ροή ειδήσεων

Καφές, κακάο και χαβιάρι... ο νέος χρυσός



Μια από τις πιο συνηθισμένες εικόνες που βλέπουμε ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής...
είναι το λιώσιμο των πάγων. Ωστόσο, μια ακόμα σοβαρή συνέπεια είναι η αλλαγή που μπορεί να προκληθεί στα τρόφιμα αφού ορισμένα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που πιθανότατα να εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ τα επόμενα χρόνια είναι η σοκολάτα, καθώς η παραγωγή κακάου στη Δυτική Αφρική συνεχώς μειώνεται, λόγω νέων ασθενειών από τις οποίες προσβάλλονται τα κακαόδεντρα αλλά και εξαιτίας της μη αναπλήρωσης των γερασμένων δένδρων. Μάλιστα, από το 2007- 2013 η τιμή του κακάου έχει αυξηθεί κατά 87%.

Την ίδια ώρα, η τιμή του καφέ Αrabica, το χαρμάνι του οποίου θεωρείται από τα ποιοτικότερα στον κόσμο, έχει σκαρφαλώσει καθώς η έλλειψη βροχής στη χώρα περιορίζει σημαντικά τις σοδειές, αυξάνοντας τη πιθανότητα εκτόξευσης των τιμών στη λιανική.

Μια ακόμα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι η μείωση της παραγωγής στις καλλιέργειες καθώς οι συχνές εναλλαγές του κλίματος λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη τους. Κάτι που έρχεται φυσικά σε αντίθεση με τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 οι τιμές των προϊόντων θα έχουν αυξηθεί κατά 84%.

Σημαντική μείωση όμως αναμένεται να σημειωθεί και στον τομέα της αλιείας, ο οποίος έχει επηρεαστεί ήδη σε ορισμένες τροπικές περιοχές. Η πτώση στην αλιεία μπορεί να φτάσει το 2015 ακόμα και το 60%.

Αν δεν αλλάξουμε λοιπόν, τις συνήθειες μας που επηρεάζουν την φύση, τότε είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες στο μέλλον.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *