ροή ειδήσεων

ΛΕΡΟΣ: Με απόφαση της Περιφέρειας η "ΒΙΛΛΑ ΑΡΤΕΜΙΣ" θα φιλοξενεί παράτυπους μετανάστες!



Παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες θα φιλοξενεί τελικά... η "ΒΙΛΛΑ ΑΡΤΕΜΙΣ" με απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο κτίριο.


Συγκεκριμένα, σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το οποίο εκδόθηκε την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2015, αναφέρονται για το θέμα, τα ακόλουθα:

"Στην λήψη απόφασης για την χρήση του κτιρίου “Βίλλα Άρτεμις” στο νησί της Λέρου, για την φιλοξενία παράτυπων μεταναστών και προσφύγων σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τις πρώτες 48 ώρες από την άφιξή τους, προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. Το κτίριο παραχωρήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την 2η ΥΠΕ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά από αίτημα του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος, άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων του, αναζήτησε και προχώρησε στην υλοποίηση λύσης στο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης και του κύματος των προσφύγων που αντιμετωπίζουν τα νησιά, με βάση τις διακηρυγμένες θέσεις του για την ανάγκη ανθρωπιστικής αλλά και ρεαλιστικής προσέγγισης του ζητήματος.

Στην κριτική που δέχθηκε από την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λίλας Καφαντάρη ότι η θέση της Περιφέρειας δεν συνιστά πολιτική θέση, επειδή δεν απαντά στα γενεσιουργά αίτια του προβλήματος, ο κ. Χατζημάρκος απάντησε:

“Δεν δέχομαι παραινέσεις του τύπου “πάρτε πολιτική θέση”. Δεν υπάρχει πιο πολιτική στάση και λειτουργία από το να δίνουμε τη μάχη για να πετύχουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ορθό, που τιμά τον πολιτισμό μας και ανθρωπιστικά πρέπει να γίνεται, παρά την σφοδρή κριτική που έχουμε δεχθεί όλο αυτό το διάστημα από τα ΜΜΕ και από αυτούς που εσκεμμένα και με προσωπικές σκοπιμότητες διαστρεβλώνουν την θέση μας. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε καθήκοντα μένουμε συνεπείς στην αρχική μας θέση, που έγινε βούληση και τώρα υλοποιείται. Με συνέπεια και αθόρυβα προχωρήσαμε. Όπως αθόρυβα πετύχαμε, τον Δεκέμβριο, την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου από την 2η ΥΠΕ. Πιο πολιτική στάση από αυτή, δεν γίνεται. Το αν συμφωνεί κανείς με αυτή ή διαφωνεί, είναι άλλο θέμα”.

Να υπενθυμίσουμε στο αναγνωστικό μας κοινό, ότι λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα (23/12/2015) προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων στη Λέρο με αφορμή σχετική ερώτηση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Γάκης, Νίκος Συρμαλένιος, Βασιλική Κατριβάνου) για τη «Βίλλα Άρτεμις», οι οποίοι ζητούσαν από τα αρμόδια υπουργεία "να αποσαφηνιστεί η κατάσταση σχετικά με τη διάθεση του κτιριακού συγκροτήματος «Βίλλα Άρτεμις» στη Λέρο, για τη χρήση του ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων".


Τότε, η επιστολή - διαμαρτυρία που εξέδωσαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκεται το κτίριο «Βίλλα Άρτεμις», (η οποία είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα "Leros News") ανέφερε:

«Πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας ένα δελτίο Τύπου βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το κτιριακό συγκρότημα «Βίλλα Άρτεμις». Είναι γνωστό ότι η Λέρος, το πανέμορφο νησί στο οποίοι ζούμε, την παρούσα χρονική περίοδο κατακλύζεται από εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες οι οποίοι προέρχονται από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Ως Έλληνες πολίτες, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αδυναμία του κράτους σχετικά με την αστυνόμευση των θαλασσίων συνόρων ενώ είμαστε αλληλέγγυοι ως προς τους παράτυπους μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Παρόλα αυτά, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν Υπουργό, βουλευτή ή πολιτικό κόμμα να θέσει εμάς και τις οικογένειές μας σε κίνδυνο μεταφέροντας παράτυπους μετανάστες κοντά στα σπίτια μας και έναντι του παιδικού σταθμού που απέχει μόλις 50 μέτρα από το κτίριο «Βίλλα Άρτεμις».

Ας γίνει κατανοητό απ΄όλους ότι η "προσωρινή" παραμονή αυτών των ανθρώπων σε κατοικημένη περιοχή και χωρίς καμία αστυνόμευση, μόνο προσωρινή δεν θα είναι, διότι επί καθημερινής βάσης έρχονται δεκάδες νέοι μετανάστες στο νησί μας, γεγονός που είναι ενάντια στο αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών στο κτιριακό συγκρότημα «Βίλλα Άρτεμις» και θα αντιδράσουμε σφοδρά σε περίπτωση που κάτι τέτοιο υλοποιηθεί.

Αν επιθυμούν κάποιοι να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους σύμφωνα με όσα επιτάσσουν οι διεθνείς συνθήκες, καλό θα ήταν να ξεκινήσουν με την ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΥΛΑΞΗ τους σε κατάλληλο χώρο.

Άλλωστε, υπάρχουν κτιριακά συγκροτήματα στην περιοχή των Λεπίδων τα οποία είναι απομακρυσμένα από κατοικημένες περιοχές και με την ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ενδείκνυνται για τον σκοπό αυτό. Τέλος, σας κάνουμε γνωστό ότι το εν λόγω κτίριο δεν πληροί καμία προϋπόθεση για χρήση του ως "χώρος φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών".

Για τους πιο πάνω λόγους είμαστε στη διαδικασία συλλογής υπογραφών ενάντια στη χρήση του συγκεκριμένου κτιρίου ως κατάλυμα για τους παράτυπους μετανάστες, ενώ δηλώνουμε έτοιμοι να προσφύγουμε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα σε περίπτωση που μεταφερθούν στον συγκεκριμένο χώρο παράτυποι μετανάστες».

Για το ίδιο θέμα, η συντονιστική επιτροπή των ΑΝ.ΕΛ. είχε εκδόσει το παρακάτω δελτίο Τύπου:

"Πραγματικά έκπληξη μας προκαλούν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την τοποθέτηση τους στο Θέμα της «Βίλλας Άρτεμις» ως χώρου φιλοξενίας προσφύγων. Θεωρούμε ότι προφανώς δεν ασπάστηκαν την γνώμη της τοπικής κοινωνίας και παρασύρθηκαν από συγκεκριμένα μέλη της τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθούν να πράττουν χωρίς την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων του νησιού μας. Είμαστε σίγουροι οτι ο Δήμαρχος Λέρου και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο δεν θα δεχθούν και δεν θα έρθουν σε συμφωνία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα χωρίς να έχουν την πλήρη αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είμαστε υπέρ της προστασίας των προσφύγων και της κάλυψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης . Όμως επιμένουμε ότι θέλει μεγαλύτερη προσοχή η περιοχή και ο χρόνος που θα φιλοξενούνται πρόσφυγες , περιοχή που θα πρέπει είναι αποδεχτή από την τοπική κοινωνία".

lerosnews.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *