ροή ειδήσεων

Μέσω eBay θα πωληθούν 350 κρατικά αυτοκίνητα



Για ακόμη μία φορά στη χώρα μας τέθηκε θέμα κατάργησης των πολυτελών κρατικών αυτοκινήτων, τα οποία ανέκαθεν έμπαιναν…


στο μάτι των πολιτών. Mercedes, BMW, Lexus συνήθιζαν να συνοδεύουν τα δημόσια πρόσωπα. Η θωρακισμένη BMW του Ευάγγελου Βενιζέλου αποτελούσε ένα από τα τελευταία απομεινάρια των «χλιδάτων» εποχών.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως άλλωστε έχουν κάνει και οι προκάτοχοί του, έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να μειωθούν υπουργικά και βουλευτικά αυτοκίνητα, να καταργηθούν τα ακριβά και να εξοικονομηθούν πόροι.
Ωστόσο, οι πολίτες, ακούγοντας τον πρωθυπουργό, αναρωτήθηκαν από μέσα τους «μα πόσα είναι τα κρατικά αυτοκίνητα και πόσα χρήματα δαπανά το Ελληνικό Δημόσιο;». Και όμως, ούτε το ίδιο το κράτος φαίνεται να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των οχημάτων που διαθέτει σε υπουργεία, δήμους, υπηρεσίες, από ποιους χρησιμοποιούνται, πόση είναι η δαπάνη κίνησης και συντήρησής τους.
Το καλοκαίρι του 2013, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΙΜΗΔ) πήρε πρωτοβουλία να δημιουργήσει Μητρώο Κρατικών Αυτοκινήτων, με σκοπό να καταγραφούν όλα τα οχήματα του Δημοσίου. Κάτι όμως που δεν ευοδώθηκε, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα αλλαγής της ηγεσίας του υπουργείου.
Οπως και για πολλά άλλα σχετικά με το Ελληνικό Δημόσιο, έτσι και για τα κρατικά αυτοκίνητα, οι φορείς που έχουν την ευθύνη είναι πολλοί και διαφορετικοί. Για τα βουλευτικά αρμόδια είναι η Βουλή, για αυτά των δήμων η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολλών άλλων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και ορισμένα αυτοκίνητα αγοράζονται από τα ίδια τα υπουργεία.
Οι κατάλογοι των προσώπων που δικαιούνται κρατικά αυτοκίνητα είναι ατελείωτοι. Εκτός των προφανών, υπουργών, βουλευτών κ.ά., οχήματα δικαιούνται εκατοντάδες άλλα πρόσωπα, από γενικούς γραμματείς Περιφερειών, πρυτάνεις, επάρχους, ανώτατους αξιωματικούς Αστυνομίας, Λιμενικού, Πυροσβεστικής, μέχρι συζύγους αποβιωσάντων πρωθυπουργών!
Ετσι, όταν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχείρησε τη δημιουργία του Μητρώου δεν είχε υπό την εποπτεία του το σύνολο των αυτοκινήτων.
Το 2006, τα κρατικά αυτοκίνητα υπολογίστηκαν σε 57.654 (!), με ετήσιο κόστος κίνησης - συντήρησης - επισκευών τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Το 2010 μειώθηκαν στις 44.000 και το ετήσιο κόστος τους στα 320 εκατομμύρια ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας στις πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως μόνο τα υπουργεία διαθέτουν 700 αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με στοιχεία για τα αυτοκίνητα που διατίθενται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και διαβιβάστηκαν στη Βουλή το 2013 από τον τότε υπουργό, Αντώνη Μανιτάκη, το υπουργείο διαθέτει στο στόλο του 153 αυτοκίνητα.
Από αυτά, τα 70 είναι προς κάλυψη των αναγκών της πολιτικής ηγεσίας και των υπόλοιπων εξυπηρετούμενων προσώπων και τα 83 έχουν διατεθεί για χρήση σε άλλες υπηρεσίες. Ανάμεσα στα πρόσωπα που εξυπηρετούνται με τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων και την Ευρωβουλή, οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και οι υφυπουργοί, καθώς και ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2012 το κόστος για την κίνηση και τη λειτουργία των οχημάτων (του στόλου του ΥΔΙΜΗΔ) που χρησιμοποιούνταν από την πολιτική ηγεσία ανήλθε σε 269.122 ευρώ.
Σκοπός του Μητρώου ήταν η εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών. Αμεση προϋπόθεση ήταν η σταδιακή απόσυρση από την κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων άνω των 1.400 κυβικών, κάτι που είχε αποφασιστεί ήδη από το 2010 (ΚΥΑ 129/2534/2010). Ωστόσο, οι υπηρεσίες δεν συμμορφώθηκαν, ενώ ταυτόχρονα «οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις εξακολουθούν να εκδίδουν αποφάσεις που αφορούν στην κίνηση των οχημάτων, χωρίς προηγουμένως να έχουν εκδώσει τις αντίστοιχες αποφάσεις εξαίρεσης από την απόσυρση», όπως αναφέρεται στην απόφαση του 2013.

Kόστος 3 εκατ. ευρώ για τα 322 βουλευτικά οχήματα
Πιο ξεκάθαρη μοιάζει η εικόνα για τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Αυτά ανέρχονται σε 322, όσοι είναι δηλαδή οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές. Οι βουλευτές της Αττικής έχουν δικαίωμα χρήσης αυτοκινήτου έως 1.400 κυβικά, ενώ οι υπόλοιποι μέχρι 1.800 κυβικά. Τα αυτοκίνητα αυτά δεν τα αγοράζει η Βουλή, αλλά είναι μακροχρόνια μισθωμένα με τη διαδικασία του leasing. Το μίσθωμα ανέρχεται στα 750 ευρώ το μήνα για τα οχήματα έως 1.400 κυβικών και στα 1.200 ευρώ το μήνα για εκείνα που είναι έως 1.800 κυβικά.
Τα αυτοκίνητα αυτά έχουν συμβατικές πινακίδες, τα παίρνουν οι βουλευτές όταν εκλεγούν και τα χρησιμοποιούν μέχρι το τέλος της θητείας τους. Εχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι χρήση θέλουν και να πηγαινοέρχονται με αυτά στην επαρχία. Τα καύσιμα επιβαρύνουν τους χρήστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ετήσια δαπάνη για τα βουλευτικά οχήματα ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια ευρώ. Η τελευταία σύμβαση έληξε τον Σεπτέμβριο του 2014 και ανανεώθηκε μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2015, με τη Βουλή να πετυχαίνει κατά 500.000 ευρώ καλύτερη συμφωνία.

Αλαλούμ με τα αυτοκίνητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στο Δήμο Αθηναίων ο συνολικός στόλος ανέρχεται σε 709 οχήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ακόμη και τα οχήματα καθαριότητας.
Ενα αλαλούμ επικρατεί και μεταξύ των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και παράγοντες των δήμων.
Οπως φαίνεται, ο κάθε δήμος διαχειρίζεται τα δικά του αυτοκίνητα, για τα οποία καλύπτει επίσης το κόστος συντήρησης και επισκευών.
Ενδεικτικά, στο Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εργαζομένων του Δήμου, Βασίλη Ολυμερόπουλο, ο συνολικός στόλος ανέρχεται σε 709 οχήματα.
Βέβαια σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα οχήματα καθαριότητας, τα απορριμματοφόρα κ.ά. Αυτοκίνητα προσωπικής χρήσης διαθέτουν, εκτός του δημάρχου, οι αντιδήμαρχοι, ο γενικός γραμματέας καθώς και οι πρόεδροι των Οργανισμών.
Εκτός από δύο αυτοκίνητα, όλα τα υπόλοιπα που διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων είναι κάτω των 1.400 κυβικών, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Ολυμερόπουλο, οι αντιδήμαρχοι δεν παίρνουν τα αυτοκίνητα που τους αναλογούν στα σπίτια τους, όπως γινόταν παλιότερα, αλλά τα χρησιμοποιούν μόνο για υπηρεσιακές ανάγκες.
Ωστόσο, τα οχήματα είναι πολλών ετών. Το κόστος συντήρησης όλου του στόλου του Δήμου Αθηναίων για την τριετία 2014 - 2017 ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ηλεκτρονική δημοπρασία θα πωληθεί η BMW Βενιζέλου των 750.000 ευρώ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας Βουλής εμφανίστηκε στη Βουλή με ένα αυτοκίνητο μάρκας Skoda.
Η τεθωρακισμένη BMW του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία μπήκε αμέσως στο στόχαστρο με την αλλαγή της κυβέρνησης, αποτελεί την τελευταία ίσως ένδειξη ότι τα χρόνια πριν από την κρίση όλα τα δημόσια πρόσωπα κυκλοφορούσαν με χλιδάτα και πανάκριβα αυτοκίνητα.
Η κυβέρνηση αναζητά υποψήφιους αγοραστές τόσο για τη συγκεκριμένη BMW όσο για και την «αδερφή» της, αξίας 750.000 έκαστη. Και οι δύο είχαν αγοραστεί επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου.
Η πρώτη, όπως είναι γνωστό, προοριζόταν για τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, αλλά κατέληξε στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα πουληθεί με… ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Στο ελληνικό «e-bay» θα μπουν ακόμα 350 αυτοκίνητα από το στόλο των υπουργείων, ο οποίος θα μειωθεί κατά 50%, ως απόρροια του σχεδίου για περικοπή των δαπανών.
Η δεύτερη BMW προοριζόταν για τον εκάστοτε υπουργό Δημόσιας Τάξης, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και κατέληξε στο στόλο των πρωθυπουργικών αυτοκινήτων. Η πρώτη της εμφάνιση ως πρωθυπουργικού αυτοκινήτου είχε γίνει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε πάει με αυτή να παραλάβει την Ανγκελα Μέρκελ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την πώλησή τους αλλά η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μη χρησιμοποιούνται προκειμένου να εξοικονομούνται μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τα σέρβις και τα καύσιμά τους. Την ημέρα πάντως της ορκωμοσίας στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε με ασημί Skoda.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *