ροή ειδήσεων

"Απάντηση" στην πτήση Καμμένου στα Ίμια η "βόλτα" με F-16 του τούρκου Αρχηγού αεροπορίας



Ως απάντηση στην πτήση του Υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου στα Ιμια.... στις 30 Ιανουαρίου και στην ρίψη στεφανιού για τους νεκρούς του 1996, εμφανίζουν έμμεσα τηνπρωτόγνωρη και προκλητική πτήση του Αρχηγού ΓΕΑ της Τουρκίας με F-16 κατά μήκους του κάθετου άξονα του Αιγαίου μέσα στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο την περασμένη Τρίτη, οιαγγλόγλωσσες τουρκικές εφημερίδες Hurriyet Daily News και Today’s Zaman.

Οι εφημερίδες μόνο τυχαία δεν φαίνεται να κάνουν την σύνδεση με τα Ίμια: Η πτήση του πτέραρχου, γράφει η Hurriyet Daily News ''ήρθε μετά'' την πτήση του κ. Καμμένου με στρατιωτικό ελικόπτερο στις ''επίδικες'', όπως τις χαρακτηρίζει, βραχονησίδες κατά την επέτειο του θανάτου του τριμελούς πληρώματος το 1996, όταν οι δυο χώρες έφθασαν στα πρόθυρα του πολέμου για αυτές.

Μάλιστα αναφέρει ότι η πτήση έγινε στην αρχή της ''αμφιλεγόμενης'', όπως τη χαρακτηρίζει, υπουργικής θητείας του.


Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι κατά καιρούς γίνονται αερομαχίες μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται - όπως υποστηρίζει - σε αντιπαράθεση σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου τους στην περιοχή λόγω μακροχρόνιας εδαφική διαφωνίας. Ο αριθμός αυτών των αερομαχιών έχει αυξηθεί πρόσφατα, μετά από μια σχετική πτώση κατά την διάρκεια των συνομιλιών ανάμεσα στην Τουρκία και Ελλάδα με σκοπό να επιλύσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Κατά την εφημερίδα η Ελλάδα υποστηρίζει μονομερώς 10 ναυτικά μίλια (19 χλμ) για τον εναέριο χώρο, σε αντίθεση με τα έξι μίλια των χωρικών υδάτων που δέχονται η Τουρκία και άλλες χώρες ΝΑΤΟ. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει, η Αθήνα θεωρεί ότι οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πτήση στον εναέριο χώρο μεταξύ 6 με 10 μίλια στο Αιγαίο είναι παραβίαση.''Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση δεν έχουν ακόμη αποδώσει ικανοποιητικό αποτέλεσμα''΄συμπληρώνει η Today’s Zaman για τις αμοιβαίες αμφισβητήσεις που έχουν οι δυο χώρες σε κυριαρχικά δικαιώματα και αναφέρθηκε στα Ιμια, πιο έμμεσα-ειδησεογραφικά.

Είναι φανερό ότι η σύνδεση με την πτήση Καμμένου προέρχεται από συγκεκριμένη διαρροή είτε από την κυβέρνηση ή κύκλους της είτε από τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες άλλωστε είχαν ''στήσει'' και επικοινωνιακά την όλη επιχείρηση με ανακοίνωση , βίντεο κλπ Για τους σχεδιαστές της προβοκάτσιας ο στόχος είναι φανερός , η απειλή, και ο εκφοβισμός μέσα από ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με έναν άκρως συμβολικό τρόπο. Και μάλιστα με ''πρόσχημα'' που δεν στέκει.

Κατά τα άλλα οι δυο εφημερίδες αναφέρονται στα ήδη γνωστά από την ανακοίνωση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας: Ότι δηλαδή ο Πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ, ηγούμενος 8 αεροσκαφών που έκαναν ''εκπαιδευτική'' πτήση πέταξε σε χαμηλό ύψος σε ''διεθνή'' ύδατα κοντά στα νησιά της Λέσβου, Χίου, Ψαρών, Ικαρίας, Κω και Ρόδου ''μέσα στα όρια των 6 ναυτικών μιλίων''. Βεβαίως , όπως ήδη έχουμε γράψει τα όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι δεν έχουν καμμιά νομική βάση καθώς οι διεθνείς συμβάσεις και οι νόμοι άλλα λένε. Όσον αφορά την ίδια την προκλητική πτήση - κατά την οποία έγιναν 15 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου- έγινε σε μεγάλα τμήματα μεταξύ 6-10 ν. μιλίων και σε μια περίπτωση και κάτω των 6, στα 5,5 ν.μίλια.Τα τουρκικά αεροσκάφη , δυο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα - αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν κατά την πάγια τακτική, ανακοίνωσε αυθημερόν το ΓΕΕΘΑ.

Να σημειωθεί ότι πρώτη εφημερίδα έχει τίτλο: «Turkish Air Force commander in fly-past near Aegean islands» και η δεύτερη «Turkish Air Forces commander leads training mission over Aegean».

Του ΛΟΥΚΑ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/2/15 19:20

    ΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΖΕΙ!!! Αντε παίξτε με τα αεροπλανάκια σας να δούμε τι θα καταλάβετε.... και για τους δύο το λέω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *