ροή ειδήσεων

Και όμως, στην Ελλάδα ζουν ... 20.000 σκλάβες του σεξ



«Δυστυχώς η εικόνα είναι ακριβώς όπως την παρουσιάστηκε στην “Δέκατη Εντολή”». Το πρώτο επεισόδιο από...


την επιστροφή της επιτυχημένης σειράς του Πάνου Κοκκινόπουλου που καταπιάνονταν με την σύγχρονη μορφή σωματεμπορίας στάθηκε αφορμή να επικοινωνήσω με τον εκπρόσωπο της Α21στην Ελλάδα, Άρη Καρδασιλάρη.
Η πρώτη φορά που τον συνάντησα ήταν πριν μερικούς μήνες στην Erotica όταν πλησίασα το περίπτερο που είχαν εκεί και μεταξύ σοβαρού και αστείου ρώτησα τι δουλεία μπορεί να έχει μία οργάνωση που καταπολεμά το trafficking σε μία έκθεση που υμνεί την σεξουαλική απελευθέρωση. Παραδέχτηκε ότι είχαν και οι ίδιοι δεύτερες σκέψεις αν θα έπρεπε να παραβρεθούν όμως αυτό που τους έσπρωξε να κατέβουν στην έκθεση ήταν η ελπίδα ότι κάποια κοπέλα που βρίσκονταν χωρίς την θέληση της εκεί θα μπορούσε να ενημερωθεί για το πως μπορεί να δραπετεύσει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Τα νούμερα που ακούμε από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου από την Θεσσαλονίκη όπου βρίσκονται τα γραφεία και ο ξενώνας της Α21 είναι απίστευτα. Όπως εξηγεί ο Αρης η εμπορία ανθρώπων έχει φθάσει να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα στον πλανήτη (σ.σ. και όχι το πρώτο δεν είναι τα ναρκωτικά αλλά τα όπλα) με την σεξουαλική εμπορία ανθρώπων να αποφέρει 22,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στους διακινητές. Υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια θύματα σεξουαλικής εμπορίας παγκοσμίως με πάνω από το 25% των θυμάτων να διακινείται από τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι ένα κομβικό σημείο καθώς είναι ο πρώτος σταθμός εισόδου στην Ευρώπη. Από εδώ αρκετά θύματα trafficking καταλήγουν στις αγορές του Αμστερνταμ και τους υπόλοιπους σεξουαλικούς «παραδείσους» της γηραιάς ηπείρου. Όπως μας εξηγεί ο Άρης η χώρα μας είναι για αυτές τις κοπέλες ένα «σχολείο» για το πως πρέπει να λειτουργούν στις μελλοντικές αγορές που θα διακινηθούν και που η αστυνομική δίωξη είναι πιο ισχυρή. «Είναι σαν να παίρνουν εσένα και να σε πετάνε να επιβιώσεις στην ζούγκλα, θα πρέπει να λειτουργήσεις ανάλογα για να επιβιώσεις. Έτσι και αυτές οι κοπέλες οι οποίες δεν έχουν άλλες εικόνες πέρα από την οικογένεια τους, κάποιο χωριό ή κάποιο ορφανοτροφείο στο οποίο μεγάλωναν. Μαθαίνουν να έχουν ανάγκη τους προστάτες τους να κρύβονται από την αστυνομία να ζουν σαν σκιές ανάμεσα στον υπόλοιπο κόσμο».
Δεν είναι όμως μόνο αυτό, η χώρα μας έχει από μόνη της μία «ανθηρή» βιομηχανία παράνομης πορνείας. «Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη σεξουαλική ζήτηση στην Ελλάδα. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι υπάρχουν 20.000 παγιδευμένες γυναίκες ανά πάσα στιγμή με τις 1.000 από αυτές να είναι ηλικίας 13-15 χρονών. Οι περισσότερες από αυτές προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Νιγηρία. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που μπορεί να έχει πάει με κάποια γυναίκα που εκδίδεται χωρίς την θέληση της και να μην έχει καταλάβει τίποτα. Όπως πολύ χαρακτηριστικά έδειξε και η τηλεταινία στην “Δέκατη Εντολή” τον πελάτη αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να ικανοποιηθεί σεξουαλικά χωρίς να ενδιαφέρεται αν αυτή η γυναίκα το κάνει με την θέληση της. Εάν το trafficking υπάρχει και γιγαντώνεται αυτό γίνεται και με την δική μας ανοχή και ευθύνη, ή καλύτερη με την δική μας έλλειψη ευθύνης» επισημαίνει ο Άρης Καρδασιλάρης. Με απλά λόγια όλοι μείναμε στο «προσεχώς Βουλγάρες» αναλύσαμε που σπαταλήθηκαν οι επιδοτήσεις στην Θεσσαλία και στις άλλες γεωργικές περιοχές της χώρας αλλά ποτέ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το πως αυτά τα «κορίτσια» έρχονταν, έφευγαν ή εξαφανίζονταν. Στην καλύτερη περίπτωση ο πελάτης έφευγε με την διπλή ευχαρίστηση ότι πέρα από την σεξουαλική του ικανοποίηση βοήθησε και μία κοπέλα που πιθανόν με τα λεφτά που θα πάρει θα βοηθήσει και την οικογένεια της στην χψ «Βουλγαρία».
Μέσα στα δυόμιση χρόνια που λειτουργεί από την Α21 η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1109 έχει δεχθεί χιλιάδες κλήσεις και έχει αντιμετωπίσει 740 διαφορετικά περιστατικά trafficking που κάποιος είδε. Οι άνθρωποι που έχουν πάρει τηλέφωνο είναι κυρίως γείτονες ή πελάτες. Σπάνια είναι τα ίδια τα θύματα αυτά που έχουν καλέσει προς βοήθεια.
Η Α21 έχει δημιουργήσει στην Θεσσαλονίκη από το 2008 ένα ξενώνα (από όπου και η φωτογραφία) στον οποίο έως σήμερα έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 120 θύματα trafficking, από κάποιους μήνες έως και ένα χρόνο. Στον ξενώνα υπάρχουν πέρα από δομές φιλοξενίας, δομές επανένταξης, επαγγελματικής βοήθειας ή ακόμη και επαναπατρισμού.
Πως μπορεί να σωθεί ένα θύμα σωματεμπορίας χωρίς την παρέμβαση κάποιου τρίτου; Μία περίπτωση όπως μας εξηγεί ο Άρης είναι σε έφοδο της αστυνομίας η κοπέλα είναι σε πολύ κακή κατάσταση (π.χ. ξυλοκοπημένη) οπότε και θα μιλήσει είτε θα καταφέρει να το σκάσει και θα προσπαθήσει να βρει βοήθεια όπως ήταν η πρόσφατη περίπτωση της Μολδαβής στον Άγιο Παντελεήμονα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η συμβολή της Α21 ήταν καθοριστική από την πρώτη στιγμή. Μία από τις υπηρεσίες που παρέχει είναι οι μεταφραστικές. Τέσσερις το πρωί που η κοπέλα έφθασε στο αστυνομικό τμήμα, και δεν υπήρχε η δυνατότητα συνεννόησης οι άνδρες κάλεσαν την γραμμή του 1109 το οποίο έχει μεταφραστές 24ώρες το 24ώρο για περισσότερες από 170 γλώσσες και διαλέκτους και μπόρεσαν να κινηθούν κατά των διακινητών.
Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι περιπτώσεις σαν αυτή καθυστερούν πολύ να φθάσουν στην δικαιοσύνη. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Α21στην καλύτερη των περιπτώσεων θα εκδικαστεί σε ένα χρόνο, αν έχει Έλληνες κατηγορούμενους θα πάρει και 1-2 αναβολές. Για παράδειγμα υπόθεση του 2010 φθάνει στο ειδώλιο μετά από πέντε χρόνια. «Μετά από όλο αυτό διάστημα, ποια γυναίκα θέλει να μπει ξανά σε αυτή την διαδικασία αν πλέον έχει βρει τον δρόμο της ή αν έχει επιστρέψει στην πατρίδα της; Έτσι πηγαίνουμε στο δικαστήριο – όπου το κράτος έχει στραφεί κατά του διακινητή για σωματεμπορία – και χωρίς τον μοναδικό μάρτυρα που είναι το θύμα στις περισσότερες περιπτώσεις οι σωματέμποροι αθωώνονται καθώς όπως είναι λογικό ένας δικαστής δεν μπορεί να στείλει κάποιον φυλακή για είκοσι χρόνια αν δεν διαθέτει μία ισχυρή κατηγορία». Σύμφωνα με τις στατιστικές μόνο 1-2% των θυμάτων διασώζεται και μόνο ένας στους 100.000 Ευρωπαίους που εμπλέκονται με την διακίνηση ανθρώπων καταδικάζεται. Αν και το σκηνικό είναι ζοφερό πριν από στα τέλη Ιανουαρίου υπήρξε μία σημαντική επιτυχία των διωκτικών αρχών και της ελληνικής δικαιοσύνης καθώς μετά από συντονισμένες κινήσει δύο διακινητές καταδικάστηκαν ο πρώτος σε 32,5 χρόνια κάθειρξη και 100.500 ευρώ χρηματική ποινή και ο δεύτερος σε 24 χρόνια και 100.000 ευρώ πρόστιμο. Πρόκειται για μία από τις πιο βαριές ποινές που έχουν δοθεί σε υπόθεση εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη.
Η A21 έχει βοηθήσει οικονομικά (εισιτήρια, νομική στήριξη, φιλοξενία) αρκετές κοπέλες ώστε να παραβρεθούν σε δίκες και να δεχτεί πλήγματα το δίκτυο διακίνησης. Μέχρι τα τέλη του 2013 45 εμπλεκόμενοι βρέθηκαν στην φυλακή με μέσο όρο 12 χρόνια φυλάκισης, ενώ τα πρόστιμα ξεπερνούν 1,8 εκατ. ευρώ.
Για να κλείσουμε το δικαστικό σκέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός δεν φτάνει ποτέ στην δικαιοσύνη καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων δωροδοκείται για να αλλάξει την κατάθεση του, και να πει απλώς ότι πιέστηκε από την αστυνομία στην αρχική της κατάθεση. Για μία κοπέλα για παράδειγμα από την Ρουμανία ή την Μολδαβία τα 5.000 ή τα 10.000 που θα πάρει για μια ψευδορκία της επιτρέπουν μία άνετη ζωή για αρκετά χρόνια.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *