ροή ειδήσεων

Xρεώσεις με... γερμανικό σύστημα στα ελληνικά νοσοκομεία



Το γερμανικό σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων υιοθετεί το υπουργείο Υγείας,... ύστερα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον υπουργό, Μάκη Βορίδη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία...

Όπως αναφέρεται ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, χορηγήθηκε στην Ελλάδα η άδεια χρήσης του κοστολογικού συστήματος από το Γερμανικό Ινστιτούτο DRG- ΙΝΕΚ (Ιnstitut fuer das Entgeltsystem im Krankenhaus), το κόστος της οποίας καλύπτεται, στο σύνολό του, από πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

Πρόκειται για «ένα σύγχρονο κοστολογικό σύστημα, το οποίο διατίθεται από το Γερμανικό Ινστιτούτο, με αντίστοιχες συνεργασίες, σε μεγάλο αριθμό χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι «εν λόγω συμφωνίες είναι ιδιαίτερης βαρύτητας για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος αποζημίωσης νοσοκομείων με τη χρήση ενός αξιόπιστου και δοκιμασμένου συστήματος κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων».

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" οι συμφωνίες συνήφθησαν σε Κολονία, Βόνη και Ζίγμπουργκ, μεταξύ του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, των Γερμανικών Ινστιτούτων Ιατρικών Κωδικοποιήσεων DIMDI (Deutsches Institut fuer Medizinische Information und Dokumentationt), του Ινστιτούτου DRG ΙΝΕΚ, του Γερμανικού Οργανισμού Ανάπτυξης Διεθνών Συνεργασιών (GIZ- Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), καλύπτοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «με την εισαγωγή και ανάπτυξη των DRG στην Ελλάδα, με την ίδρυση της Εταιρείας Συστήματος Αποζημίωσης Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) δίνεται η δυνατότητα, βάσει του γερμανικού προτύπου, για μία αξιόπιστη και έγκυρη αποτύπωση του κόστους των νοσοκομείων, με στόχο τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οικονομικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο, η τακτοποίηση των οικονομικών των νοσοκομείων στη βάση της καθολικής και παγκόσμιας καλής πρακτικής των DRG προς όφελος των ασθενών αποτελεί θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας».

Επίσης, στην ελληνική αποστολή συμμετείχε ο γγ του υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία χρηματοδότησης του συστήματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεισφοράς του υπουργείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από τη γερμανική πλευρά συμμετείχαν οι επικεφαλής των Ινστιτούτων, δρ. Heimig, διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Ινστιτούτου, δρ. Κάιζερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικών Κωδικοποιήσεων του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, δρ. Menniken, επικεφαλής ευρωπαϊκών συνεργασιών του GIZ και o εκπρόσωπος του γερμανικού Κοινοβουλίου για την Υγεία, κ. Zoeller.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος19/12/14 16:26

    Να υποθεσω οτι θα εχουμε και Γερμανικου επιπεδου Νοσοκομεια εξοπλισμενα και στελεχωμενα χωρις ελλειψεις οπως το δικο μας ενα πραμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/12/14 23:58

    ΥΓΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ..ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΖΗΤΩ ΜΑΣ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *