ροή ειδήσεων

Αύξηση κατά 460% σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα ακίνητα!


500.000 ιδιοκτήτες θα πληρώνουν 2.800 ευρώ το χρόνο στην εφορία...

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται ο Φόρος "Μεγάλης" Ακίνητης Περιουσίας... αλλά τροποποιημένος! Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιό, ο φόρος θα λάβει εν μέρει τη μορφή που είχε πριν από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), δηλαδή θα επιβάλλεται σε κάθε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί ο εισπρακτικός στόχος του 1,4 δισ. ευρώ που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της φορολόγησης των ακινήτων, τότε ο νέος αυτός φόρος… Μηλιού θα πρέπει να επιβαρύνει κάθε υπόχρεο ιδιοκτήτη με ετήσιο "χαράτσι" 2.800 ευρώ, το οποίο θα είναι αυξημένο κατά 460% σε σύγκριση με αυτό που καταβάλλεται τώρα με τον ΕΝΦΙΑ ή τριπλάσιο σε σχέση με τον ΦΑΠ των ετών 2011-2013!
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Δημήτρη Στρατούλη, ότι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται σε όσους κατέχουν ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ - σύμφωνα με τον "Ελευθερο Τύπο"- φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισαν να ρίξουν το προτεινόμενο αφορολόγητο όριο στο μισό, στα 200.000 ευρώ, ώστε ο νέος φόρος να συμπεριλάβει πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες και η μέση φορολογική επιβάρυνση καθενός να είναι… πολύ μικρότερη των 12.000 ευρώ το χρόνο!

Όπως… προσπάθησε να εξηγήσει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ: "Το επίπεδο είχε πολλές κλίμακες. Αρχιζε από κάτι χαμηλό που πλήρωνε ο ιδιοκτήτης όταν το ακίνητο ήταν από 200.000 ευρώ και πάνω με πολλούς συντελεστές που οδηγούσε σε σημείο τέτοιο ώστε να έχουμε απώλεια εσόδων, τα οποία θα αντικαταστήσουμε με άλλα έσοδα που θα έρθουν από άλλες πηγές αρχίζοντας πρώτα από την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών, από τη φοροδιαφυγή".

Ουσιαστικά ο κ. Μηλιός έκανε λόγο για επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβλήθηκε σε περίπου 500.000 ιδιοκτήτες αστικής ακίνητης περιουσίας αξίας άνω των 200.000 ευρώ κατά την περίοδο 2011-2013 από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας! Ο φόρος επιβαλλόταν σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή σε κάθε άτομο με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, οπότε σε περίπτωση συζύγων ίσχυε αφορολόγητο 200.000 ευρώ για την ακίνητη περιουσία του καθενός ξεχωριστά. Στο φόρο εκείνο υπάγονταν τα αστικά ακίνητα, δηλαδή τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, ενώ εξαιρούνταν τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών. Ωστόσο, ένας τέτοιος φόρος δεν μπορεί να ονομαστεί Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, όπως τον προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επ’ ουδενί δεν μπορεί να θεωρηθεί «μεγάλη ακίνητη περιουσία» αυτή που έχει αντικειμενική αξία 210.000 ευρώ ή 220.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ (μια τέτοιου ύψους αντικειμενική αξία μετά βίας μπορεί να καλύπτει ένα διαμέρισμα).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για είσπραξη εσόδων ύψους 1,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία, θα πρέπει, σε περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά η… «εκδοχή Μηλιού», για ατομικό αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ:
1. Να υπαχθούν σε φόρο και τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εδαφικές εκτάσεις. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει το σύστημα να υπολογίσει με ακρίβεια τις αντικειμενικές αξίες όλων αυτών των εκτάσεων με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 των ετών 2005-2015, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο έως ανέφικτο (σ.σ.: η τωρινή κυβέρνηση, γνωρίζοντας το πρόβλημα αυτό, θέσπισε στο πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ ένα άλλο απλούστερο σύστημα υπολογισμού, το οποίο χρεώνει το φόρο ανά τ.μ. εδαφικής έκτασης αυξομειούμενο με βάση το ύψος των αντικειμενικών αξιών γης κάθε περιοχής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κάθε έκτασης).
2. Οι συντελεστές υπολογισμού που θα εφαρμόζονται πάνω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ να είναι τουλάχιστον 2,5 φορές μεγαλύτεροι από αυτούς που ίσχυσαν με τον ΦΑΠ της περιόδου 2011-2013. Θα πρέπει, δηλαδή, να κλιμακώνονται από 0,5% έως 2,5%!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/1/15 13:39

    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΕ ΠΟΙΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΥΡΙΖΑ? ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟ ΕΧΟΥΜΕ? Α ΡΕ ΑΣΧΕΤΟΙ... ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/1/15 14:29

    Ντροπή λιγάκι με αυτή την εκ του πονηρού τρομολαγνεία. Αν δεν είστε ικανοί να σκέπτεσθαι τουλάχιστον μην αναπαράγετε την κάθε ηλιθιότητα που έφτασε στ' αυτιά σας. Κάποτε οι έχοντες πρέπει να πληρώσουν! Στο κάτω κάτω ας αυτοκτονήσει από απόγνωση και κάποιος βολεμένος καί πάλι 7000 - 1 θα χάνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/1/15 16:04

    Λωποδύτες τόσα χρόνια καλά φάγατε, νταγκλαρώσαται, Αντε πηγαίνετε για κατούρημα για να συνέλθετε και μετά το συζητάμε........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/1/15 16:09

    Η χρυση αυγη το λέει ξεκάρα,κατάργηση του ενφια μια και `ξω,τέλος!διαλέξτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος18/1/15 16:27

    Αλλη μια προπαγανδα απο το site του ευαγγελατου.....μια χαρα το λεει ο συριζα με λιγα λογια οποιος εχει μεγαλη ακινητη περισουσια πανω απο 200.000 να πληρωνη που ειναι το κακο οσοι εχουν ενα σπιτακι δεν θα πληρωνουν τιποτα ...στις 25 φεύγετε παρτε το χαμπαρι κομοτοσκυλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος18/1/15 18:40

    ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/1/15 08:41

    @ Ανώνυμος18/1/15, 2:29 μ.μ. και @Ανώνυμος18/1/15, 4:04 μ.μ.

    Ούτε λωποδύτης είμαι, ούτε τίποτα. Ότι έφτιαξα το έκανα με ιδρώτα και στερήσεις Θα τα δώσω αν κάνετε την μαλακία και τον βγάλετε πρωθυπουργό. Δεν έχω πρόβλημα.

    Εσείς όμως, κοπρίτες είσασταν κοπρίτες θα παραμείνετε. Και φυσικά όλοι μας θα γίνουμε λαθρομετανάστες στην ίδια μας την χώρα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *