ροή ειδήσεων

Μία περιουσία έχασαν οι Κλίντον, επενδύοντας στην Ελλάδα



Μεγάλες απώλειες για το hedge fund που ίδρυσε ο σύζυγος της Τσέλσι Κλίντον...


Το αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιο υψηλού κινδύνου που συν-ίδρυσε ο γαμπρός του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον υπέστη ζημιές από ένα άκαιρο ποντάρισμα στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας, σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στο φως η The Wall Street Journal.

Η Eaglevale Partners LP, που ιδρύθηκε από τον Μαρκ Μεζβίνσκι και δύο πρώην συνεργάτες του από την Goldman Sachs Group Inc., είπε στους επενδυτές της σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε «σφάλλει» σε σχέση με την Ελλάδα, καταλήγοντας σε απώλειες για το κύριο επενδυτικό κεφάλαιο της επιχείρησης κατά τη διάρκεια των δύο από τα τρία προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την επιστολή.


Ο κ. Μεζβίνσκι παντρεύτηκε την Τσέλσι Κλίντον, πρώην «πρώτη κόρη» των ΗΠΑ, το 2010.

Η απόδοση του κύριου κεφαλαίου μειώθηκε κατά 3,6% πέρυσι, πολύ πίσω από την άνοδο κατά 5,7% για παρόμοια αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, όπως μετρήθηκε από την HFR Inc. Αυτό ήρθε σε συνέχεια της κερδοφόρας απόδοσης κατά 2,06% το 2013 και της απώλειας κατά 1,96% το 2012, όπως δείχνουν τα έγγραφα.

Το hedge fund επέστρεψε σε θετική απόδοση 6,24% φέτος τον Ιανουάριο, βοηθούμενο από πονταρίσματα στο δολάριο ΗΠΑ, ανέφερε πρόσωπο εξοικειωμένο με την κατάσταση.

Μεταξύ των επενδυτών στο βασικό επενδυτικό κεφάλαιο της Eaglevale συγκαταλέγονται ο Λόιντ Μπλάνκφεϊν, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το ζήτημα.

Ένα μικρότερο κεφάλαιο της Eaglevale επικεντρώθηκε μόνο στην Ελλάδα• πέρυσι, υποχώρησε κατά 48%, σύμφωνα με άτομο εξοικειωμένο με την κατάσταση, έχοντας πληγεί από την πεποίθηση ότι η οικονομία της Ελλάδας θα παρουσίαζε γρήγορη ανάκαμψη. «Οι πρόσφατες προβλέψεις μας σχετικά με την ελληνική πολιτική αποδείχθηκαν εσφαλμένες», έγραψαν στους επενδυτές ο κ. Μεζβίνσκι και οι άλλοι ιδρυτές της Eaglevale την περασμένη εβδομάδα, αφότου ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα κέρδισε τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, αναστατώνοντας την πολιτική τάξη της Ευρώπης.

«Είμαστε επιφυλακτικοί στο να κάνουμε κατηγορηματικές προβλέψεις αυτή τη στιγμή».

Η Eaglevale είναι ένας σχετικά μικρός παίκτης στον κόσμο των hedge funds, επιβλέποντας περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια και ακολουθώντας τη λεγόμενη μακροοικονομική στρατηγική που προσπαθεί να επωφεληθεί από τις παγκόσμιες μακροοικονομικές τάσεις. Το εξειδικευμένο ελληνικό κεφάλαιο διαχειρίζεται 15 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης από τον Μαρκ Λάσρι, τον δισεκατομμυριούχο συν-ιδιοκτήτη της ομάδας μπάσκετ του NBA, Milwaukee Bucks.

Παλαιότερα, ο κ. Λάσρι απασχολούσε την Τσέλσι Κλίντον στην Αvenue Capital Group, την αξίας 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτική εταιρεία του με έδρα τη Νέα Υόρκη, και στο παρελθόν είχε δωρίσει πολλές φορές χρήματα στις εκστρατείες των Κλίντον.

Από την αρχή, οι κινήσεις της Eaglevale παρακολουθούνται στενά, δηλώνουν επενδυτές, εν μέρει λόγω της οικογενειακής διασύνδεσης του κ. Μεζβίνσκι. Πριν από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης, η Goldman Sachs είχε φιλοξενήσει ομαδικές συνεδρίες για τους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι είχαν συρρεύσει στις εν λόγω εκδηλώσεις. Η επενδυτική τράπεζα είναι ένας από τους βασικούς μεσίτες της εταιρείας, οι οποίοι βοηθούν τα hedge funds να εκτελούν συναλλαγές και τους συστήνουν σε εν δυνάμει χρηματοδότες.

Το υπόβαθρο των ιδρυτών της εταιρείας τους βοήθησε να συγκεντρώσουν κεφάλαια, δηλώνουν επενδυτές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Ένας από τους συνεργάτες του κ. Μεζβίνσκι, ο Μπένετ Γκράου, ξεκίνησε την καριέρα του στην J. Aron & Co., τον βραχίονα διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων που έβγαλε πολλούς από τους σημερινούς ηγέτες της Goldman Sachs, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μπλάνκφεϊν.

Ο ετησιοποιημένος ρυθμός απόδοσης του hedge fund είναι 0,87%. Φαίνεται όμως ότι η Eaglevale έχει λάβει μέτρα για να αλλάξει την τύχη της. Το περασμένο καλοκαίρι, όπως δείχνουν τα έγγραφα, ο κ. Μεζβίνσκι, ο κ. Γκράου και ο τρίτος ιδρυτής Μαρκ Μάλον, πρώην trader της Goldman Sachs, μείωσαν τη χρήση παραγώγων που σχετίζονται με την Ελλάδα.

Τα παράγωγα είναι χρηματοοικονομικά μέσα που μπορεί να μεγεθύνουν τις επιπτώσεις κερδών και ζημιών. Οι διαχειριστές συνέχισαν να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα το Νοέμβριο αλλά και αργότερα, όπως φαίνεται από τα έγγραφα.

Αυτό βοήθησε να σταματήσει η αιμορραγία, αλλά περικόπτει και την ανοδική πορεία του Eaglevale σε μέρες όπως η προηγούμενη Τρίτη, όταν ο κύριος δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκτινάχθηκαν πάνω από 11%, τροφοδοτούμενο από τις ελπίδες για επίλυση διαφωνιών μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της. Ο κύριος δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κατά 30% το περασμένο έτος, ενώ φέτος έχει άνοδο 3% από την αρχή του χρόνου μέχρι και την περασμένη Τρίτη.

Η εταιρεία παραμένει αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές και εξακολουθεί να ποντάρει στην ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα.


Πηγή: Fortunegreece

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *