ροή ειδήσεων

Μυστήριο με πλοίο... φάντασμα στην Κέρκυρα



Κινητοποίηση αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων έπειτα από τηλεφώνημα...

Εκτός ελληνικού FIR το πλοίο - «Δεν έχουμε πρόβλημα» είπε ο καπετάνιος -Τα δύο ελικόπτερα που πέταξαν πάνω από το πλοίο δεν είδαν κανέναν πάνω στο φορτηγό «Blue Sky» σημαίας Μολδαβίας - Δεν έχει επιβεβαιωθεί αν επιβαίνουν οπλισμένοι άντρες - Πληροφορίες ότι μεταφέρει εκατοντάδες λαθρομετανάστεςΜυστήριο καλύπτει την υπόθεση με το πλοίο φάντασμα που κατά πληροφορίες μεταφέρει παράνομους μετανάστες (περίπου 700 άτομα) και εξέπεμψε σήμα κινδύνου SOS δυτικά της Κέρκυρας, μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού 112.




Δύο ελληνικά στρατιωτικά ελικόπτερα, ένα S-70B του Πολεμικού ναυτικού και ένα Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν διαδοχικά πάνω από το φορτηγό πλοίο «Blue Sky» όμως «δεν είδαν κανέναν πάνω στο καράβι» όπως μεταφέρει αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στo protothema.gr!

Πηγές από το Λιμενικό λένε ότι το SOS δεν εξεπέμφθη από το πλήρωμα του καραβιού αλλά μάλλον ήταν ένα τηλεφώνημα εκείνο που προκάλεσε την κινητοποίηση των ελληνικών αρχών καθώς το πλοίο, την ώρα του «Mayday» έπλεε 2-3 μίλια νοτιοδυτικά των Οθωνών, εντός της ελληνικής χωρικής θάλασσας. «Δεν έχουμε νερό, κουβέρτες, φαγητό» ανέφερε ο άνθρωπος που τηλεφώνησε στις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Οι πιλότοι των δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού που πέταξαν πάνω από το φορτηγό πλοίο δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιον πάνω στο καράβι, στοιχείο που επιτείνει το μυστήριο για το τι συμβαίνει πάνω στο καράβι. Αυτή την ώρα, το «Blue Sky» πλέει με χαμηλή ταχύτητα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχουν οπλισμένοι άνδρες στο πλοίο.

Η φρεγάτα Ναβαρίνο -αφού πρώτα ανεφοδιάστηκε- προσέγγισε το φορτηγό πλοίο και επικοινώνησε με τον καπετάνιο του «Blue Sky» ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Από το Λιμενικό σημειώνουν πάντως ότι το πλοίο δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα πλευστότητας.
Κατόπιν τούτων, το πλοίο συνεχίζει την πορεία του. Περίπου στις 17:30 το «Blue Sky» βγήκε εκτός του ελληνικού FIR (που συμπίπτει με την ελληνική περιοχή ευθύνης για διεξαγωή επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης).


Μεταφέρει Σύρους πρόσφυγες;Πρόσφυγες από τη Συρία μεταφέρει πιθανότατα το πλοίο με σημαία Μολδαβίας "Blue Sky M". Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο "Channel 4", το πλοίο κατευθυνόταν από την Τουρκία στην Κροατία, τώρα όμως κινείται προς τις νότιες ακτές της Ιταλίας και έχει παρεκκλίνει της προγραμματισμένης πορείας. Το δίκτυο που επικαλείται τον Ρόι Πωλ, διευθυντή στο Ναυτικό Κέντρο Ανθρωπιστικής Βοήθειας για Πειρατεία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πειρατείας.

"Συνήθως ανάλογα περιστατικά έχουμε στις ακτές της Σομαλίας όπου πειρατές ζητούν λύτρα. Εδώ όμως είναι ευρωπαικά ύδατα. Είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Ανησυχούμε για τους επιβαίνοντες του πλοίου.Ποιο θα ήταν εξάλλου το οικονομικό όφελος των πειρατών; Κανείς δεν ζητά λύτρα για παράνομους μετανάστες", τόνισε ο Πολ. Το πλοίο έπλεε δυτικά της Κέρκυρας και, σύμφωνα με τον θάλαμο επιχειρήσεων του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας, επιβαίνουν μετανάστες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα τόσο για τον αριθμό των επιβαινόντων σε αυτό όσο και για την κατάστασή του. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 400 με 700 άτομα ενώ το Reuters, επικαλούμενο την ελληνική κρατική τηλεόραση, αναφέρει πιθανώς οπλισμένους επιβαίνοντες.


Τι λέει ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος ΚέρκυραςΣύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Σπύρο Ανδριώτη το φορτηγό πλοίο Blue Sky σημαίας Μολδαβίας βρίσκεται 3 μίλια νοτιοδυτικά των Οθωνών και είχε κατεύθυνση λιμάνι της Κροατίας.

Στην περιοχή κατέληξε ο κ. Ανδριώτης επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες γεγονός που δεν επέτρεψε στον ΟΛΚ να στείλει ρυμουλκά προς βοήθεια του πλοίου.

Ερωτήματα ωστόσο δημιουργούνται από δημοσίευμα της ιστοσελίδας Lefkadapress.gr σύμφωνα με το οποίο το συγκεκριμένο πλοίο ήταν τουλάχιστον για μια ημέρα υπό παρακολούθηση των ελληνικών αρχών όταν βρισκόταν, δηλαδή, ανοιχτά της Λευκάδας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσιεύμα το Blue Sky παρακολουθούσε διακριτικά σκάφος του Λιμενικού ενώ για την υπόθεση είχε ενημερωθεί και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Το δημοσίευμα του Lefkada Press.gr από τις 29 Δεκεμβρίου αναφέρει τα εξής:

Θρίλερ μεταξύ Κεφαλονιάς και Λευκάδας αυτή την ώρα με το φορτηγό πλοίο “Blue sky M” το οποίο πλέει ανοιχτά της Κεφαλονιάς με κατεύθυνση την Λευκάδα και , σύμφωνα με πληροφορίες μας, μεταφέρει περίπου 400 μετανάστες στην πλειοψηφία τους Σύρους. Παρακολουθείται από σκάφη του Λιμενικού χωρίς να ξέρει κανείς πού θα καταλήξει. Έχουν ενημερωθεί οι αρχές της Λευκάδας και όλοι ευχόμαστε να μην ζήσουμε μία ακόμη τραγωδία



protothema

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *