ροή ειδήσεων

Δώδεκα ώρες συνεχούς δουλειάς για ένα iPhone - Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Apple στην Κίνα (vid)



Απάνθρωπες είναι οι συνθήκες εργασίας στα κινέζικα εργοστάσια που κατασκευάζουν προϊόντα της εταιρείας Apple,..
όπως φάνηκε μέσα από την κρυφή κάμερα δημοσιογράφων της εκπομπής του BBC, Panorama.

Στις μονάδες παραγωγής της εταιρείας όπου κατασκευάζονται τα τελευταία μοντέλα του iPhone, οι εργάτες καταρρέουν μετά από 12 ώρες συνεχούς εργασίας

Οι εξαντλημένοι από την κούραση εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Πέγκατρον, στα προάστια της Σανγκάης, εμφανίζονται στα πλάνα να αποκοιμούνται εξαιτίας της κούρασης.

Η εκπομπή διαπίστωσε ότι οι κανονισμοί για το ωράριο εργασίας, για τις κάρτες αναγνώρισης των υπαλλήλων, για τους κοιτώνες τους, για τα σεμινάρια τους και για ό,τι αφορά τους ανήλικούς εργάτες παραβιάζονται στα εργοστάσια της Πέγκατρον.

Η Apple ανακοίνωσε ότι διαφωνεί ριζικά με τα συμπεράσματα της εκπομπής.

Ένας από τους δημοσιογράφους της εκπομπής, σε μυστική αποστολή εντάχθηκε στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας που κατασκευάζει εξαρτήματα για τους υπολογιστές της και χρειάστηκε να εργαστεί 18 ημέρες χωρίς ρεπό παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του.

Ένας άλλος δημοσιογράφος σε μυστική αποστολή, η μεγαλύτερη βάρδια του οποίου ήταν 16 ώρες, είπε: «Κάθε φορά που επέστρεφα στους κοιτώνες, δεν ήθελα να κουνηθώ. Ακόμη κι αν πεινούσα, δεν ήθελα να σηκωθώ για να φάω. Ήθελα απλώς να είμαι ξαπλωμένος και να ξεκουράζομαι. Μου ήταν αδύνατο να κοιμηθώ το βράδυ εξαιτίας του άγχους».

Η Apple αρνήθηκε να συμμετάσχει στις συνεντεύξεις στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Δεν γνωρίζουμε καμία άλλη εταιρεία που να κάνει τόσα πολλά σαν την Apple για να εξασφαλίσει δίκαιες και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες. Συνεργαζόμαστε με τους προμηθευτές για να αντιμετωπίσουμε τις παραλείψεις και διαπιστώνουμε διαρκή και σημαντική βελτίωση, αλλά γνωρίζουμε ότι η δουλειά μας δεν σταματάει ποτέ».

Η Apple ανακοίνωσε ότι είναι πολύ συνηθισμένο οι εργαζόμενοί της να κοιμούνται στα διαλείμματά τους, αλλά δεσμεύτηκε να εξετάσει τις καταγγελίες ότι αποκοιμούνται από την εξάντληση εν ώρα εργασίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι παρακολουθεί το ωράριο περισσοτέρων από ενός εκατομμυρίου εργαζομένων και ότι το προσωπικό στην Πέγκατρον εργάζεται κατά μέσο όρο 55 ώρες την εβδομάδα.

Οι κακές συνθήκες εργασίας στα κινεζικά εργοστάσια έγιναν γνωστές το 2010 όταν 14 εργαζόμενοι αυτοκτόνησαν στο εργοστάσιο του μεγαλύτερου προμηθευτή της Apple, την Foxconn.

Μετά τις αυτοκτονίες, η Apple δημοσίευσε κανονισμό με οδηγίες αντιμετώπισης των εργαζομένων στα εργοστάσιά της και επιπλέον μετέφερε τμήμα της γραμμής παραγωγής της στα εργοστάσια της Πέγκατρον, στα περίχωρα της Σανγκάης. Αλλά οι μυστικοί ρεπόρτερς της εκπομπής διαπίστωσαν ότι οι κανονισμοί αυτοί παραβιάζονται συχνά.

Οι υπερωρίες υποτίθεται ότι είναι προαιρετικές, αλλά σε κανέναν από τους μυστικούς ρεπόρτερ δεν δόθηκε η επιλογή.
Πέραν των υπερωριών, ένας δημοσιογράφος υποχρεώθηκε να παρακολουθεί σεμινάρια πριν από τη δουλειά ή ύστερα από αυτή χωρίς να πληρώνεται, ενώ ένας συνάδελφός του υποχρεώθηκε να μοιράζεται τον κοιτώνα μαζί με άλλους 12.

Η Apple υποστηρίζει ότι το ζήτημα με τους κοιτώνες έχει επιλυθεί και ότι ζητεί από τους προμηθευτές να πληρώνουν τους εργαζομένους της αν διαπιστώνει ότι δεν έχουν πληρωθεί για την υποχρεωτική τους παρουσία σε σεμιναριακού τύπου συναντήσεις.

Η Πέγκατρον ανακοίνωσε ότι ερευνά προσεκτικά τους ισχυρισμούς του Panorama και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αν διαπιστώσει ότι ισχύουν.

Οι ρεπόρτερς του Panorama επισκέφθηκαν και το νησί της Ινδονησίας, Μπάνγκα, όπου βρίσκεται η αλυσίδα προμηθειών της εταιρείας. Εκεί εντόπισε ανήλικα παιδιά να εργάζονται μέσα στη λάσπη συγκεντρώνοντας κασσίτερο, πρώτη ύλη που απαιτείται για την κατασκευή εξαρτημάτων των iPhones και άλλων κινητών τηλεφώνων.

Τα παιδιά κινδυνεύουν να καταπλακωθούν ανά πάσα στιγμή από τόνους λάσπης στα πρόχειρα εργοτάξια που στήνουν οι θυγατρικές και οι συνεργαζόμενες εταιρείες της Apple.

«Η ασφάλεια των εργαζομένων είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας. Θέτουμε πολύ υψηλούς στόχους, πραγματοποιούμε άρτια εκπαίδευση των στελεχών και των υπαλλήλων μας και δεχόμαστε εξωτερικούς ελεγκτές τακτικά οι οποίοι επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις μας για να προτείνουν τρόπους βελτίωσης ανά τομέα», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, όταν δημοσιογράφοι του BBC επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια, η διεύθυνση της Apple αρνήθηκε να τους συναντήσει.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/12/14 14:02

    ποια Σανγκαη??? πηγαινετε μεχρι το H&M στο μανδρακι και ρωτηστε αν οι εργαζομενοι εχουν ωραριο? ουτε τι ωρα θα σχολασουν δεν γνωριζουν! και με την τρομοκρατια της αρνητικης αναφορας αν καποιος τολμησει να πει πως εχει παιδια οικογενεια κ τελοσπαντων κ αλλη ζωη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *