ροή ειδήσεων

Η οικονομική ερμηνεία του στιλ Βαρουφάκη: Κάνει αυτό που πρέπει, τρομοκρατεί τους τραπεζίτες



Οι φωτογράφοι γούρλωσαν τα μάτια, ο Guardian τον… έσφαξε με το βαμβάκι....
Υπάρχουν όμως και κάποιοι που «διάβασαν» τα ρούχα του Γιάνη Βαρουφάκη στη συνάντησή του με τον Τζορτζ Οσμπορν ερμηνεύοντάς τα ως ένα μήνυμα προς τους τραπεζίτες.

Ενας από αυτούς είναι ο Σάιμον Τζένκινς. Ο αρθρογράφος του Guardian και συγγραφέας χαρακτηρίζει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών ως… κανονικό άνθρωπο, ο οποίος με τα τζιν του, τα πουκάμισα έξω από το παντελόνι και το παλτό που πιθανότατα θα φορούσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε κυνήγι αρκούρδας- όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- κάνει αυτό που οφείλει. Τρομοκρατεί τους τραπεζίτες.

«Αν ήμουν τραπεζίτης και έβλεπα τον Βαρουφάκη να φτάνει με το ίδιο σκούρο κοστούμι που φορούσε ο Οσμπορν, τι θα σκεφτόμουν; Θα σκεφτόμουν ότι ήταν κάποιος πρόθυμος να γίνει αποδεκτός στο κλαμπ. Ντύνεται σαν τραπεζίτης, οπότε σκέφτεται έτσι, που είναι δηλαδή ο τρόπος που υποτίθεται πρέπει να σκέφτονται οι υπουργοί Οικονομικών. Θα με καθησύχαζε», γράφει ο Τζένκινς.

«Δεν θέλουμε οι τραπεζίτες να καθησυχαστούν από το Βαρουφάκη αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να είναι τρομοκρατημένοι. Μην τα βάζετε μαζί μου, λέει. Εχω μία εκλογική εντολή πίσω μου και έχω μία χρεοκοπημένη χώρα. Οταν οι τράπεζές σας χρεοκοπούν, τις σώζετε. Οταν οι επιχειρήσεις σας χρεοκοπούν, τους διαγράφετε τα χρέη και τις αφήνετε να ξεκινήσουν και πάλι. Κάντε το ίδιο και σε μένα. Οι τράπεζές σας έχουν δανείσει στη χώρα μου τρελά ποσά, πολύ πάνω πέρα από τα όρια της προσοχής ή της κοινής λογικής. Τώρα ειλικρινά πιστεύετε ότι θα τα πάρετε πίσω. Δεν μπορείτε. Διαβάστε τα χείλη μου, κοιτάξτε τα τζιν μου. Δεν μπορείτε. Δείτε την αλήθεια», γράφει ο Σίμονς, που προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη χρειάζεται το ενδυματολογικό σοκ του Βαρουφάκη.

«Χρειάζεται να ταρακουνηθεί από οποιαδήποτε πίστη ότι οι Ελληνες μπορούν να υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα ως επί το πλείστον απερίσκεπτα δάνεια της Γερμανίας, βυθιζόμενοι σε μία αέναη ένδεια. Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι πιθανό. Είναι ακριβώς το λάθος που η Ευρώπη έκανε, ειρωνικά, χειριζόμενη τη Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις το 1919. Κοιτάξτε πού αυτό οδήγησε», γράφει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.

Η ευρωζώνη, διαμορφωμένη σαν ζώνη του γερμανικού μάρκου, ήταν μία καταστροφή σε αναμονή και όχι μόνο για τα πιο φτωχά μέλη της. Αυτή η καταστροφή συνέβη, σημειώνει ο Τζένκινς.

«Η Ελλάδα και τώρα όλη η Ευρώπη, υποφέρει γιατί η Ευρώπη διοικείται ακόμη από και για τους τραπεζίτες που απλά θέλουν πίσω τα λεφτά τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και οι πρόσφατες ελληνικές εκλογές είναι μία χρυσή ευκαιρία για να ξεφύγουμε από αυτό. Με τύχη, η Ισπανία θα ακολουθήσει και ίσως η Ιταλία, μέχρι η ευρωζώνη να συρρικνωθεί σε ένα μέγεθος που θα μπορεί να διαχειριστεί με υπευθυνότητα», προσθέτει.

«Στο μεταξύ, η Ελλάδα έχει έναν υπουργό Οικονομικών που μοιάζει με φυσιολογικό άνθρωπο. Αυτή είναι μία αρχή», καταλήγει ο Βρετανός αρθρογράφος.

arouraios.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *