ροή ειδήσεων

Σε βάθος χρόνου η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου



Εμβληματικά ακίνητα, όπως το πρώην Ξενία Πλαταμώνα, η λεγόμενη Βίλα του Μουσολίνι (Villa de Vecchi) στη Ρόδο,..
το Ξενία Τσαγκαράδας (φωτογραφία) και διάφορα άλλα αρχοντικά παρέμειναν στα αζήτητα.

Οριστικά στις ελληνικές καλένδες παραπέμφθηκαν δύο διαγωνισμοί αξιοποίησης μικρών και μεγάλων ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα, η υποβολή προσφορών για την αξιοποίηση του πρώην Ξενία Θάσου μεταφέρθηκε για τις 30 Ιουνίου 2015, αντί για 9 Μαρτίου που ίσχυε μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Επίσης για τις 30 Ιουνίου 2015 μετατέθηκε και η ηλεκτρονική δημοπρασία 10 μικρών ακινήτων που αρχικά είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2015.

Αν και οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις δεν είναι κρίσιμες για την πορεία του προγράμματος, εντούτοις είναι ενδεικτικό το κλίμα που επικρατεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η μεταβολή αυτή είναι αποτέλεσμα αφενός της πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να σταματήσουν οι διαγωνισμοί και το «ξεπούλημα» των ακινήτων, αφετέρου στο ότι και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων παραδέχονται ότι το -ούτως ή άλλως- χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου περιορίζεται περαιτέρω λόγω πολιτικής αστάθειας.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά όπου διαγωνισμοί αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας μετατίθενται προς τα πίσω. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές ακυρώσεις προσπαθειών αξιοποίησης ακινήτων εξαιτίας της απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικό είναι ότι από 14 σημαντικά ακίνητα που ήθελε το ΤΑΙΠΕΔ να μετατρέψει σε ξενοδοχεία «μπουτίκ», ενδιαφέρον υπήρξε μόνον για δύο από αυτά. Πρόκειται για το Ξενία Θάσου και το Σανατόριο Μάνα στη Βυτίνα Αρκαδίας. Από τα δύο ακίνητα συμφωνήθηκε η μακροχρόνια μίσθωση του Σανατόριου στην Αρκαδία, ενώ τώρα επιδιώκεται η αξιοποίηση του Ξενία Θάσου. Εμβληματικά ακίνητα, όπως το πρώην Ξενία Πλαταμώνα, η λεγόμενη Βίλα του Μουσολίνι (Villa de Vecchi) στη Ρόδο, το Ξενία Τσαγκαράδας και διάφορα άλλα αρχοντικά,παρέμειναν στα αζήτητα. Επίσης στα αζήτητα έμεινε πρόσφατα το μεγάλο ολυμπιακό ακίνητο που βρίσκεται στο Γαλάτσι Αττικής, όπως επίσης και μια μεγάλη οικοπεδική έκταση (316 στρεμμάτων) στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντίθετη με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά αντιτίθεται στις αξιοποιήσεις μεγάλων σε έκταση και αξία ακινήτων. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση «asktsipras» που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται σήμερα έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια». Το μόνο έργο που παράγεται στο Ταμείο είναι η ενημέρωση των νέων υπουργών. Η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα, καθώς είναι σίγουρο ότι θα απαιτηθεί χρόνος, αφενός μεν για να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση το μέλλον του ΤΑΙΠΕΔ, αφετέρου δε για να το στελεχώσει με τον τρόπο που η ίδια θεωρεί καλύτερα. Το δεδομένο είναι ότι ο στόχος των 2,2 δισ. ευρώ για εφέτος, όσο περνούν οι εβδομάδες, απομακρύνεται, όπως επίσης και ο στόχος των εσόδων 9,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016. Με δεδομένο δε την υστέρηση εσόδων ύψους 500 εκατ. ευρώ το 2014 και άλλων δύο δισ. ευρώ το 2015, προκαλείται ένα χρηματοδοτικό κενό μεγαλύτερο των 2,5 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση σίγουρα θα βρει μπροστά της.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *