ροή ειδήσεων

Μάθημα δύναμης ψυχής από ανάπηρους χορευτές στη Ρόδο – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ



Απόψε η Ρόδος είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενεί μια ιδιαίτερα όμορφη εκδήλωση... που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Χορού Ρόδου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την στήριξη του ΔΟΠΑΡ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Όσοι παραβρέθηκαν στην αίθουσα» Καλλιπάτειρα» των εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία, καθηλώθηκαν από το θέαμα που προσέφεραν χορευτές με αναπηρία σε συνεργασία με άτομα χωρίς αναπηρία. Στην παράσταση με την ονομασία «4ο Σώμα» συμμετείχαν η Χορευτική Ομάδα ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ., ο Γιώργος Χρηστάκης,η Αγγελική Μητροπούλου,η Εβίτα Γιανοπούλου,η Έλενα Τάσσου και η Δώρα Τσιρογιάννη.



Οι καλλιτέχνες δεν περιορίστηκαν από τα εμπόδια που εκ παραδρομής πιστεύεται ότι προκαλούν οι κινητικές δυσκολίες και μέσα από μια εκπληκτική παράσταση πέρασαν δεκάδες μηνύματα προς την κοινωνία. Με δύναμη ψυχής, θέληση, αφοσίωση και προσπάθεια έδειξαν πως η τέχνη δεν κάνει διακρίσεις, δεν περιορίζεται αλλά αγκαλιάζει τους πάντες.

Σήμερα στη Ρόδο ανατράπηκαν τα στερεότυπα που θέλουν τέλειο σώμα για τον χορό, που άτομα με αναπηρία αποκλείονται από δραστηριότητες, που οι κινητικές δυσκολίες στέκονται εμπόδιο στην επιτυχία. Άτομα με αναπηρία και χωρίς, συνυπήρξαν επί σκηνής με έναν μοναδικό, συγκινητικό και εντυπωσιακό τρόπο.

Η σημερινή εκδήλωση ήταν μάθημα ζωής, ένα ηθικό δίδαγμα. Ανέδειξε το μεγαλείο της ψυχής των ατόμων με αναπηρία και την δύναμη που επιδεικνύουν για να τα κατορθώσουν όλα αυτά που σε εμάς φαίνονται ανέφικτα. Απόψε οι χορευτές κατέρριψαν τα όρια που η κοινωνία έχει λανθασμένα θέσει και ορίσει ανάμεσα στη διαφορετικότητα και το φυσιολογικό μέσα από τον χορό.




Ο χορευτής Γιώργος Χρηστάκης δήλωσε στο Rodosreport: « Η ομάδα μας έχει μια πορεία περίπου δέκα ετών. Ξεκινήσαμε με δειλά βήματα και λίγα μέσα αλλά στην πορεία φαίνεται ότι ο χορός είχε ανάγκη από κάτι διαφορετικό κι έτσι η ομάδα αυτή καταξιώθηκε και πλέον συμμετέχει στα φεστιβάλ και οπουδήποτε υπάρχουν εκδηλώσεις χορού. Στη Ρόδο ερχόμαστε με πρωτοβουλία του ΣΦΧΡ για δεύτερη συνεχή χρονιά . Η συνεργασία μας είναι άψογη στην ομάδα παρά τις ιδιαιτερότητες, είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι πλέον ο ένας με το σώμα του άλλου και έτσι θέλουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τον κόσμο. »

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Χορού Ρόδου Αναστασία Μπάκη δήλωσε στο Rodosreport: «Ο ΣΦΧΡ κάνει αυτή την παράσταση ως συνέχεια της περσινής χρονιάς. Ξεκίνησε μια ιδέα πέρυσι που φέτος εξελίσσεται. Αυτό που θέλουμε να μεταφέρουμε στον κόσμο είναι ότι χορός δεν είναι να κάνω τέλεια τα βήματα σε ένα είδος χορού αλλά να καταφέρω να εκφράσω αυτό που νιώθω με το σώμα μου, να χαλαρώσω και το πνεύμα μου να αφεθεί. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν υπάρχουν περιορισμοί. Κανείς δεν υπάρχει που να χορεύει όμορφα, κανείς που να χορεύει άσχημα. Όλοι απλά χορεύουν. Το πιο δύσκολο για να το αποδείξουμε αυτό ήταν τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Έτσι ψάχνοντας αρκετά , ανακαλύψαμε τον κ. Χρηστάκη ο οποίος με χαρά δέχτηκε να μιλήσει στην περσινή μας ημερίδα. Η ομιλία εξελίχθηκε σε ένα χορευτικό τοπίο. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη κι έτσι φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την παράσταση. Μέσα από αυτή την παράσταση μας δίνεται η ευκαιρία να μειώσουμε το «Εγώ» μας, να σεβόμαστε τους ανθρώπους που έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, να έχουμε καλύτερη συμπεριφορά, να γίνουν υποδομές και έτσι θα κάνουμε τη ζωή τους ευκολότερη. Πρέπει να εισπράξουμε ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Το «δεν μπορώ» στα απλά πράγματα ίσως να μην υπάρχει. Και αν όλα αυτά τα κάνει ο χορός, διαπιστώνουμε τις ικανότητες του οπότε όλοι θα πρέπει να χορεύουμε.»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Τέρης Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Σέργιος Αιβάζης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Χαρούλα Γιασιράνη, η Πολιτευτής των ΑΝΕΛ Δωδεκανήσου Μαρία Αγγέλου.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ και βίντεο από την παράσταση :

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *