ροή ειδήσεων

ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ: Η ΚΑΪΡ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ


Είχα προχθές την ευκαιρία να επισκεφθώ τις εγκαταστάσεις της ΚΑΪΡ στη Ρόδο.... Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Παρακολουθώ από χρόνια την πορεία αυτής της εμβληματικής για τα Δωδεκάνησα συνεταιριστικής επιχείρησης.

Το συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί πονεμένη ιστορία για τη χώρα μας. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία, ιδανικό μοντέλο για την προώθηση ριζοσπαστικών αλλαγών στον πρωτογενή τομέα. Προάγει τη συνεργατικότητα και την αλληλεγγύη, επιτρέπει οικονομίες κλίμακος και επομένως διαρθρωτικές αλλαγές που θα διευκόλυναν τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, τη διαφοροποίηση του παραγωγικού προτύπου, την τόνωση της εξωστρέφειας, την ανάπτυξη προωθημένων μορφών μάρκετινγκ.

Το συνεταιριστικό κίνημα αποτελεί όμως και μία πληγή, στο βαθμό που οδηγήθηκε συχνά σε κακοδιαχείριση, ατασθαλίες, υπερχρέωση, παραγωγική και λειτουργική στασιμότητα, παραγοντισμό. Το χειρότερο είναι ότι τα εκτεταμένα αυτά φαινόμενα υπονομεύουν την ίδια τη συνεταιριστική ιδέα και βάζουν φρένο στην ανάπτυξη ενός υγιούς κοινωνικού τομέα της οικονομίας, δίπλα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό.

Η περίπτωση της ΚΑΪΡ είναι ακόμα πιο σημαντική, δεδομένου ότι, εκτός από τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα, υπήρξε ένα πρωτοποριακό παράδειγμα σύζευξης του πρωτογενούς με τον δευτερογενή τομέα. Μια ρωμαλέα κατά το παρελθόν βιομηχανία, με επώνυμα προϊόντα και ισχυρό brand name.

Παρακολούθησα επί χρόνια τη σταδιακή έκπτωση της εταιρείας, τα λειτουργικά της προβλήματα, την υπερχρέωση, την έλλειψη ρευστότητας και την υποχώρησή της στην αγορά.

Παρακολούθησα επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια αναδιαρθρωσής τη που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια.

Κι εκεί που η επιχείρηση έμοιαζε να μπαίνει για τα καλά στο δρόμο της εξυγίανσης δίνοντας ανάσα, κουράγιο και προοπτική στους αμπελουργούς της Ρόδου, διαπιστώνω τώρα ότι η εταιρεία κινδυνεύει να ξαναμπεί σε νέο φαύλο κύκλο προβλημάτων, που πηγάζουν κυρίως από το νέο μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο.

Ο νέος νόμος Ν.4015/2011 , για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, μία ακόμα αντιμεταρρύθμιση που ψευδεπίγραφα παρουσιάστηκε ως μεταρρύθμιση , χρησιμοποιήθηκε ως όχημα προκείμενου η ουσία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΚΑΪΡ να καταληθεί και η εταιρεία να πάψει να ανήκει στο σύνολο του αγροτικού κόσμου της Ρόδου και να βρεθεί εγκλωβισμένη σε ένα ασθενές και μη αντιπροσωπευτικό ιδιοκτησιακό σχήμα. Η οικονομική εξυγίανση της ΚΑΪΡ κινδυνεύει να ματαιωθεί, καθώς η εταιρεία έχει ήδη υπαχθεί με τεχνητό και βίαιο τρόπο στη σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρόδου, καθιστάμενη έτσι όμηρος της προβληματικότητας του νέου βασικού μετόχου της. Το κυριότερο όμως είναι ότι μέσα από μια σειρά ατυχών διαδικασιών, η εφαρμογή του νόμου αυτού είχε ως συνέπεια η ΚΑΪΡ να απολέσει τη συνεταιριστική της ιδιότητα. Χάνει έτσι σημαντικά θεσμικά, φορολογικά και οικονομικά πλεονεκτήματα και αλλοιώνεται η παραδοσιακή φυσιογνωμία της.

Το συμπέρασμα, που πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, είναι ότι η ΚΑΪΡ πρέπει να ανακτ ήσει τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα και να αποδοθεί εκ νέου στους φυσικούς ιδιοκτήτες της, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της και για την εφαρμογή ενός δυναμικού σχεδίου ανάπτυξής της.


ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

Υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου με τον ΣΥΡΙΖΑ
τηλ. 6937057198
email: neverest1@gmail.com

www.kasdaglis.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/1/15 16:23

    Ε ρε παλι κάτι μάσες που θα ρίξουν κάτι "εργατοπατέρες" του συνδικαλισμού!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *