ροή ειδήσεων

Συμβουλέψτε το παιδί σας χωρίς να το τιμωρήσετε



Όσο περίεργο και αν φαίνεται σε μερικούς γονείς,...
τα παιδιά δεν μαθαίνουν μέσα από την τιμωρία, αλλά μέσα από την μίμηση της δικής μας συμπεριφοράς, την κατανόηση και τη συμπόνια.


Μιλώντας όμως για κατανόηση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάλετε τα όριά σας και να μη καθοδηγήσετε στην σωστή πορεία τα παιδιά σας. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, τα παιδιά μέσα από την τιμωρία αποκτούν κακή διαγωγή, μιμούνται τη δική μας συμπεριφορά και γίνονται πιο βίαια και επιθετικά. Διατηρούν αμυντική στάση, εξαγριώνονται και σταματούν να σκέφτονται λογικά.

Αντίθετα, εάν διατηρήσουμε μία ψύχραιμη, θετική στάση απέναντι στο παιδί, εκείνο θα ξεκινήσει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και να συμπεριφέρεται πιο συνετά.

Δείτε κάποιες χρήσιμες και αποτελεσματικές συμβουλές για το πώς θα καθοδηγήσετε τα παιδιά σας, χωρίς να χρησιμοποιήσετε λεκτική και σωματική βία:

Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι είστε ο καθρέφτης για το παιδί σας. Ό,τι κάνετε εσείς, θα το κάνει και εκείνο. Αρχίστε να του μαθαίνετε σιγά-σιγά να κάνει πράγματα μόνο του και μηn του φωνάζετε, όταν κάτι δεν κάνει σωστά ή το ξεχάσει. Μέσα από απλές καθημερινές συνήθειες το παιδί θα αρχίσει να αναπτύσσει τις βασικές του δεξιότητες.

Εάν προκύψει μία σύγκρουση μεταξύ σας αφήστε το παιδί να ηρεμήσει και μηn το επιπλήξετε. Αποφύγετε να του μιλήσετε λογικά εκείνη τη στιγμή και δώστε του χρόνο να ρυθμίσει τα συναισθήματά του. Εξασφαλίστε του ένα ήρεμο περιβάλλον και όταν νιώσει έτοιμο, εκφράστε τα δικά σας συναισθήματα και συμβουλέψτε το.

Εάν νιώθετε πολύ νευριασμένοι και απογοητευμένοι με το παιδί σας, αποφύγετε να ενεργήσετε εκείνη τη στιγμή. Πάρτε όσο χρόνο χρειαστείτε και όταν νιώσετε ήρεμοι μιλήστε του.

Προσπαθήστε να επαναφέρετε τον καλό εαυτό του παιδιού σας όταν είναι θυμωμένο. Πάρτε το αγκαλιά, κοιτάξτε το στα μάτια και δείξτε του κατανόηση.

Δημιουργήστε του την ασφάλεια να σας εμπιστευτεί και να σας εκφράσει τα συναισθήματά του.

Επιβάλετε τα όρια και τους κανόνες εκφράζοντας τη συμπόνια σας. Για παράδειγμα, το ξέρω ότι έχεις θυμώσει αλλά αυτό που έκανες δεν ήταν καθόλου σωστό ή το ξέρω ότι θέλεις να παίξεις αλλά είναι η ώρα του φαγητού.

Το σημαντικό είναι να νιώθετε τόσο εσείς καλά με τον εαυτό σας όσο και το παιδί σας. Δεν πρέπει να έχετε την απαίτηση να φέρεται σωστά εάν έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του και βρείτε ένα κοινό σημείο ώστε να συνδεθείτε μεταξύ σας.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *