ροή ειδήσεων

Αρρυθμίες στις μονάδες εντατικής νεογνών



ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Με ελάχιστο προσωπικό λειτουργούν οι μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών, στην Ελλάδα...
Μία νοσηλεύτρια φροντίζει έως και πέντε παιδιά, όταν στις άλλες μεσογειακές χώρες η αναλογία είναι μία νοσηλεύτρια ανά τρία παιδιά και στη Σουηδία μία ανά δύο παιδιά.

Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και δεν υπάρχει επίπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών χάρη στην υπερπροσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες η διευθύντρια της μονάδας νεογνών του «Αγία Σοφία», Φανή Ανατολίτου, με αφορμή το διεθνές συνέδριο της Ενωσης Ευρωπαϊκών Νεογνολογικών και Περιγεννητικών Εταιρειών (UENPS), το οποίο πραγματοποιείται έως την Κυριακή στην Αθήνα.

Η κ. Ανατολίτου τόνισε ότι ένα στα δέκα νεογέννητα στη χώρα μας είναι πρόωρα, δηλαδή γεννιούνται σε λιγότερες από 32 εβδομάδες κύησης. Τα παιδιά αυτά -είπε- χρειάζονται νοσηλεία σε εντατική νεογνών. Σημείωσε, πάντως, ότι υπάρχει μείωση στα πρόωρα, καθώς -λόγω της κρίσης- έχουν μειωθεί σημαντικά οι κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με την κ. Ανατολίτου, στην Ελλάδα λειτουργούν 28 μονάδες νεογνών, από τις οποίες οι δέκα είναι ιδιωτικές και οι υπόλοιπες δημόσιες και πανεπιστημιακές.

Πολλές περιοχές της χώρας -είπε- δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κάλυψη των πρόωρων. Το πρόβλημα εντοπίζεται και σε μεγάλα νησιά, όπως η Κως και η Ρόδος.

Η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων, Ελένη Βαβουράκη, έκανε λόγο για μεγάλη ταλαιπωρία των γονιών από την περιφέρεια, τα παιδιά των οποίων νοσηλεύονται σε μονάδες νεογνών σε μεγάλες πόλεις.

Οι άνθρωποι αυτοί -εξήγησε- δεν έχουν πού να μείνουν και κοιμούνται επί τρεις μήνες σε διαδρόμους νοσοκομείων. Από την ταλαιπωρία δεν εξαιρούνται ούτε οι λεχώνες.

Επένδυση
Σύμφωνα με την κ. Βαβουράκη, η πολιτεία πρέπει να επενδύσει στις μονάδες νεογνών και για οικονομικούς λόγους: Για κάθε ευρώ που περικόπτεται, επιβαρύνονται τα Ταμεία και τα νοσοκομεία με 100 ευρώ από επιπτώσεις στην υγεία των ενηλίκων που γεννήθηκαν πρόωρα.

Η κ. Ανατολίτου αναφέρθηκε και στη σημασία του μητρικού γάλακτος, ειδικά στα πρόωρα, λέγοντας ότι βοηθά στη λειτουργία του εντέρου και στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος του ανώριμου οργανισμού. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο τράπεζες μητρικού γάλακτος, στο «Αγία Σοφία» και το «Ελενα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *