ροή ειδήσεων

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ


Προβληματισμό και αμηχανία προκαλεί στους επιχειρηματίες του τουρισμού... η χθεσινή παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό και κυρίως οι προτάσεις που αφορούν τον περιορισμό των νέων επενδύσεων για σύγχρονα τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, (δηλαδή για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, μαρίνων, μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων), αλλά και στην αλλαγή του τουριστικού μοντέλου, με απομάκρυνση από το σύστημα του all- inclusive, το οποίο αν και έχει αρκετούς “πολέμιους”, εντούτοις αποτελεί κοινή παραδοχή πως φέρνει στη χώρα το μεγαλύτερο όγκο των ξένων τουριστών.

Ξενοδόχοι, με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το Capital.gr, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, τονίζοντας πως είναι κρίσιμο να υπάρξει έστω και την ύστατη στιγμή κλίμα σταθερότητας, προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα ο προγραμματισμός κρατήσεων της επόμενης χρονιάς και μαζί τους τα επενδυτικά σχέδια που ακολούθησαν την ανοδική πορεία του τουρισμού. Παράλληλα κάνουν έκκληση για αποφυγή της όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης, στο βαθμό που αυτή “τραυματίζει” την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Μεγάλος ξενοδόχος της Ρόδου ανέφερε χαρακτηριστικά πως η τουριστική αγορά ζητά το all inclusive, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφτεί το γεγονός πως δημοφιλείς προορισμοί, όπως τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, στηρίζονται οικονομικά στους τουρίστες του all- inclusive και η πλειονότητα των επιχειρήσεων επιβιώνει από αυτήν την πελατεία. Επιπλέον, η δημιουργία σύγχρονων μονάδων μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου, δίνοντας ώθηση στις τουριστικές εισπράξεις.

Σύμφωνα με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τουρισμό, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μικρές υποδομές στήριξης της τουριστικής δραστηριότητας και με περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μέχρι τώρα, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ένταξη επιχειρήσεων στους επενδυτικούς νόμους ευνοούσε τις μεγάλες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στη δημιουργία 150 χιλ. νέων κλινών σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία και στον εκσυγχρονισμό άλλων 100 χιλ., που σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού και τον ΣΕΤΕ είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Την ίδια ώρα προτείνει την μείωση της εξάρτησης από τους διεθνείς tour operators, παρά το γεγονός πως αυτοί παραδοσιακά τροφοδοτούν την ελληνική αγορά με τουρίστες και πως την τελευταία διετία μεγάλα ξένα τουριστικά γραφεία διευρύνουν τα πακέτα τους για Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει επίσης άρση της εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων τουριστικών ακινήτων και επανεξέταση όλων των τελευταίων συμβάσεων παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος τάχθηκε χτες αντίθετος με την εδραίωση του μοντέλου των ξενοδοχείων «all inclusive» με το επιχείρημα πως αποκόπτει τον τουρισμό από την τοπική οικονομία.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *