ροή ειδήσεων

ΦΡΙΚΗ: Οι τζιχαντιστές ζητούν λύτρα 200 εκατ. δολάρια για να μην σκοτώσουν δύο Ιάπωνες [video]



Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος απείλησε σήμερα σε ένα νέο βίντεο να σκοτώσει δύο Ιάπωνες...
ομήρους που ισχυρίζεται πως κρατεί και ζήτησε λύτρα 200 εκατ. δολαρίων από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Στο βίντεο αυτό που αναρτήθηκε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους και του οποίου η αυθεντικότητα δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί αμέσως, η οργάνωση, η οποία ελέγχει μεγάλα τμήματα εδάφους στο Ιράκ και τη Συρία, απειλεί να "σκοτώσει μέσα σε 72 ώρες τους δύο ομήρους" και "ζητεί από την ιαπωνική κυβέρνηση να πληρώσει 200 εκατ. δολάρια για να σώσει τη ζωή τους".

Η εικονιζόμενη στο βίντεο μαυροντυμένη φιγούρα, η οποία κρατάει ένα μαχαίρι και στέκεται σε μια ερημική περιοχή μαζί με δύο άνδρες που φορούν πορτοκαλί στολές, επικρίνει επίσης αυτό που αποκαλεί υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό που διεξάγει μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.




Ιαπωνία: Δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους

Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία, αφού η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος απείλησε σ' ένα βίντεο να σκοτώσει δύο ιάπωνες ομήρους που ισχυρίζεται πως κρατεί, αν η ιαπωνική κυβέρνηση δεν καταβάλει λύτρα 200 εκατ. δολάρια για να σώσει τη ζωή τους.

"Η θέση της χώρας μας (να καταπολεμήσουμε ανυποχώρητα την τρομοκρατία) δεν έχει αλλάξει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μετά την ανάρτηση σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους του βίντεο αυτού, η αυθεντικότητα του οποίου εξετάζεται.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε "απαίτησε" την απελευθέρωση των δύο Ιαπώνων ομήρων, εκφράζοντας παράλληλα τον "αποτροπιασμό" του.

"Η διεθνής κοινότητα δεν θα υποχωρήσει στην τρομοκρατία και οφείλουμε να συνεργασθούμε" απέναντι στην απειλή αυτή, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου που άρχισε με καθυστέρηση μίας ώρας εξαιτίας της υπόθεσης των ομήρων.

Ο Σίνζο Αμπε έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ιαπωνία, παρά τη σύλληψη των ομήρων, δεν θα υπαναχωρήσει στη δέσμευσή της για την παροχή βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων προς τις χώρες που έχουν πληγεί από την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους, που πολλαπλασιάζει τις ακρότητες στη Συρία και το Ιράκ.

"Αυτή η θέση δεν θα αλλάξει", είπε επισημαίνοντας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της βοήθειας αυτής.

Στο βίντεο, μια μαυροντυμένη φιγούρα που κρατάει ένα μαχαίρι και στέκεται σε μια ερημική τοποθεσία έχοντας μπροστά του δύο γονατιστούς άνδρες που φορούν πορτοκαλί στολές, λέει πως το ιαπωνικό κοινό έχει προθεσμία 72 ώρες για να πιέσει την κυβέρνησή του να σταματήσει την "απερίσκεπτη" υποστήριξή της προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο τζιχαντιστής, ο οποίος μιλάει στα αγγλικά με βρετανική προφορά, ζητάει "200 εκατομμύρια" χωρίς να διευκρινίζει νόμισμα, αλλά στον αραβικό υπότιτλο γίνεται λόγος για δολάρια ΗΠΑ. Στο βίντεο τα ονόματα των δύο ανδρών αναφέρονται ως Χαρούνα Γιακάουα και Κέντζι Γκότο. Η φωνή του τζιχαντιστή φαίνεται να είναι η ίδια με τη φωνή εκείνου που είχε απειλήσει ομήρους σε προηγούμενα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Το βίντεο δεν φέρει ημερομηνία, αλλά σε μια επίσκεψή του στις 17 Ιανουαρίου στο Κάιρο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε υποσχέθηκε περίπου 200 εκατ. δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια προς τις χώρες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Άμπε βρισκόταν σήμερα στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε πως ο πρωθυπουργός θα ματαιώσει ένα μέρος του προγράμματός του, αλλά θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Στο Τόκιο, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ελέγχει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Ο Γκότο είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος με έδρα το Τόκιο. Έχει γράψει βιβλία για το AIDS και για τα παιδιά σε ζώνες πολέμου από το Αφγανιστάν μέχρι την Αφρική και ήταν ανταποκριτής ιαπωνικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.

Ο Γκότο συνάντησε τον Γιουκάουα πέρυσι και τον Ιούνιο τον βοήθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ, είχε δηλώσει τον Αύγουστο στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο πατέρας του Γιακάουα, ο Σοΐτσι Γιακάουα, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας πως η είδηση τον έχει καταβάλει.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *