ροή ειδήσεων

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τη Ρόδο - βιντεο



«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι...

Χαίρομαι που βρίσκομαι στο νησί σας. Χαίρομαι που βρίσκομαι στα Δωδεκάνησα της ομορφιάς, του πολιτισμού, και της Ιστορίας. Και χαίρομαι διπλά γιατί έχω την ευκαιρία να σας μεταφέρω μήνυμα νίκης απ” όλη την Ελλάδα. Δέκα και μία μείνανε για τη μεγάλη νίκη του λαού και της δημοκρατίας.

Δέκα και μία μέρα για να ξαναγράψει ο λαός μας ιστορία, να σηκώσει το κεφάλι ψηλά, με περηφάνια και αξιοπρέπεια. Για να πάρει μια βαθιά ανάσα ζωής.

Η ελπίδα έρχεται. Ο φόβος φεύγει. Η αλλαγή έρχεται. Οι πολιτικές της καταστροφής φεύγουν.



Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται.

Η τρόικα φεύγει. Και παίρνει μαζί της και το διεφθαρμένο, το διαπλεκόμενο πολιτικό προσωπικό που έριξε την Ελλάδα στα βράχια.

Επιτρέψτε, όμως, μου να αρχίσω με ένα γεγονός της επικαιρότητας. Χτές ήρθε άρον-άρον στη χώρα μας ο δεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας για να εκφράσει την υποστήριξή του στον κύριο Σαμαρά. Είδαμε και τους δυο να δηλώνουν πόσο σωστή είναι η πολιτική που επέβαλε τα τελευταία χρόνια η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα. Πόσο ευεργετική και ωφέλιμη. Και πως πρέπει να συνεχιστεί. Όπως ακριβώς και στην Ισπανία.

Τι ακριβώς όμως κάνει ο κος Ραχόι στην Ισπανία και αναμένεται σύντομα να έχει την ίδια τύχη που σε λίγες μέρες θα έχει ο κος Σαμαράς στην Ελλάδα; Ξεσπιτώνει από τα σπίτια τους, από τη πρώτη τους κατοικία, χιλιάδες Ισπανούς μεροκαματιάρηδες, ανθρώπους της μεσαίας τάξης που έκαναν το λάθος να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες, πριν τη κρίση, και τώρα δε μπορούν πια να τα αποπληρώσουν.

Ποιόν λοιπόν έφερε να τον υποστηρίξει ο κος Σαμαράς; Τον πρωθυπουργό των πλειστηριασμών και των εξώσεων. Ίσως με αυτόν το τρόπο να ήθελε υποσυνείδητα να συμβολίσει, αυτό που περιμένει και τους έλληνες, αν επανεκλεγεί και συνεχίσει την εφαρμογή των μνημονίων.

Διότι οι πλειστηριασμοί απελευθερώθηκαν από 1/1 του 2015. Και οι δυο σχετικές τροπολογίες που καταθέσαμε στη Βουλή για παράταση της αναστολής καταψηφίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. Και τα κοράκια των distress funds είναι έτοιμα να πέσουν πάνω στους δανειολήπτες για να τους πάρουν τα σπίτια.

Αυτό είναι το ατύχημα που δε θα συμβεί στη πατρίδα μας, κε Σαμαρά. Να επανεκλεγείτε και να αντιγράψετε το φίλο σας το Ραχόι, πετώντας έξω από τα σπίτια τους, στο δρόμο, χιλιάδες χρεοκοπημένους δανειολήπτες. Αυτό θα αποτρέψει ο λαός μας με τη ψήφο του, στις 25 Γενάρη.

Αυτό θα αποτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις 26.

Γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Τελεία και παύλα.



Ο ΣΥΡΙΖΑ, φίλες και φίλοι, δεσμεύεται να βάλει τέρμα σ” αυτή την κοινωνική τραγωδία στην Ελλάδα. Ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για τους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο ιδρώτας των λαών δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται πλούτος των λίγων. Η δική μας, λοιπόν, μάχη δεν είναι μόνο μάχη της Ελλάδας. Είναι μάχη και της Ισπανίας. Είναι μάχη όλων των λαών του ευρωπαϊκού νότου. Είναι μάχη για τη λύση του προβλήματος του χρέους που βυθίζει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, στην ύφεση και στη φτώχεια. Είναι μάχη για μια δικαιότερη Ευρώπη.

Η νίκη μας, θα είναι ταυτόχρονα και νίκη των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου.

Και για όσους γνωρίζουν Ισπανικά, έχω μια μονολεκτική απάντηση: Podemos.

Σας λέει τίποτα αυτό κε Ραχόι; Podemos, που πάει να πει μπορούμε.

Μπορούμε να τους νικήσουμε και θα τους νικήσουμε.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Οι Έλληνες, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί, όλοι οι λαοί της Ευρώπης.

Μπορούμε, όρθιοι, ενωμένοι, αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δίκιο και την αξιοπρέπειά μας.

Φίλες και φίλοι

Μόνο οι μύωπες του συντηρητισμού δεν βλέπουν τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην ήπειρό μας. Δεν είναι μόνο στην Ισπανία που το Podemos, που γεννήθηκε στις πλατείες της αγανάκτησης, είναι ήδη πρώτο κόμμα. Και το κόμμα του κυρίου Ραχόι, τρίτο. Στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, πνέει ισχυρός άνεμος αλλαγής. Μια νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Κι αυτή η πραγματικότητα έχει ήδη την αντανάκλασή της σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, διανοούμενοι, οικονομολόγοι διαψεύδουν την κινδυνολογία του κυρίου Σαμαρά. Το ζήτημα του αβίωτου χρέους μπαίνει πια στην ατζέντα. Όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι πρόβλημα. Αλλά λύση.

Όχι απειλή, αλλά ευκαιρία για την αναγκαία αλλαγή πορείας στην Ευρώπη. Μπορώ να σας αποκαλύψω ότι έχω μιλήσει και προσωπικά με αρκετούς Ευρωπαίους παράγοντες αυτό τον καιρό.

Και ξέρετε κάτι; Όλοι πια ξέρουν τις θέσεις μας, αλλά ελάχιστοι τις αντιμετωπίζουν όπως το 2012. Τότε τα έδιναν όλα για να μην νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ξέρουν ότι η νίκη μας είναι αναπόφευκτη. Ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος. Ότι το 2015 δεν είναι 2012. Όχι μόνο για μας τους Έλληνες, αλλά ακόμα και γι” αυτούς.

Δηλώνουν λοιπόν έτοιμοι να διαπραγματευτούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Και αν δείτε τις επίσημες δηλώσεις τους, ήδη διαπραγματεύονται. Σε μας απευθύνονται πλέον όλοι. Ακόμα κι εκείνοι που εμφανίζονται άκαμπτοι, σηκώνουν σήμερα ψηλά τον πήχη, για να κερδίσουν αύριο περισσότερα. Αλλά έχουνε πια οι φύλακες την γνώση. Και ο νοών νοήτω.

Θέλω όμως από δω, από τη Ρόδο, από τα Δωδεκάνησα, που η ομορφιά και η ιστορία τους αποτελούν μαγνήτη για όλους τους Ευρωπαίους, να διακηρύξω ότι: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη. Αλλά με ένα κριτήριο: Το καλό του ελληνικού λαού και της πατρίδας.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τους θεσμούς τη μάχη. Με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Αλλά με γνώμονα την απαλλαγή της Ελλάδας από την ομηρεία του χρέους. Και την απαλλαγή της Ευρώπης από μια πολιτική που τη διαλύει.

Δεν πάει άλλο με το βραχνά του χρέους και των μνημονίων της καταστροφής. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι. Εμείς δεν έχουμε σκοπό ούτε να εκβιάσουμε, ούτε να τρομοκρατήσουμε κανέναν. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση και να δεχτούμε από κανέναν, απόπειρες εκβιασμού και τρομοκράτησης. Εις βάρος μας. Αλλά κυρίως εις βάρος των Ελλήνων που αύριο θα εκπροσωπούμε. Εις βάρος εκείνων που δεν μπορούν πια να αντέξουν άλλη φτώχεια κι άλλη ταπείνωση. Εις βάρος τελικά της Ελλάδας. Αυτό με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβεί. Και δε θα συμβεί. Θα ήταν ανόητος και επικίνδυνος για την Ευρώπη αυτός που θα τολμούσε και να το σκεφτεί. Γιατί η Ευρώπη δεν είναι μόνο το χρηματιστικό κεφάλαιο και οι συντηρητικοί πολιτικοί του εκφραστές. Δεν είναι μόνο οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της λιτότητας. Δεν είναι μόνο οι θιασώτες του κρυφού ή φανερού εθνικιστικού εγωισμού.

Η Ευρώπη είναι και οι λαοί της. Η Ευρώπη είναι και ο διαφωτισμός. Η Ευρώπη είναι και ο πολιτισμός και οι κατακτήσει των λαών της. Η Ευρώπη είμαστε κι εμείς. Κι εσείς όλοι. Αυτή η Ευρώπη, η δική μας Ευρώπη της προόδου και των λαών, βρίσκεται ήδη σε αγωνιστική κίνηση. Προσδοκά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρετίζει ήδη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί δική της τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Και είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην κακοποίηση μιας χώρας από το καθεστώς της διαπλοκής, της διαφθοράς, και της τοκογλυφίας. Και στην κακοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από το μπλοκ του σκοταδισμού.



Φίλες και φίλοι

Δυστυχώς σ” αυτό το μαύρο μπλοκ έχουν περίοπτη θέση ο κύριος Σαμαράς και οι σύμμαχοί του. Που επέβαλαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τον πιο αντιδραστικό σκοταδισμό. Διαλύοντας την οικονομία. Συνθλίβοντας τους πιο αδύναμους. Διαλύοντας την κοινωνία. Ακόμα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Και μετατρέποντας τη δημοκρατία σε ένα παιγνίδι διαπλοκής, υπόγειων διαδρομών, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, αυταρχισμού, και σκανδάλων.

Αυτό τον σκοταδισμό των ιδεών τους, της πολιτικής τους, των μνημονίων τους, θέλουν να συνεχίσουν με την προεκλογική προπαγάνδα του φόβου. Ταιριαστά πράγματα. Μαύρο μπλοκ, μαύρη πολιτική, μαύρη προπαγάνδα.

Ξέρετε, βέβαια, πια όλοι ότι ο φόβος, που οδήγησε στο εκλογικό αποτέλεσμα του 2012, έχει πια πεθάνει. Το βλέπετε γύρω σας. Στα πρόσωπα, στα λόγια, στην απόφαση της αλλαγής. Το Grexit το έστειλαν στα σκουπίδια οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Ακόμα και οι σκληροί του Βερολίνου δεν το μνημονεύουν πια. Τη φυγή των καταθέσεων την έστειλαν στα αζήτητα οι ίδιοι οι καταθέτες. Και την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος την εγγυάται πια η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και φυσικά την εγγυάται με τον πιο απόλυτο και αποφασιστικό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι εκείνοι που προπαγανδίζουν τα άδεια ΑΤΜ, επειδή είναι άδειοι από επιχειρήματα.

Επιτρέψτε μου όμως να πω δυο λόγια για το φόβο που τόσο καιρό, με τόση αφροσύνη και έλλειψη ευθύνης, καλλιεργεί ο κύριος Σαμαράς. Αναμασούν οι συνένοχοί του. Και αναπαράγουν τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Τι ακριβώς λένε. Τι εννοούν; Και τι επιδιώκουν; Λένε ότι αν αντισταθούμε στις παράλογες και απάνθρωπες πολιτικές θα μας πνίξουν οι αγορές. Λένε ότι αν έχουμε κόκκινες γραμμές θα μας τιμωρήσουν οι πιστωτές. Λένε ότι αν δεν κάνουμε ότι μας επιβάλουν, θα πέσει φωτιά να μας κάψει.

Τα λένε αυτά και εννοούν ότι πρέπει να καθίσουμε ως λαός να μας σφάξουν οι σύγχρονοι αγάδες. Για να αγιάσουμε. Εννοούν να μην αντισταθούμε. Εννοούν να μην διαπραγματευτούμε σκληρά. Και επιδιώκουν έτσι να κερδίσουν τη στήριξη υποταγμένων ανθρώπων σε μια υποταγμένη πολιτική. Την ψήφο ενός γονατισμένου λαού σε γονατισμένους πολιτικούς.

Μόνο που κρίνουν εξ ιδίων. Επειδή οι ίδιοι παραμένουν γονατιστοί, προπαγανδίζουν τη γονυκλισία ως εθνική αναγκαιότητα.

Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν είναι γονατισμένος. Είναι όρθιος. Οι Έλληνες είναι όρθιοι και έτοιμοι να διεκδικήσουν και να επιβάλουν τη σωτηρία της χώρας τους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κάνει πολιτική πράξη έναν νέο πατριωτισμό. Για τη κοινωνική σωτηρία. Για την εθνική αναγέννηση. Για την αξιοπρέπεια του λαού μας



Φίλες και φίλοι, Πολίτες της Ρόδου,

Ας αφήσουμε τον κύριο Σαμαρά και τους αυτουργούς των μνημονίων παρέα με το φόβο. Το δικό τους φόβο αυτή τη φορά. Μπροστά στη βέβαιη ήττα. Και ας κοιτάξουμε μπροστά. Η Ελλάδα μετράει την πολιτική τους από τις πληγές της. Μετράει το πολιτικό τους ανάστημα από τη σχέση τους με την ηθική και την αλήθεια. Και τους βρίσκει ελλιπείς. Μετράει την αξιοπιστία τους από τις δεκάδες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και τους βρίσκει εθισμένους στην εξαπάτηση. Για αυτό η Ελλάδα τελειώνει μ” αυτούς στις 25 του Γενάρη. Και μπαίνει από τις 26 του Γενάρη σε ένα άλλο δρόμο. Εδώ δεν μιλάμε για κάποια εναλλαγή κυβέρνησης. Δεν μιλάμε για καρέκλες. Μιλάμε για μια μεγάλη και δύσκολη αλλαγή. Για απαλλαγή από το καρκίνωμα της διαφθοράς. Για εκμηδένιση της διαπλοκής. Για δικαιοσύνη και κάθαρση. Για δημοκρατία σε όλο το πλάτος και το βάθος της κοινωνίας. Για κατάργηση και συστηματικό ξήλωμα του καθεστώτος των μνημονίων. Για μέτρα ανακούφισης εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που ζουν στο σκοτάδι, στο κρύο, και στην πείνα.

Για προοδευτικές αλλαγές στην Παιδεία και στην Υγεία. Για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για ανάνηψη και ανάκαμψη της οικονομίας. Για ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους. Για πάταξη της φοροδιαφυγής. Και για αποφασιστική και σκληρή διαπραγμάτευση που θα απαλλάξει τη χώρα και τον κάθε πολίτη από το βραχνά του αβίωτου χρέους.

Ας είμαστε ειλικρινείς, φίλες και φίλοι

Όλα αυτά και δεκάδες άλλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν, και θα γίνουν πράξη, με δυο προϋποθέσεις:

Πρώτη προϋπόθεση. Η μεγάλη, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Που θα εξασφαλίσει μια καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή. Εμείς δε μιλάμε και δε θέλουμε τις αυτοδυναμίες που ζήσαμε στο παρελθόν από τα κόμματα εξουσίας. Δε ζητάμε λευκή επιταγή. Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας και συνέχειας του χθες. Αλλά αυτοδυναμία ρήξης με το παλιό και το φθαρμένο. Αυτοδυναμία όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές και τους εκπροσώπους τους. Για να διεκδικήσουμε ως χώρα υπόσταση ξανά στην Ευρώπη. Για να ξανααισθανθεί ο λαός μας περήφανα.

Και η δεύτερη προϋπόθεση. Είναι ο λαός να παραμείνει όρθιος στις επάλξεις της μεγάλης δημοκρατικής μεταρρύθμισης. Να πάρει στα δικά του χέρια την υπόθεση της δημοκρατίας και της αλλαγής. Να πάρει από το χέρι τη δική του κυβέρνηση και να τη βοηθήσει στα δύσκολα. Όχι να αναθέσει τη δουλειά και να περιμένει αποκαμωμένος. Να κάνει δική του υπόθεση την υπόθεση της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της προκοπής. Την υπόθεση της πατρίδας.

Εμείς φίλες και φίλοι έχουμε τη διάθεση, το θάρρος, την πείρα, την αποφασιστικότητα, να δώσουμε μάχη προόδου σε όλα τα μέτωπα. Να τα βάλουμε ακόμα και με τις παθογένειες που καλλιέργησαν χρόνια και χρόνια δικομματικής εναλλαγής σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας. Αλλά χωρίς την ενεργή στήριξη του εργαζόμενου, του μικρομεσαίου, του αγρότη, του έντιμου επιχειρηματία, του νέου, δεν είναι εύκολο να νικηθεί ο σκοταδισμός. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να γυρίσουμε μονάχοι μας τον τροχό της ιστορίας. Για να θυμηθώ λοιπόν τους ωραίους στίχους του Άγγελου Σικελιανού : «Εμπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα». Βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο της ελπίδας, της δικαιοσύνης, της προκοπής.



Ροδίτες και Ροδίτισσες,

Με το λαό όρθιο στο πλάι του, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ιστορίας. Με την ψήφο του λαού να ασκήσουμε την κυβερνητική εξουσία. Για πρώτη φορά στην ιστορία.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί. Λοιπόν ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού. Με τη δική σας ώθηση.

Αλλά και με τη σεμνότητα, την ανιδιοτέλεια και την εμπιστοσύνη στη δύναμή σας, στη δύναμη του λαού, θέλω να σας διαβεβαιώσω. Θα τα καταφέρουμε.

Μπορούμε εκατό φορές καλύτερα από τους επαγγελματίες της εξουσίας. Χίλιες φορές καλύτερα από τους προαγωγούς της διαπλοκής. Χιλιάδες φορές καλύτερα από τα τζάκια και τις δυναστείες. Και μπορώ να αναλάβω μια δέσμευση μπροστά σας: Τη δέσμευση ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Τη δέσμευση ότι θα πορευτούμε όχι μόνο για το λαό, αλλά με το λαό. Γιατί αυτός είναι η μόνη μας δύναμη.

Σας λέω λοιπόν:

Θα καταργήσουμε τα μνημόνια και το καθεστώς δουλοπαροικίας που έχει επιβληθεί στη χώρα. Με αποφασιστικότητα και σύνεση.

Θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Που θα ανακουφίσει την κοινωνία από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Που θα βοηθήσει την οικονομία να πάρει ξανά μπροστά. Που θα αντιμετωπίσει την κοινωνική μάστιγα της ανεργίας. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι η ιδρυτική πράξη της συμμαχίας μας με την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για την ανόρθωση της χώρας.Το λέω και το εννοώ:

Μέτρα για την ανακούφιση των πιο αδύναμων:

Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά.

Επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.

Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους.

Δραστική μείωση συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.

Επίδομα στέγασης σε 25.000 οικογένειες.

Κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους.

Κατάργηση της εξίσωσης φόρου στο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Αποκατάσταση της 13η σύνταξης σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ.

Το λέω και το εννοώ:

Δεσμευόμαστε σε μια πολιτική, που στοχεύει στην ανάσχεση της καταστροφής στην πραγματική οικονομία και στη στήριξη της εργασίας.

Στην αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.

Στο φραγμό στις μαζικές απολύσεις.

Στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Στην προώθηση ενός συνολικού σχεδίου για 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Κι αυτά θα γίνουν ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Και ταυτόχρονα θα υπάρξουν άμεσα μέτρα διεύρυνσης της δημοκρατίας, αποκατάστασης απόλυτης διαφάνειας, δημιουργίας αμφίδρομων δεσμών μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας, αναβάθμισης της Βουλής. Και μέτρα κάθαρσης και δικαιοσύνης. Γιατί έχει πια γίνει καθεστώς η ασυδοσία, η ατιμωρησία για τους ισχυρούς, η ασυλία για τους κρατούντες, η φοροδιαφυγή για τους ολιγάρχες, η διοχέτευση δημόσιου χρήματος στους επιτήδειους.

Δύσκολο; Θα το παραδεχτώ. Αλλά έχουμε και τη βούληση, και την απόφαση, και τα μέσα, να χτίσουμε σιγά-σιγά, με σεβασμό στη δημοκρατία και στους θεσμούς της, αυτό που γενιές Ελλήνων ονειρεύτηκαν.

Ένα κράτος δικαίου.

Ένα κράτος αποτελεσματικό.

Ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.

Ένα κράτος που να υπηρετεί την πατρίδα.

Κι όχι ένα κράτος που να το υπηρετεί η πατρίδα.

Φίλες και φίλοι Τα Δωδεκάνησα είναι κομμάτι της πατρίδας. Από τα πιο όμορφα. Και με κατοίκους ανήσυχους και δημιουργικούς. Γι” αυτό τόσο στη Ρόδο, όσο και στα άλλα νησιά, ακόμα και στα πιο μικρά, όπως οι Λειψοί και η Τήλος, γίνεται μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια προόδου. Με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων. Αλλά τα έχω ακούσει πολλές φορές από τοπικούς άρχοντες και από απλούς νησιώτες. Και το ξέρουν βέβαια οι πάντες εδώ και σε όλη την Ελλάδα.

Το κεντρικό κράτος σας θυμάται όταν είναι να εισπράξει, αλλά ξεχνάει συστηματικά τις υποχρεώσεις του απέναντί σας. Κι αυτές οι υποχρεώσεις δεν είναι μόνο οικονομικές. Έχουν σοβαρές, κρίσιμες θα έλεγα, εθνικές πτυχές. Γι” αυτό είναι απαράδεκτο να χρονίζει το πρόβλημα της φτηνής και συστηματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το κέντρο.

Είναι εγκληματικό να πεθαίνουν άνθρωποι σε μικρά νησιά, ακόμα και στη Ρόδο, εξαιτίας ελλείψεων στα νοσοκομεία και υποτυπώδους ιατρικής κάλυψης των νησιών.

Είναι σκανδαλώδης η δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά για μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στα ακριτικά νησιά μας, που θα υλοποιήσει αν κερδίσει τις εκλογές.

Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα Δωδεκάνησα μπορούν να δώσουν πολλά στην πατρίδα, αν η πατρίδα αποφασίσει να δώσει όσα πρέπει στα Δωδεκάνησα.

Για αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι: Από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.

Και η κυβέρνηση που αποχωρεί σε λίγες μέρες, πρέπει να απολογηθεί για τις δεσμεύσεις που ανάλαβε απέναντι στην τρόικα.

Δεσμεύσεις που δεν πρόκειται να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, αλλά θα διαλύσουν την τοπική οικονομία.

Θα διεκδικήσουμε αποφασιστικά την αντιστοίχηση του μεταφορικού κόστους για εμπορεύματα και επιβάτες προς τα νησιά, με εκείνο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό που κωδικοποιημένα έχει ονομαστεί «μεταφορικό ισοδύναμο». Και για το οποίο, μέχρι σήμερα, καμία σοβαρή μελέτη δεν υπήρξε. Έτσι ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους προς αύτη την κατεύθυνση. Γιατί ξέρουμε σήμερα – και εσείς το ξέρετε καλύτερα αφού το ζείτε- ότι το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης στα νησιά, είναι σήμερα 23% ακριβότερο από μια ίδια επιχείρηση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και έτσι τα νησιά εξωθούνται στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

Θα επανεξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας. Γιατί το σημερινό μοντέλο έχει αποτύχει. Πανάκριβο μεταφορικό κόστος στις κανονικές γραμμές. Πανάκριβες δημόσιες επιδοτήσεις στις άγονες γραμμές. Και τα νησιά να μην έχουν πλοία.

Θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά ένα νέο πρότυπο στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας. Με την συμμετοχή του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων. Μελετώντας όμως πολύ σοβαρά τις αστοχίες και τις αδυναμίες παλιότερων εποχών.

Δεσμευόμαστε ότι θα ξαναδούμε το μοντέλο δημόσιας διοίκησης, που είναι σχεδιασμένο για την ηπειρωτική Ελλάδα. Και το οποίο στην νησιωτική Ελλάδα είναι αντιλειτουργικό και δύσχρηστο για τους πολίτες.

Και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες θα μελετήσουμε κίνητρα μετεγκατάστασης στα νησιά προκειμένου να συγκρατήσουμε την πληθυσμιακή αφαίμαξη.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να γίνουν.

Οι Δωδεκανήσιοι έχουν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια στον τόπο που μένουν. Το αγαθό της Υγείας είναι το πρώτο και το σημαντικότερο σε οποιονδήποτε τόπο. Γι” αυτό ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναμετρηθεί με την σημερινή οικτρή κατάσταση στα Νοσοκομεία της Δωδεκανήσου. Να αποκαταστήσει την επαρκή και αποτελεσματική λειτουργία στα Νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου. Αλλά και των μονάδων υγείας στα μικρότερα νησιά. Γιατί αυτό δεν αφορά μόνο την ποιότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων. Αφορά και για τους χιλιάδες επισκέπτες της τουριστικής περιόδου.

Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, φίλες και φίλοι, δεν μπορούν να επιτευχθούν διαλύοντας τον τόπο και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής. Και ακόμα, έχουμε υποχρέωση να σώσουμε την φυσική ομορφιά των νησιών από τα νύχια του ΤΑΙΠΕΔ. Από την επιθετικότητα μιας τουριστικής ανάπτυξης, εξαιρετικά επικερδούς για τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αλλά ελάχιστα ωφέλιμης για τον τόπο. Γιατί για εμάς ο τουρισμός πρέπει να είναι μια παραγωγική δραστηριότητα που θα είναι φιλική με την περιβαλλοντική προστασία και την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Που δεν θα ξεκολλάει κομμάτια από τα νησιά για να τα παραδώσει στην απόλυτη κυριαρχία ιδιωτών. Που δεν θα δημιουργεί κλειστά τουριστικά γκέτο, περιχαρακωμένα από τον υπόλοιπο τόπο. Και που, βεβαίως, θα λειτουργεί εξασφαλίζοντας συνθήκες εργασιακής αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους που δουλεύουν στον τουρισμό.

Στην ίδια ακριβώς λογική θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων. Γιατί το ξεπούλημα κάθε υποδομής δεν είναι ούτε πρόοδος, ούτε ανάπτυξη. Είναι επιστροφή στην φεουδαρχία. Τότε που η ανώτατη αρχή εκχωρούσε τα περάσματα σε φίλους της, για να τους δώσει τη δυνατότητα να πλουτίσουν από την φορολογία. Αρκετά λοιπόν με το παραμύθι των ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχει σήμερα κάποιος που να πιστεύει ότι αυτή η λεηλασία θα φέρει ανάπτυξη στον τόπο; Μόνο κέρδη για τους λίγους φέρνει, από την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών.



Φίλες και Φίλοι, Πολίτες της Ρόδου,

Μας περιμένουν μέρες σκληρής δουλειάς. Το ξέρουμε και το θέλουμε. Έχουμε την όρεξη, το θάρρος, την αποφασιστικότητα να δώσουμε και να κερδίσουμε τη μάχη της μεγάλης προοδευτικής αλλαγής. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που αμφιβάλλουν αν θα τα καταφέρουμε.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να κλείσω μ” αυτό. Δεκαετίες ολόκληρες η Αριστερά δοκιμάστηκε στους αγώνες. Και άντεξε. Και στις κρίσιμες στιγμές μίλησε την γλώσσα του πατριωτισμού και της εθνικής ενότητας. Σήμερα λοιπόν απλώνουμε το χέρι σε όλους τους πολίτες. Ακόμα και σε αυτούς που ποτέ μέχρι σήμερα δεν συναντήθηκαν μαζί μας. Και τους καλούμε να βαδίσουμε όλοι μαζί.

Στην καινούρια εποχή που θα ξεκινήσει. Τους καλούμε να ενώσουν μαζί μας την φωνή τους. Την φωνή της θέλησης, της δύναμης και της αυτοπεποίθησης. Που θα ακουστεί από την Ελλάδα της 25ης του Γενάρη, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Καλούμε όλον τον λαό να δώσει για πρώτη φορά απλόχερα, και χωρίς δισταγμό ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρή δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ. Για να αποκτήσει αυτοδυναμία η Ελλάδα. Για να αποκτήσει αξιοπρέπεια ο λαός μας.

Εμπρός, λοιπόν, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα.

Η Ελπίδα έρχεται. Η μεγάλη ανατροπή έρχεται.

Γεια σας. Με την νίκη. «


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *