ροή ειδήσεων

Telegraph: Ο Τσίπρας κρατά στα χέρια του μία πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα



«ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ ΠΡΩΤΟΣ; ΕΛΛΑΔΑ 'Η ΕΥΡΩΠΗ;»...


Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρεται με εκτενές άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κρατά στα χέρια του μία πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα,ενώ η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος μίας νέας κρίσης καθώς η Αθήνα φέρνει αντιμέτωπους Βρυξέλλες και Βερολίνο.


Ο αρθρογράφος Αμπρόουζ Έβανς-Πρίτσαρντ στην εισαγωγή του άρθρου του κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και δη στην κατάσταση που επικρατούσε το 1914 κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. «Όλοι τότε σκέφτονταν ότι πρόκειται για μπλόφα και όλοι στοιχιμάτιζαν ότι μπορεί να αποφευχθεί μία καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση», σημειώνει.

«Στη Γερμανία, το Spiegel έγραψε ότι η Άγκελα Μέρκελ πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να βγει με ασφάλεια από το ευρώ, εάν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και κάνει πράξη την εξαγγελία του ότι θα "σκίσει" το μισητό από την Ελλάδα μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την τρόικα», προσθέτει ο Πρίταρντ (...)

«Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η Γερμανία είχε προσφέρει στην Ελλάδα μία "φιλική" επιστροφή στη δραχμή το 2011. Μήνες αργόερα, η κ.Μέρκελ ετοιμαζόταν να βγάλει την Ελλάδα από τη νομισματική ένωση. Ο Τίμοθι Γκάιτνερ, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, είπε ότι οι Ευρωπαίοι έμοιαζαν έτοιμοι να δώσουν στην Ελλάδα ένα μάθημα: "Μας είπαν ψέματα και θα τους συντρίψουμε" ήταν η φράση που είχαν χρησιμοποιήσει. Η κ.Μέρκελ υποχώρησε μόλις όταν έγινε ξεκάθαρο ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα επηρεάζονταν άμεσα αν αποχωρούσε η Ελλάδα», τονίζει ο αρθρογράφος.

«Αυτή τη φορά όμως το Βερολίνο μοιάζει σχεδόν έτοιμο να "τελειώσει τη δουλειά". Ακόμη ο ψυχρός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είναι πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή ελίτ θα υποχωρήσει εκ νέου γνωρίζοντας ότι έχουν επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στη σωτηρία της Ελλάδας για να αποχωρήσουν τώρα. Παρόλα αυτά, τα ποσά τώρα είναι λιγότερα σε σύγκριση με το πακέτο των 245 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ξοδευθεί από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση τον Μάιο του 2010. Σίγουρα, έχοντας ισχυριστεί με θέρμη ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί, η κ. Μέρκελ μπορεί να παραδεχθεί ότι η στρατηγική της απέτυχε;», προσθέτει.

«Από μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νεομαρξιστικό μείγμα. Ο Τσίπρας πλέον δεν έχει την φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα στο γραφείο του και ταχύτατα θριάμβευσε στην καθομιλουμένη των Βρυξελλών -τόσο πολύ έτσι ώστε οι ηγέτες της ΕΕ και οι οικονομολόγοι υποθέτουν, δικαίως ή αδίκως, ότι η ρητορική του είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Ωστόσο, η υπερ-αριστερή Αριστερή Πλατφόρμα εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, και έχει δηλώσει ότι το κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να εφαρμόσει προοδευτικά το πρόγραμμα της εκτός της ζώνης του ευρώ εάν η ΕΕ δεν ενδώσει», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.


«Ο κ Τσίπρας θέλει σαφώς να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Αλλά εξακολουθεί να επιμένει σε απόψεις που αυτό το αναιρούν. Ο ίδιος λέει: “Θα ακυρώσουμε την λιτότητα. Με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο. Αυτό δεν είναι το διαπραγματευόμαστε”. Στρίβοντας το μαχαίρι του επάνω στη γερμανική ψυχή, θέλει να γίνει ελάφρυνση του χρέους στο ίδιο επίπεδο -50 τοις εκατό- που η Γερμανία εξασφάλισε το 1953 και που η Ελλάδα υπέγραψε παρά το θάνατο περίπου 300.000 πολιτών της κάτω από τη ναζιστική κατοχή», σημειώνει ο Πρίτσαρντ.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, έχει πιαστεί σε μια φρικτή παγίδα. Είναι αυτός που πιέζεται από μία μεγάλης έκτασης ποσοτική χαλάρωση στις 22 Ιανουαρίου και καλείται να αποτρέψει τις αποπληθωριστικές δυνάμεις που απειλούν να κλειδώσουν την Ευρωζώνη σε μια παγίδα ιαπωνικού στυλ. Πώς, όμως, ο Ντράγκι θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα ζητήσει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους; Είναι απόλυτα εγκλωβισμένος καθώς δεν μπορεί να αποκλείσει τα ελληνικά ομόλογα από τη διαδικασία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μια ανοίκεια παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου», συνεχίζει (...)

Κλείνοντας, ο Πρίτσαρντ επισημαίνει ότι «η ανησυχία είναι ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ρίξει τη μάσκα που καλύπτει όλα αυτά τα προβλήματα, εκθέτοντας την πραγματικότητα ότι η νομισματική ένωση είναι λιγότερο βιώσιμη οικονομικά από ποτέ, περισσότερο χρεωμένη από ποτέ και μόλις ένα βήμα πιο κοντά σε μία ενιαία δημοσιονομική και οικονομική ένωση. Ο κ.Τσίπρας κρατά στα χέρια του μία πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *