ροή ειδήσεων

Ρόδος: Απόφαση - σταθμός για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο


Σημαντική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων η οποία αφορά χιλιάδες δανειολήπτες... σε ελβετικό φράγκο, έλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου κάνοντας δεκτή την αίτηση 32χρονου που θα καταβάλλει την δόση του δανείου που είχε λάβει σε φράγκο, σε ισοτιμία μικρότερη από αυτήν της ημέρας εκταμίευσης των χρημάτων του.

Ο 32χρονος πριν από οχτώ χρόνια πήρε δάνειο σε ελβετικό φράγκο, και παρά το γεγονός ότι έχει καταβάλλει αρκετές χιλιάδες ευρώ για την αποπληρωμή του, εντούτοις φέρεται ότι δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ και παράλληλα οφείλει περισσότερα χρήματα από αυτά που έλαβε!

Στο τέλος Οκτωβρίου του 2014 ο 32χρονος προσέφυγε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου καταθέτοντας αγωγή για την υπόθεση, ενώ είκοσι μέρες αργότερα κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου ασφαλιστικά μέτρα δια της δικηγόρου του, με τα οποία και ζητούσε να καταβάλλει τις δόσεις του δανείου του με την ισοτιμία του ευρώ που ίσχυε την περίοδο της εκταμίευσης και όχι με την σημερινή που έχουν μεσολαβήσει οι υποτιμήσεις.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του συμπολίτη μας, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι μέχρι την εκδίκαση της αγωγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου, στις 15 Οκτωβρίου 2015, η μηνιαία δόση που θα δίδει ο 32χρονος στην τράπεζα θα ανέρχεται στο ποσό των 2.000 ευρώ και όχι 3.300 ευρώ όπως θα υποχρεούνταν να καταβάλλει πριν την δικαστική απόφαση και με δεδομένη και την νέα υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου.

Παράλληλα η τράπεζα, μετά την δικαστική απόφαση, δεν έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την σύμβαση του 32χρονου.

Όπως είναι γνωστό, ο 32χρονος έλαβε το 2007 το ποσό των 650.000 ευρώ ως στεγαστικό δάνειο σε ελβετικά φράγκα και ως εγγυητές ήταν οι γονείς του.

Έκτοτε κατέβαλε κάθε μήνα περίπου το ποσό των 3.000 ευρώ ωστόσο από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του προκύπτει ότι οφείλει ακόμη 720.000 ευρώ!

Και αυτό διότι με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια το ευρώ δεν έχει την ισοτιμία που είχε κατά την περίοδο εκταμίευσης του δανείου, με το ελβετικό φράγκο!

Ως εκ τούτου ο 32χρονος κανονικά θα όφειλε ποσό 518.000 ευρώ και του ζητείται να καταβάλλει τουλάχιστον 200.000 ευρώ περισσότερα!

Με την αγωγή που κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ρόδου ο 32χρονος ζητά να μην ισχύσει συγκεκριμένος όρος του δανείου, για τον οποίο υπάρχουν και αποφάσεις δικαστηρίων καθώς θεωρείται καταχρηστικός και αντίθετος όρος συνδιαλλαγής και τα χρήματα που καταβάλλει μηνιαίως να ληφθούν με την ισοτιμία που υπήρχε κατά την περίοδο λήψης του δανείου και όχι με την σημερινή τιμή του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δανειολήπτες που τους είχαν χορηγηθεί δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 65.000, και αρκετοί από αυτούς έχουν προσφύγει μαζικά στη δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγές δια μέσο του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό Φράγκο, ζητώντας την επαναφορά των δανείων στην αρχική ισοτιμία και την κατάργηση των καταχρηστικών όρων των συμβάσεων.

Πηγή: Ροδιακή

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *