος, μέσω twitter, σχολίασε: "Ελπίζω να ακούνε τι λες πρόεδρε!! Αλλιώς..."
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννη Ρέτσος, πρόσθεσε: "Πώς βοηθάς μία χώρα σε κρίση; Καταργείς ένα σοβαρό μέτρο που της έδινε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στη χειρότερη στιγμή! Λογικές για… Νόμπελ".


Το ΞΕΕ
Aνακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ενώ ο ρπόεδρός του Γεώργιος Αλ. Τσακίρης απέστειλε προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
"Καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου θα αποτελέσει η φημολογούμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών, καθόσον το σύνολο των τουριστικών συμβολαίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ συγχρόνως οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος θα είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες. H προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του αριθμού επισκεπτών στη χώρα μας και την παράλληλη αύξηση των τουριστικών εσόδων. Οι αυξήσεις αυτές είχαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θετική επίπτωση στην εθνική οικονομική δραστηριότητα, με άμεσο αποτέλεσμα την καταγραφή, θετικής ανάπτυξης το Γ τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά μετά από το 2008.
Ενόψει αυτής της ζοφερής κατάστασης που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως τουριστικός κλάδος, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος αποφάσισε να αποστείλει άμεσα στον κύριο Πρωθυπουργό την παρακάτω επιστολή και συγχρόνως να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιό του σε έκτακτη συνεδρίαση αύριο Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014".
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Προς:
Τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως
Αξιότιμο Κύριο Αντώνη Σαμαρά
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Πληροφορούμενοι τα κυοφορούμενα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ στις παρεχόμενες τουριστικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες, ευρισκόμεθα στην ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας εκφράσουμε την κάθετή αντίθεσή μας σε μια τέτοια καταστρεπτική για τον τουρισμό προοπτική.
Με την ιδιότητα μας, ως του θεσμικού συμβούλου της πολιτείας για θέματα τουρισμού, οφείλουμε να επισημάνουμε και σε εσάς προσωπικά, όπως έχουμε ήδη κάνει στα αρμόδια μέλη της Κυβερνήσεώς σας, τις ολέθριες επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια αύξηση, όχι μόνο στην επόμενη τουριστική χρονιά, αλλά και στην εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, κατακτώντας μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στις προτιμήσεις της παγκόσμιας αγοράς, αντί να παρθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής θωράκισης του με στόχο την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξής του -όπως έχουμε σχετικώς εισηγηθεί με προηγούμενο υπόμνημά μας προς εσάς- ενεργοποιούνται εκ νέου κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες.
Μαζί του όμως καταδικάζουν και την ελληνική οικονομία και κοινωνία στην επιστροφή στην ύφεση, καθώς αναγνωρίζεται ευρέως ότι η δυναμική του τουρισμού ήταν αυτή που επέτυχε την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη κατά το γ΄τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αντί να κινηθούμε στη κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του ΦΠΑ σε όλες τις τουριστικές υπηρεσίες, μετά την ομολογουμένως επιτυχημένη πρωτοβουλία σας για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επενδύοντας στον τουρισμό για να «εισπράξουμε» την άμβλυνση της ανεργίας και την ενίσχυση του περιφερειακού εισοδήματος της χώρας, γινόμαστε κοινωνοί της είδησης για την υιοθέτηση μέτρων που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν πίσω στα πέτρινα χρόνια του πρόσφατου παρελθόντος.
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Παρά την έντονη φημολογία για σημαντική αύξηση των συντελεστών του τουριστικού ΦΠΑ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι εσείς προσωπικά, έχοντας με κάθε ευκαιρία αναδείξει τον τουρισμό ως κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα, αντιλαμβάνεστε πλήρως την εσφαλμένη και επικίνδυνη τροχιά στην οποία βάζει την ελληνική οικονομία ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα κινηθείτε αποφασιστικά για την αποτροπή του, έστω και την τελευταία στιγμή.
Με εκτίμηση
Γεώργιος Αλεξ. Τσακίρης
Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.»


Tουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου
Ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στην απασχόληση χαρακτηρίζει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες Η διατήρηση των συντελεστών ΦΠΑ τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση, σε επίπεδα ανάλογα των κύριων ανταγωνιστριών χωρών της Νότιας Ευρώπης, είχε ως αποτέλεσμα κατά την τελευταία διετία για τη χώρα μας την καταγραφή εντυπωσιακών μεγεθών τόσο στις αφίξεις εισερχόμενων τουριστών όσο και στα έσοδα. Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες οδηγεί σε μείωση της τουριστικής ζήτησης και κατά συνέπεια σε μείωση εσόδων για τις επιχειρήσεις και το Κράτος.
Μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ θα σήμαινε ανακοπή της δυναμικής που εμφανίζει ο εισερχόμενος τουρισμός και για τα επόμενα έτη στη χώρα μας και παράλληλα την αναχαίτιση της τεράστιας συμβολής του τουριστικού κλάδου στον τομέα της απασχόλησης. Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου εκτιμά ότι σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν θα επιτρέψουν ένα τέτοιο καίριο πλήγμα στον τουρισμό και δεν θα ενδώσουν στην όποια αρνητική μεταβολή των συντελεστών του ΦΠΑ.
Το αντίθετο θα σήμαινε την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για τον τόπο μας, την πλήρη ανάσχεση κάθε τουριστικής επένδυσης και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Το διά ταύτα...
Μια τέτοια εξέλιξη αύξησης των συντελεστών του Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες διαμονής σε αυτήν τη φάση, που έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια με τους tour operators και οδεύουμε προς την περίοδο πραγματοποίησης του κύριου όγκου κρατήσεων στις αρχές του 2015, θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση για Ελλάδα, καθώς θα επιβαρύνει αιφνιδιαστικά το κόστος των τουριστικών πακέτων και θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προιόντος.
Επιπροσθέτως, εκτιμάται μετά βεβαιότητας ότι θα οδηγήσει σε απώλεια μεγάλου αριθμού τουριστών και αφίξεων το 2015, συμπαρασύροντας τα έσοδα και φυσικά προκαλώντας αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους δείκτες που επηρεάζονται από τον τουρισμό, από την απασχόληση και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι την κατανάλωση και την παραγωγή.
Πάντως είναι άξιο απορίας πως σε έναν τομέα, στον οποίο οι επιδόσεις της Ελλάδας ξεχώρισαν και εκθειάστηκαν διεθνώς, πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο στηρίζεται και αυτός ( σ.σ. ο τομέας), αλλά εν τέλει και η Ελλάδα ολόκληρη!!!.
Θα επανέλθουμε σε λίγο με τα νεώτερα.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/12/14 11:23

    Ναι θα κλάψουμε τώρα! Τους μειώσαν το μισθοδοτικό κόστος, τους μειώσαν τις εργοδοτικές εισφορές τους δώσαν σκανδαλώδεις επιδοτήσεις, τους χαμηλώσαν το ΦΠΑ. Τι άλλο θέλουν; Βρε δε πάνε να πνιγούν και αυτοί και το εβραϊκό τους σύνδρομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *