ροή ειδήσεων

Έρχεται κόλαση στη Βουλή – Για τον αντιπρόεδρο της Χρυσής Αυγής και τα μπροστινά έδρανα του ΠΑΣΟΚ


Λίγες ημέρες πριν συνεδριάσει για πρώτη φορά η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ...
προκειμένου αρχικά να εκλέξει πρόεδρο και αντιπροέδρους και στη συνέχεια πρόεδρο Δημοκρατίας, έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις για διαδικαστικά ζητήματα που όμως έχουν τη δική τους σημειολογική και πρακτική σημασία.
Παραδοσιακά ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής έχει την ευθύνη για τη χωροταξία της Ολομέλειας. Αυτό έως τώρα τουλάχιστον ήταν μια σχετικά εύκολη δουλειά καθώς οι καταστάσεις ήταν παγιωμένες.
Μοναδική εξαίρεση είχε αποτελέσει η αντιπαράθεση της ΔΗΜΑΡ με το ΚΚΕ, το 2012 καθώς το κόμμα του κ. Κουβέλη είχε τότε μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη από το κόμμα του Περισσού, αλλά τελικά υποχώρησε και έλαβε θέσεις στη δεύτερη σειρά των κοινοβουλευτικών εδράνων.
Σήμερα, όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ακόμη κι αν, η Χρυσή Αυγή ως τρίτο κόμμα πλέον δεν ζητήσει διέξοδο σε μία από τις πέντε μπροστινές «μύτες» της Ολομέλειας είναι μάλλον δύσκολο να διατηρήσει τη θέση του το ΠΑΣΟΚ που είναι πλέον έβδομο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη.
Σήμερα, από δεξιά, κοιτώντας από την έδρα τα έδρανα, οι μύτες καταλαμβάνονταν κατά σειρά: Δύο από τη Νέα Δημοκρατία, μία από το ΠΑΣΟΚ, μία από τον ΣΥΡΙΖΑ και μία από το ΚΚΕ.
Με δεδομένο ότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κουνήσει κάποιος το ΚΚΕ από την αριστερή μύτη της Ολομέλειας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να καταλάβει τουλάχιστον τις επόμενες δύο μύτες, άρα και αυτή στην οποία καθόταν στην απερχόμενη Βουλή και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ είτε θα πρέπει να μετακινηθεί δεξιότερα κατά μία πτέρυγα καταλαμβάνοντας μία από τις δύο που έχει σήμερα η ΝΔ ή θα πρέπει να συμβιβαστεί με τη σημερινή του κοινοβουλευτική δύναμη και να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στην πίσω σειρά των εδράνων.
Επαναλαμβάνουμε αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση του προβλήματος χωρίς να συνεκτιμώντας ενδεχόμενα αιτήματα αρχικά από τη Χρυσή Αυγή και στη συνέχεια από το Ποτάμι.
Το πιθανότερο πάντως είναι το ΠΑΣΟΚ να υποχωρήσει προς τα πίσω καθώς αν ζητήσει θέση μπροστά θα αντιμετωπίσει και το αίτημα του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου, του Πάνου Καμμένου που έχει τον ακριβώς τον ίδιο αριθμό 13 βουλευτών.

Ο αντιπρόεδρος της Χρυσής ΑυγήςΈνα άλλο σημαντικό, θεσμικό ζήτημα προκύπτει από την ανάδειξη των αντιπροέδρων της Βουλής που εκλέγονται αναλογικά με τη δύναμη των κομμάτων.
Δηλαδή, οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι ανήκουν στο πρώτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), ο τέταρτος στο δεύτερο (ΝΔ), ο πέμπτος στο τρίτο (Χρυσή Αυγή), ο έκτος στο τέταρτο (Ποτάμι) και ο έβδομος στο πέμπτο (ΚΚΕ).
Επί του θέματος, ο κανονισμός της Βουλής ορίζει τα εξής στο άρθρο 8:

H Boυλή υπό την προεδρία τoυ νέoυ Πρoέδρoυ της, κατά την αμέσως επόμενη συνεδρίαση, εκλέγει με τέσσερις διαδoχικές, χωριστές, ψηφoφoρίες τoυς Aντιπρoέδρoυς, τoυς Koσμήτoρες και τoυς Γραμματείς. Στην πρώτη ψηφοφορία εκλέγονται οι πρώτος (Α΄), δεύτερος (Β΄) και τρίτος (Γ΄) Αντιπρόεδροι, στη δεύτερη οι τέταρτος (Δ΄), πέμπτος (Ε΄), έκτος (ΣΤ΄) και έβδομος (Ζ΄) Αντιπρόεδροι, στην τρίτη οι Κοσμήτορες και στην τέταρτη οι Γραμματείς. Oι ψηφoφoρίες διεξάγoνται με χωριστές ψηφoδόχoυς ειδικά για κάθε αξίωμα.
Tα κατά την προηγούμενη παράγραφο μέλη τoυ προεδρείου εκλέγονται με μυστική ψηφoφoρία και με τις πρoβλεπόμενες από τo άρθρo 67 τoυ Συντάγματoς πρoϋπoθέσεις και πλειoψηφίες.
Oι διατάξεις των παραγράφων 2 και 4 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ εφαρμόζoνται αναλόγως και για την εκλoγή των μελών τoυ πρoεδρείoυ τoυ παρόντoς άρθρoυ.
Oι διατάξεις τoυ παρόντoς άρθρoυ εφαρμόζoνται για την εκλoγή των Koσμητόρων και των Γραμματέων κατά την πρώτη συνεδρίαση και των λoιπών τακτικών συνόδων της βoυλευτικής περιόδoυ.Από το άρθρο του ΚτΒ δεν προκύπτει πως η διαδικασία εκλογής σταματά για τους υπόλοιπους αντιπροέδρους και κοσμήτορες, αν δεν εκλεγεί ο αντιπρόεδρος από την πλευρά της Χρυσής Αυγής.
Συνεπώς, μπορεί κάποιος βουλευτής του κόμματος να προταθεί για το αξίωμα, το σώμα όμως να μην του δώσει τον τυπικό αριθμό ψήφων που απαιτείται, ώστε να μην προκύψει μια άβολη κοινοβουλευτική κατάσταση.
Το ίδιο είχε ισχύσει και το 2012 όταν τυπικά στη Χρυσή Αυγή αντιστοιχούσε η θέση του έβδομου αντιπροέδρου. Για τη θέση είχε προταθεί ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αλλά στη σχετική ψηφοφορία δεν είχαν προσέλθει βουλευτές των άλλων κομμάτων και τελικά η θέση παρέμεινε κενή σε όλη τη διάρκεια του βίου της απερχόμενης Βουλής.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *