ροή ειδήσεων

Το ΠΕΔΥ να βρει δωρεάν στέγη και να μην επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία



Κάνει δώρο σε ιδιώτες τα ενοίκια που καταβάλλει για στέγαση μονάδων του...

«Δώρα» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ συνεχίζει να κάνει το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλοντας ενοίκια για τη στέγαση μονάδων του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), τη στιγμή που είναι άδεια και διαθέσιμα δεκάδες άλλα κρατικά κτίρια. Το θέμα, που έχει αναδείξει πρώτο «Το Βήμα» από τον Ιούλιο του 2013, έχει απασχολήσει εντόνως τον νέο υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος έχει ήδη ζητήσει τα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες επιθυμώντας να βάλει τέλος στην οικονομική αιμορραγία.

«Το ΙΚΑ ήταν γαλαντόμο όταν έκανε συμβάσεις» σχολιάζει στέλεχος του υπουργείου Υγείας, κατακρίνοντας την τακτική των τελευταίων 20 ετών, με αποτέλεσμα να πετιούνται χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων από το παράθυρο.

Οι συμβάσεις με τα κτίρια όπου στεγάζονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας ξεκίνησαν από το ΙΚΑ. Οταν δηλαδή το ΙΚΑ είχε ανάλογες παροχές. Εν συνεχεία και με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τη συγχώνευση των κλάδων υγείας των Ταμείων, βρέθηκαν σε πολλές περιοχές μονάδες με τις ίδιες παροχές υπηρεσιών. Πολλές από αυτές στεγάζονταν σε ιδιωτικά κτίρια, παρότι υπήρχαν πολλά δημόσια που ήταν άδεια.

Για παράδειγμα, η μονάδα του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ, πρώην ΙΚΑ) στο κέντρο της Αθήνας εξακολουθεί να στεγάζεται - από το 2002 - σε ένα παλιό ξενοδοχείο επί της πλατείας Θεάτρου. Το μίσθωμα είχε συμφωνηθεί ως το 2012, δηλαδή για δέκα χρόνια, στο ύψος των 40.000 ευρώ. Το 2012 έγινε αναπροσαρμογή από την τεχνική υπηρεσία του ΙΚΑ και κατέβηκε στα 24.500 ευρώ. Ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν άδεια κτίρια του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, η μονάδα θα μπορούσε να στεγαστεί στην οδό Μυλέρου (στα παλιά ιατρεία της ΔΕΗ), αλλά και στην Πολυκλινική στην Ομόνοια, η οποία τον τελευταίο καιρό ρημάζει.

Στην Πτολεμαΐδα συνεχίζουν να λειτουργούν δύο μονάδες, αφού ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο χώρος στον οποίο θα στεγαστούν οι υπηρεσίες. Να σημειωθεί ότι τα δύο κτίρια απέχουν μεταξύ τους μόλις 50 μέτρα. Το ενοίκιο που καταβάλλει κάθε μήνα το κράτος για το ένα κτίριο είναι 6.323 ευρώ και 3.198 ευρώ για το δεύτερο.

Στη Χαλκίδα η Υγειονομική Περιφέρεια πληρώνει κάθε μήνα περισσότερα από 9.000 ευρώ για τη στέγαση των ιατρείων του σε μια παλιά ιδιωτική κλινική της περιοχής, όταν υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι χώροι σε ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ.

Στη Νεάπολη Συκεών, παρότι υπήρχε από παλιά αίτημα της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προς τον Δήμο να παραχωρήσει στον Οργανισμό κτίριο για τη στέγαση της υγειονομικής μονάδας, εν τούτοις δεν έγινε τίποτα. Στη συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ έκανε αίτημα στον ΟΑΕΔ από όπου του παραχωρήθηκε με χρησιδάνειο ανάλογο κτίριο πλησίον της μονάδας προκειμένου να αξιοποιηθεί από την Υγειονομική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, το σχέδιο έμεινε στη μέση και η μονάδα συνεχίζει να στεγάζεται σε κτίριο, με μίσθωμα περίπου 5.000 ευρώ, η είσοδος του οποίου θεωρείται ακατάλληλη για ηλικιωμένους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Στη Ρόδο, παρότι είχε ληφθεί απόφαση να λειτουργήσει η μονάδα στο παλιό Νοσοκομείο, με κονδύλι ύψους 1,5 εκατ. ευρω από την Περιφέρεια, η ευκαιρία χάθηκε στο «τρίγωνο» υπουργείο Υγείας - υπουργείο Δικαιοσύνη - Δήμος Ρόδου. Ετσι, η μονάδα συνεχίζει να βρίσκεται έξω από την πόλη της Ρόδου σε δρόμο «καρμανιόλα».

Η μονάδα Υγείας στο Ιλιον λειτουργεί σε ακατάλληλο κτίριο όπου καταβάλλεται κάθε μήνα ενοίκιο ύψους 4.500 ευρώ, παρότι είναι διαθέσιμοι οι χώροι του Κέντρου Υγείας Περιστερίου.

Ακόμη, το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για ένα κτίριο που «βρίσκεται υπό εργοταξιακό καθεστώς», σύμφωνα με έγγραφο της κατασκευάστριας εταιρείας. Το κτίριο βρίσκεται επί της οδού Κηφισίας στο Μαρούσι και στεγάζει αρκετές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, από το 2004 ως σήμερα δεν έχει λάβει τη μορφή που απαιτείται. Μάλιστα, οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ μεταφέρθηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε ιδιόκτητο κτίριο στο Μαρούσι.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *