ροή ειδήσεων

Τι ισχύει πραγματικά με το τύπωμα των ευρώ -Η Ραχήλ Μακρή επιμένει



ΟΡΓΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ.....

Πολιτικές διαστάσεις έχει πάρει η ατάκα της υποψήφιας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη Ραχήλ Μακρή πως αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακόψει την χρηματοδότηση στην Ελλάδα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τυπώσει χρήματα. Μάλιστα παρά τις αντιδράσεις τόσο από την Κουμουνδούρου, όσο και από τη ΝΔ, η ίδια η Ραχήλ Μακρή επιμένει στα λεγόμενα της και χαρακτηρίζει «άσχετους» όσους λένε το αντίθετο!

Ωστόσο αυτό που ισχύει είναι πως μόνο η ΕΚΤ και τα διοικητικά συμβούλια των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος μπορούν να ενεργοποιήσουν μια τέτοια διαδικασία. Οπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, όπου είχε ενεργοποιηθεί ο ELA στην αρχή της κρίσης, με τη συμφωνία της ΕΚΤ, προκειμένου να αναχαιτισθεί το φαινόμενο ντόμινο στις τράπεζές της που είχαν υπερεκτεθεί σε χρηματοοικονομικά παράγωγα μειωμένης εξασφάλισης.

Πότε μπορούν να τυπωθεί ευρώ εκτός ισολογισμού της ΕΚΤ

Οπως γράφει το ΚΕΡΔΟΣ οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος έχουν το δικαίωμα να τυπώσουν ευρώ εκτός ισολογισμού (off balance sheet) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάνοντας νομισματικές πράξεις εκτός Ευρωσυστήματος, υπό την αυστηρή προϋπόθεση μη αρνησικυρίας από μια αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία θα θεωρήσει ότι μια τέτοια ενέργεια αντιτίθεται στους σκοπούς της Νομισματικής Ένωσης.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν δικαίωμα να αυξήσουν τη νομισματική βάση δανείζοντας σε εμπορικές τράπεζες με ή χωρίς εγγύηση από τις τελευταίες ή κάνοντας ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή αγοράζοντας assets όπως ομόλογα ή τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια στη δευτερογενή αγορά με παραγωγή νέου χρήματος.

Το μεγάλο ρίσκο που μπορεί να οδηγήσει σε κούρεμα καταθέσεων

Ωστόσο όλη αυτή η διαδικασία κρύβει και έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως στην Κύπρο το Μάρτιο του 2013 όπου μετά την υπερβολική αύξηση του δανεισμού με ELA (Emergency Liquidity Assistance) επαληθεύθηκε το σενάριο κουρέματος καταθέσεων.

Αυτό συμβαίνει όταν μία κεντρική τράπεζα κάνει υπερβολικά ανοίγματα που ο ισολογισμός της δεν είναι ικανός να αντέξει, τότε (θεωρητικά τουλάχιστον) δεν θα έχει δικαίωμα σε άμεση πιστωτική γραμμή από το Ευρωσύστημα, οπότε μοιραία έρχεται το κούρεμα των καταθέσεων.

Επιμένει στην τοποθέτηση της η Ραχήλ Μακρή

«Άκουσαν, δεν κατάλαβαν και έσπευσαν να χλευάσουν την ασχετοσύνη τους» υπεστήριξε σε δήλωσή της η Ραχήλ Μακρή. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκδίδει (τυπώνει) χρήματα για την ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων πιστώνοντας τους λογαριασμούς των τραπεζών και υπό αυτή την έννοια η κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήμα», αναφέρει σε νέα της δήλωση.

Η Ραχήλ Μακρή λέει ότι εξειδικευμένοι οικονομικοί συντάκτες και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ γράφουν άρθρα για την λειτουργία του μηχανισμού. «Άρθρα που προφανώς δεν διαβάζουν τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, τα οποία άκουσαν, δεν κατάλαβαν και έσπευσαν να χλευάσουν την ίδια τους την ασχετοσύνη. Αποδεικνύεται ότι οι κάτοικοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σοφά απαλλάχθηκαν από περιφερειάρχες που είναι πρόθυμοι να χλευάσουν ότι έχει εφαρμόσει η ίδια η Κυβέρνηση τους» επισημαίνει.

Οργή και αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις, αλλά και η δυσφορία στον εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να γίνεται έξαλλος αφού τα όσα είπε η κ. Μακρή τον εκθέτουν προσωπικά καθώς μπήκε στα ψηφοδέλτια του κόμματος με δική του απόφαση. Την ίδια στιγμή οργισμένες ήταν και οι αντιδράσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, οι οποίοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να πάρουν αποστάσεις από τα λεγόμενα της Ραχήλ Μακρή, αφού θεωρούν πως έκανε ζημιά στο κόμμα λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης ανέβασε στο twitter την εξής δήλωση: «Θερμή παράκληση προς υποψήφιους-ες: Αν δεν γνωρίζουν ενα θέμα, ας μην αυτοσχεδιάζουν. Οι πολίτες ζητούν σοβαρότητα και σαφήνεια, από όλους». Ουσιαστικά ο κ.Παπαδημούλης απευθύνθηκε και σε όλους τους άλλους υποψήφιους που κατά καιρούς έχουν εκφράσει απόψεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Μηλιός: Γίνεσαι πιο συμπαθής όταν σωπαίνεις

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Γιάννη Μηλιού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε ως εδώ, με κόπο, αγώνες και αρχές. Ας το προστατεύσουμε αυτό με σύνεση, οι εντός και οι εκτός». Μάλιστα ο κ.Μηλιός προχώρησε και σε δεύτερο tweet. «Όταν κάνεις ένα λάθος, το να το παραδέχεσαι και να σωπαίνεις, απαιτεί σύνεση, σεμνότητα και γενναιότητα, γίνεσαι και πιο συμπαθής έτσι».

Σαφείς αποστάσεις από τη δήλωση της Ραχήλ Μακρή, κράτησε και ο Νίκος Χουντής. «Δεν το σχολιάζω», τόνισε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις. «Δεν λέμε εμείς τέτοιο πράγμα. Δεν είναι η επίσημη γραμμή μας. Δεν ήταν τελείως στον “αέρα”».

Οι αντιδράσεις από τη ΝΔ

Φυσικά στη ΝΔ μόλις άκουσαν τη δήλωση της Ραχήλ Μακρή έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση και τα γαλάζια στελέχη ξεκίνησαν αμέσως δηλώσεις προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη Βαβέλ των απόψεων που έρχονται από την Κουμουνδούρου.

Γιακουμάτος: Ασε το θείο, ξέχνα το Τζόκερ, πιάσε τον ΣΥΡΙΖΑ

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ στη Ρόδο ιδού η Ρόδος,έρχεται και το πήδημα αλλά και η χθεσινή δήλωση της Ραχήλ Μακρή ότι θα κόψει δισεκατομμύρια ευρώ η τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται ότι ενέπνευσαν το Γεράσιμο Γιακουμάτο. Σήμερα στον προσωπικό του λογαριαμό στο facebook όχι μόνο σχολίασε αυτές τις δηλώσεις αλλά προτείνει στην Κουμουνδούρου να αλλάξει και το σύνθημα του ο ΣΥΡΙΖΑ και να υιοθετήσει το σύνθημα του Τζόκερ!!!

Αδωνις: Γελάνε και αδειάζουν την Ραχήλ αλλά ξεχνούν ότι την επέβαλε προσωπικά ο Τσίπρας

Με ένα πρωινό tweet ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρεται σε όλους όσους από το πρωί «χλευάζουν» τη δήλωση της Ραχήλ Μακρή, σύμφωνα με την οποία αν διακοπεί η χρηματοδότηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα «κόψει» χρήμα.

«Γελάνε σήμερα και αδειάζουν την Ραχήλ αλλά ξεχνούν ότι την επέβαλε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας πριν από μια εβδομάδα ενάντια σε όλους», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ας την κάνει ο Τσίπρας υπουργό Monopoly

Μάλλον ειρωνική ήταν η απάντηση της υποψήφιος βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Αθήνας, Αννας Καραμανλή στη δήλωση της Ραχήλ Μακρή για τύπωμα 100 δισ. ευρώ.

Η κ. Καραμανλή με δηλώσεις της στον Real Fm χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο της ημέρας» τη συγκεκριμένη δήλωση, ενώ παρότρυνε τον Αλέξη Τσίπρα να την κάνει υπουργό Monopoly!

iefimerida.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/1/15 16:19

    kala ta lees koppelia!! GIATI ξαφνικα χrimaα !!!mporei na koψei mono i gerania( mi xeso) 100dis i ELLDA!!! 200dis i ISPANIA !!!300 disi I ITALIA!!!! KAI ayrio to proi k MERKEL l!!!meta to gamo !!!kai to ga.....si!! θA DEIS ti i ξimeroni!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *