ροή ειδήσεων

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο


Μία νέα έρευνα από τη Σχολή Επιστημών Υγείας στο ...
Πανεπιστήμιο Τζονκοπινγκ της Σουηδίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, αποκαλύπτει ότι το επάγγελμα παίζει σημαντικό ρόλο ως προς τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος για εγκεφαλικό επεισόδιο.


Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές επανεξέτασαν 14 ευρωπαϊκές μελέτες, που είχαν πραγματοποιηθεί από το 1985 έως το 2008, και στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 200.000 άτομα. Κατά μέσο όρο, οι μελέτες είχαν διάρκεια εννέα ετών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, όπως δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke», οι άνθρωποι που έκαναν απαιτητικά επαγγέλματα και γενικά είχαν μικρό έλεγχο επί του εργασιακού τους περιβάλλοντος θεωρήθηκε ότι είχαν υψηλό επαγγελματικό άγχος.

Μάλιστα, στον ορισμό αυτό ενέπιπταν το 13% με 22% των ατόμων. Αυτοί αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, ως αποτέλεσμα απόφραξης κάποιας αρτηρίας, για παράδειγμα.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στην Ευρώπη έχει εκτιμηθεί σε 115 κρούσματα στους άνδρες και 75 στις γυναίκες, ανά 100.000 άτομα.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, όμως, ο κίνδυνος ήταν 24% υψηλότερος για τα άτομα με εργασιακό άγχος, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

«Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι μια αγχωτική εργασία προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο, η σχέση θεωρείται πιθανή. Το εργασιακό στρες μπορεί να προκαλεί έκκριση των ορμονών του στρες, οι οποίες επηρεάζουν το μεταβολικό, ανοσολογικό και καρδιαγγειακό σύστημα του ατόμου. Το ισχαιμικό επεισόδιο, όπως και το έμφραγμα σχετίζεται άμεσα με την αθηροσκλήρωση», εξηγεί η Δρ Φρανσον.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές τονίζουν ότι επειδή δεν μπορεί ο εργαζόμενος να ελέγξει το επαγγελματικό άγχος, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει από τον εργοδότη.

Στο παρελθόν, πολλές μελέτες συσχετίσει το εργασιακό άγχος με τον κίνδυνο εμφράγματος, όχι όμως και με το εγκεφαλικό επεισόδιο.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *