ροή ειδήσεων

6 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το κρύο


Γιατί κάποιοι κρυώνουν περισσότερο αυτήν την εποχή; ...
Μπορεί το κρύο να μας προκαλέσει ρινίτιδα; 
Ποιοι είναι πιο ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες; 
Έχουμε τις απαντήσεις!


1. Το κρύο προκαλεί φτάρνισμα

Αν κάθε φορά που βγαίνετε στο κρύο σας εκδηλώνεται συνάχι, τότε πιθανότατα υποφέρετε από αγγειοκινητική ρινίτιδα. Πρόκειται για μια κατάσταση που συνοδεύεται από ρινική καταρροή, φτέρνισμα και ρινική απόφραξη. Είναι μια μορφή μη αλλεργικής ρινίτιδας. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Τα συμπτώματα προκαλούνται από ένα ερέθισμα που προκαλεί αυτήν την αντίδραση, όπως το κρύο, η ξηρή ατμόσφαιρα, το αλκοόλ, η εκθεσή σε εναλλασσόμενες θερμοκρασίες ή σε μια τοξική ουσία κ.α.

 

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, πότε εκδηλώνονται, και ποιοι παράγοντες σας ενοχλούν. Μπορεί να συστήσει να υποβληθείτε σε δερματικές δοκιμασίες για τον αποκλεισμό της αλλεργίας ως αιτία των συμπτωμάτων σας. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος για τον προσδιορισμό των συνολικών επιπέδων IgE (αντίσωμα) και του συνολικού αριθμού ηωσινόφιλων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων). Στην περίπτωση που διαπιστώσετε σε ποια ουσία έχετε ευαισθησία, η λύση είναι να αποφεύγετε την έκθεση σε αυτή.

2. Οι αδύνατοι κρυώνουν πιο εύκολα

Δεν κρυώνουμε όλοι το ίδιο. Το κρύο γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε ορισμένους, ενώ σε κάποιους άλλους όχι. Αν, για παράδειγμα, βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με άλλους και είστε οι μόνοι που διαμαρτύρεστε για το κρύο, τότε αυτό μπορεί να εξηγείται και επιστημονικά, ενώ εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

 

Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι που αισθάνονται συνήθως πιο έντονα το κρύο είναι οι αδύνατοι (έχουν μικρότερο σωματικό λίπος), τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, εξαιτίας ορμονικών αλλαγών, τα άτομα με παθήσεις στο κυκλοφορικό σύστημα και όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό.

3. Η διατροφή μπορεί να μας... ζεστάνει

Αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να ζεσταθείτε τρώγοντας κάνετε λάθος. Τι πρέπει όμως να φάμε για να μην κρυώνουμε; Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι προκειμένου να μπορέσει το σώμα μας να αντιμετωπίσει το κρύο. Μας παρέχουν την ενέργεια, που χρειάζεται ο οργανισμός για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του.

 

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι το ρύζι και τα μακαρόνια. Επίσης χρήσιμες τροφές στο κρύο είναι οι σούπες και ο τραχανάς που περιέχει άμυλο, το οποίο αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού, οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα και οι φακές οι οποίες χάρη στο σίδηρο και τις πρωτεΐνες που περιέχουν βοηθούν τον οργανισμό τις κρύες μέρες του Χειμώνα.

4. Οι καρκινικοί όγκοι αυξάνονται γρήγορα στο κρύο

Οι καρκινικοί όγκοι αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη, ισχυρίζονται αμερικανοί ειδικοί σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι επιστήμονες από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο «Roswell Park», πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και ανακάλυψαν πως η ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε κρύο περιβάλλον είναι πιο εύκολη σε σχέση με το ζεστό.

Οι επιστήμονες έδωσαν τη δυνατότητα σε υγιή ποντίκια να επιλέξουν το περιβάλλον που προτιμούσαν να παραμείνουν ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατούσε στο χώρο. Τα υγιή τρωκτικά επέλεξαν πιο χαμηλή θερμοκρασία, όπου ένιωθαν πιο άνετα. Όταν οι ειδικοί επανέλαβαν το πείραμα με ποντίκια που είχαν καρκίνο, αυτά διάλεξαν πιο ζεστό περιβάλλον. 



Τα πειράματα έδειξαν επίσης ότι δεν είχε σημασία αν το ποντίκι είχε ζήσει σε κρύο προτού εκδηλώσει καρκίνο, αλλά η έκθεσή του στο κρύο μετά την εμφάνιση του όγκου, βοηθούσε να αναπτυχθεί πιο γρήγορα ο καρκίνος.

Οι όγκοι των ποντικών που ζούσαν σε χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος, εμφάνιζαν μειωμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος πιο αργή και αναποτελεσματική.

Οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τώρα τρόπους να συνδυάσουν την αντικαρκινική θεραπεία με τη θεραπεία θερμότητας, αλλά επισημαίνουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

5. Τα άκρα παγώνουν πιο εύκολα από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος

Πράγματι αυτό ισχύει γιατί στα συγκεκριμένα σημεία δεν υπάρχει αρκετό λίπος κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, που δρα μονωτικά. Ακόμη τα άκρα μας είναι συνήθως πιο εκτεθειμένα στο κρύο, αλλά και πιο μακριά από την καρδιά και έτσι η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι τόσο έντονη όσο στο κέντρο του σώματος. Για το λόγο αυτό καλό είναι τις κρύες μέρες να φοράτε γάντια, σκούφο και χοντρές κάλτσες για να προστατεύετε τα άκρα σας από το κρύο. 


6. Το κρύο μας βοηθάει στη δίαιτα...

...ενώ η ζέστη παχαίνει! Αυτά τουλάχιστον είναι τα συμπεράσματα των ειδικών, οι οποίοι προσπαθώντας να αναζητήσουν την επίδραση διάφορων περιβαλλοντικών παραγόντων, μελέτησαν για 6 χρόνια την εξέλιξη του βάρους περίπου 1.300 μεσήλικων ατόμων, από τους οποίους περίπου 100 εξελίχθηκαν σε παχύσαρκοι. 


Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσοι ήθελαν να ζουν σε χώρους με πολλή ζέστη το χειμώνα και το φθινόπωρο, είχαν διπλάσιες πιθανότητες παχυσαρκίας, σε σχέση με όσους είχαν ρυθμίσει το θερμοστάτη του καλοριφέρ γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορίνο, δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity.

πηγή

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *