ροή ειδήσεων

Handelsblatt: Ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να αποδεχθεί το «όλα ή τίποτα»



Σενάρια της επόμενης ημέρας!
Η προεδρική εκλογή αναμένεται να κρατήσει με κομμένη την ανάσα την Ελλάδα...
μέχρι το τέλος του χρόνου, ίσως και για πολύ περισσότερο, γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με τίτλο «Όλα ή τίποτα στην Αθήνα».

Και παρατηρεί: «Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος ούτε στον τρίτο γύρο, στις 29 Δεκεμβρίου, θα προκηρυχθούν εκλογές. Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Αλέξη Τσίπρα και πραγματοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα βρεθεί -το πιθανότερο- εκτός ευρώ».

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, η ξαφνική επιστροφή της κρίσης στην Ελλάδα οφείλεται, όμως, και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Με τη βιαστική ανακοίνωση ότι η χώρα θα ολοκληρώσει στο τέλος του χρόνου τα προγράμματα προσαρμογής και θα αποχαιρετήσει την τρόικα, προκάλεσε ανησυχία στις αγορές. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν στα ύψη, ενώ κατέρρευσε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Την επομένη της εκλογικής του νίκης ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε ως πρωθυπουργός δύο επιλογές: α) Να διαπραγματευτεί περαιτέρω παράταση του προγράμματος στήριξης και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Και τα δύο όμως προϋποθέτουν επιβολή νέων μέτρων και μεταρρυθμίσεων. β) Να καταγγείλει τις συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μια στάση πληρωμών θα ήταν τότε ζήτημα μερικών εβδομάδων, ενώ η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη αναπότρεπτη.

Ακόμα κι αν ο Αλέξης Τσίπρας σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος, θα πρέπει να συνεχιστεί η καταβολή μισθών και συντάξεων: «Η μόνη του επιλογή θα ήταν τότε η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες καταθέσεις. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες δεν θα προχωρήσουν προεκλογικά σε μαζικές αναλήψεις. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα επέστρεφε αναγκαστικά στη δραχμή».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *