ροή ειδήσεων

Γιατί ο... αχινός είναι πιο επικίνδυνος από τον καρχαρία!


Από τα “Σαγόνια” και μετά όλοι έχουμε νιώσει ένα μικρό “πάγωμα” κολυμπώντας... σε άγνωστα νερά. Τα στοιχεία όμως των επιστημόνων δείχνουν, ότι μάλλον οι άνθρωποι αποτελούν απειλή για τους καρχαρίες, παρά το αντίστροφο. Για την ακρίβεια θανατηφόρες επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους έχουμε 15 παγκοσμίως τον χρόνο. Αντίθετα 100 εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται παγκοσμίως για να καταλήξουν.. γεύμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Τύπου της Κυριακής” στα ελληνικά νερά έχουμε κυρίως τους λεγόμενους “σαπουνάδες” καρχαρίες που τρέφονται αποκλειστικά με πλαγκτόν, ενώ καμία επιθυμία δεν έχουν να επιτεθούν σε άνθρωπο.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο δρ. Δημήτρης Δαμαλάς, ιχθυολόγος και ωκεανολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, αναφέρει ότι 35 είδη καρχαριών ζουν στα ύδατα της χώρας. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί βρίσκονται στην Λεβαντίνη, νότια δηλαδή της Κρήτης και ως την Αφρική και τις ακτές της Μέσης Ανατολής. Ακολουθεί το Ιόνιο, ενώ ελάχιστοι βρίσκονται στο Αιγαίο.

Ο Μανώλης Μπαρδάνης, εκπαιδευτής καταδύσεων, που μιλά στην εφημερίδα αναφέρει ότι “από τα επιστημονικά στοιχεία προκύπτει ότι στα ελληνικά πελάγη μία επίθεση από καρχαρία σε άνθρωπο πρέπει να θεωρείται φανταστική απειλή”.

Τα τελευταία 160 χρόνια αναφέρεται επίσης στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί 14 επιθέσεις από τις οποίες οι 11 απέβησαν μοιραίες κυρίως λόγω αιμορραγίας.

“Κρατήστε ανοιχτά τα μάτια σας και προσέξετε που πατάτε όταν βρίσκεστε στη θάλασσα, γιατί ο επικινδυνότερος όλων δεν είναι ο καρχαρίας αλλά ο... αχινός” λέει ο κ.Μπαρδάνης.

πηγή

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *