ροή ειδήσεων

Επιστολή Ελληνοαμερικανών βουλευτών στον Ομπάμα για την Ελλάδα



Την επιστολή υπογράφουν η Ντίνα Τάιτους από τη Νεβάδα, η Νίκη Τσόνγκας από τη Μασαχουσέτη κι ο Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ...

Τρία ελληνικής καταγωγής δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου τονίζουν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι «είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της μακρόχρονης συμμάχου και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους όπου είναι δυνατόν, για να βοηθήσουν την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα νέο δρόμο προς την οικονομική ευημερία».

Την επιστολή υπογράφουν η Ντίνα Τάιτους από τη Νεβάδα, η Νίκη Τσόνγκας από τη Μασαχουσέτη κι ο Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ, ενώ στη βουλή συμμετέχει ακόμη ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης, που δεν συνυπέγραψε.

Οι τρεις Ελληνοαμερικανικοί βουλευτές και μέλη της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της αμερικανικής Βουλής, δηλώνουν ενθαρρυμένοι από τα σχόλια του προέδρου Ομπάμα, «για να βοηθηθεί η σύμμαχός μας Ελλάδας και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να δημιουργήσει και να εφαρμόσει μία νέα, φιλοαναπτυξιακή στρατηγική». Και επαναλαμβάνει την πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι «δεν μπορείς να στύβεις χώρες που βρίσκονται στο μέσω ύφεσης», όπως και το ότι «η λιτότητα από μόνη της δεν θα φέρει ανάπτυξη στην ελληνική και τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

«Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία νέα, περισσότερο ισοζυγισμένη προσέγγιση να βοηθηθεί βραχυχρόνια η Ελλάδα και να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη συνολικά».

Οι δημοκρατικοί ομογενείς βουλευτές σημειώνουν τις μακροχρόνιες συμμαχικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και τις κοινές αξίες της ελευθερίας και δημοκρατίας που μοιράζονται, ενώ τονίζει πως «είναι προς το στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ να δούμε την Ελλάδα να επιτυγχάνει. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη την καθιστά σημαντική εταίρο για την εμπλοκή και το διάλογο με τη Μέση Ανατολή, την Βόριο και την Υποσαχάρια Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία».

Καταλήγοντας, αφού επισημαίνει ότι «δεν είναι προς όφελος κανενός αν η Ελλάδα αποτύχει και αποχωρήσει από την Ε.Ε.», καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο με τον ηγετικό του ρόλο να συνεχίσει να βοηθά τις πλευρές να εστιαστούν στα κοινά τους συμφέροντα «και να διασφαλίσουν πως η Ευρώπη κι η Ελλάδα θα προχωρήσουν μαζί σε δρόμο ισχύος και σταθερότητας».

Είναι η πρώτη αντίδραση Ελληνοαμερικανών πολιτικών, σε συμπαράσταση της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Προηγήθηκαν οι θετικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου την 1η Φεβρουαρίου και ακολούθησε ο γερουσιαστής Μπένι Σάντερς, ο οποίος παρότι συμμετέχει ως δημοκρατικός στη Γερουσία, εκλέγεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στις αρχές της εβδομάδας, η ομογενειακή οργάνωση «Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας» (HALC) ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, κάτω από επιστολή προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία τον καλούν «να συνεχίσει να εκφράζει δημόσια την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και να ασκήσει την επιρροή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, επισημαίνοντας ένα νέο δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη ως σύνολο, αυτόν που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση και τον σεβασμό».

«Ο Ελληνικός λαός έχει επειγόντως ανάγκη τη συνεχή σας υποστήριξη, για βοήθεια που θα ανακουφίζει τον πόνο τους. Οι Έλληνες ήταν και παραμένουν στενή δημοκρατικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και αποφασιστικοί υποστηρικτές των κοινών μας αξιών εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Μέχρι στιγμής 7.800 άτομα έχουν υπογράψει την επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *