ροή ειδήσεων

Japonica: Γιατί το ελληνικό χρέος είναι μόνο 18% του ΑΕΠ!



Μια διαφορετική προσέγγιση για το ελληνικό χρέος, το οποίο επισήμως...
τοποθετείται στο 175% πραγματοποιεί το διεθνές fund Japonica. Σε πρόσφατη παρουσίαση ο επικεφαλής του επενδυτικού οίκου, Paul Kazarian, υπολόγισε το καθαρό χρέος της Ελλάδας στο 18%, σε επίπεδα «πολύ χαμηλότερα» από το όριο του 60% που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Χρησιμοποιώντας τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα, ο μεγαλοεπενδυτής υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι κατά πολύ χαμηλότερο από όσο υπολογίζεται από τους δανειστές της χώρας (ΕΚΤ, κράτη-μέλη της ευρωζώνης και ΔΝΤ), ενώ τα έξοδα που καταβάλλει η χώρα για επιτόκια δανεισμού είναι στο 1/3 από αυτά που πληρώνουν χώρες ανταγωνιστές της, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις αναδιαρθρώσεις (PSI) του χρέους και τη μεταφορά του από τους ιδιώτες στον δημόσιο τομέα, η μέση λήξη των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στα 17 έτη, όταν σε Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία ο μέσος όρος είναι επτά έτη.

Ακόμη, τη διετία 2015-2016 το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να αποπληρώσει το 5% της ονομαστικής αξίας του χρέους του, όταν οι ανταγωνίστριες χώρες θα πληρώσουν το 22%.

340 δισ. ευρώ οι απώλειες των δανειστών από το κούρεμα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Japonica, από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, οι πιστωτές της Ελλάδας έχασαν συνολικά 340 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως υπολογίζει, οι ιδιώτες επενδυτές διακατείχαν ελληνικό χρέος ύψους 199 δισ. ευρώ, ενώ η σημερινή του αξία είναι 50 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η χώρα έλαβε μέσω των διακρατικών δανείων 243 δισ. ευρώ, τα οποία μειώθηκαν στα 52 δισ. ευρώ.

Η δομή του ελληνικού χρέους μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση του Japonica, από τα συνολικά 319 δισ. ευρώ του χρέους της Ελλάδας, τα 275 δισ. ευρώ (86% του συνόλου) έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, όπως:

– μηδενικό επιτόκιο για 10 χρόνια
– επιτόκια χαμηλότερα από τη διεθνή αγορά ομολόγων
– μαζικές ωριμάνσεις ομολόγων σε 40 χρόνια
– 30 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία χρηματοδοτημένα με δάνεια του επίσημου τομέα

Τα παραπάνω αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Kazarian αποτελούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ενώ, όπως λέει ο ίδιος, εάν το ελληνικό χρέος υπολογιστεί από κυβέρνηση και πιστωτές με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και όχι όπως γίνεται σήμερα, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι τέτοια που θα δημιουργήσει 200.000-400.000 νέες θέσεις εργασίας σε έναν ορίζοντα δύο ετών.

«Xρησιμοποίησε το τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, ως δικό σου πλεονέκτημα» είναι ο τίτλος της παρουσίασης του Japonica και το μήνυμα που στέλνει το fund στους διεθνείς επενδυτές.

Δείτε την παρουσίαση:

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *