ροή ειδήσεων

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο! Ποιο είναι το κυβερνητικό αεροσκάφος που βάζει ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ η κυβέρνηση! (PHOTOS)


Από το 2012 προσπαθούμε να πουλήσουμε ένα από τα τρία κυβερνητικά VIP αεροσκάφη μας! ...
Συνεπώς μην έχουμε καμιά απορία για τα πιο...σύνθετα που λέγονται «αποκρατικοποιήσεις». Η ιστορία των VIP αεροσκαφών της Ελλάδας έχει το ενδιαφέρον της. Τρία αεροσκάφη διαθέτει η Ελλάδα για τις ανάγκες μετακίνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Τα ο υπερατλαντικό Gulfstream και τα δύο Εmbraer, το μεγάλο των 32 θέσεων και το μικρό των 16. Αυτό το τελευταίο προσπαθούμε να το πουλήσουμε από το 2012. Χωρίς επιτυχία, ως γνωστόν. Τα αεροσκάφη βρίσκονται στην αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έχει την ευθύνη της συντήρησης. Η ανάληψη της ευθύνης των πτήσεων VIP πέρασε στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) μετά την τραγωδία με το λίαρ τζετ Falcon στην πτήση προς το Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σκοτωθεί ο Γιάννος Κρανιδιώτης και άλλοι τρεις επιβάτες, μεταξύ των οποίων και ο γιος του.


Με το που ξέσπασε η κρίση τα VIP αεροσκάφη μπήκαν στο στόχαστρο. Η χρήση τους από υπουργούς της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου είχε προκαλέσει έντονη κριτική. Τελικά έπειτα από ανακοινώσεις, συζητήσεις και σκέψεις, τον Δεκέμβριο του 2012 ξεκίνησε η διαδικασία για την πώληση του μικρού Embraer των 16 θέσεων. Ύστερα από περίπου εννέα μήνες τον Αύγουστο του 2013 υπήρξε επικαιροποίηση των όρων πώλησης του αεροσκάφους.
Τιμή εκκίνησης ορίστηκαν τα 7,7 εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτή την τιμή περιλαμβάνονταν και το «πακέτο ανταλλακτικών» που υπήρχε στις αποθήκες της Π.Α. για τη συντήρηση του VIP αεροσκάφους.


Από τον Νοέμβριο του 2013, υποτίθεται ότι το αεροσκάφος θα μπορούσε να έχει βγει προς πώληση από την Π.Α. Μέχρι σήμερα η διαδικασία για την πώληση δεν έχει προχωρήσει. Τώρα η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε, ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πώλησή του. Όπως λένε αεροπόροι που γνωρίζουν το θέμα, «το αεροσκάφος είναι πάρα πολύ καλό και αξιόπιστο» και θεωρούν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες για την απόκτησή του.
Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν και σκεπτικισμό για την απόφαση της κυβέρνησης να επιμένει στην πώληση. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, «το αεροπλάνο έχει φθηνό κόστος χρήσης και χρησιμοποιείται πολύ συχνά όχι για VIP πτήσεις, αλλά για αεροδιακομιδές ασθενών».
Ωστόσο είναι γεγονός ότι και αυτό, όπως και τα άλλα δύο αεροσκάφη, έχει ταυτιστεί με τις VIP πτήσεις άλλων εποχών, όχι πολύ μακρινών, αφού και οι κυβερνήσεις των μνημονίων δεν έπαψαν να πετούν... VIP! Πρωθυπουργοί και υπουργοί της περιόδου της κρίσης δεν είχαν ακούσει ότι υπάρχουν και πτήσεις της γραμμής. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτός ο κανόνας δεν τηρήθηκε, τουλάχιστον μέχρι το 2013.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2013 οι ώρες πτήσεις των VIP αεροσκαφών ήταν τριπλάσιες από ότι το 2012! Το ένα αεροσκάφος Embraer, των 16 θέσεων, το 2012 πέταξε 44 ώρες για κυβερνητικές πτήσεις. Το 2013 οι ώρες πτήσης ήταν 105. Το μεγαλύτερο Embraer, των 30 θέσεων, το 2012 πέταξε 55 ώρες και 110 ώρες το 2013. Το τρίτο αεροσκάφος, το αμερικάνικο Gulfstream, το οποίο μπορεί να κάνει υπερατλαντικές πτήσεις χωρίς ανεφοδιασμό, το 2012 πέταξε 50 ώρες και 162 ώρες το 2013. Σύνολο 377 ώρες πτήσης σε έναν χρόνο!
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις «τσιμπημένες» ώρες VIP πτήσεων, υπήρξε εξορθολογισμός αν και οι ώρες πτήσης των αεροσκαφών άρχισαν να είναι... απόρρητες και να μην ανακοινώνονται. Το κόστος χρήσης των αεροσκαφών είναι κοντά στις 6.000 ευρώ ανά ώρα πτήσης. Βέβαια οι ιστορίες που συνοδεύουν τις πτήσεις αυτών των αεροσκαφών είναι απίθανες και στις περισσότερες των περιπτώσεων πολύ... ακριβές! Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο του 2012 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το... κέτερινγκ του ενός μόνο από τα τρία αεροσκάφη. Προϋπολογισμός διετίας για τα... σάντουιτς; 440.000 ευρώ! Η δημοσιοποίηση του διαγωνισμού είχε προκαλέσει την οργή του Δημήτρη Αβραμόπουλου που τον ακύρωσε!
Το επόμενο επεισόδιο ήταν η χρήση του VIP αεροσκάφους από τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον Δεκαπενταύγουστο για να πάει από τη Σκιάθο στις Βρυξέλλες και να επιστρέψει με αυτό στο νησί που έκανε διακοπές. Και βέβαια υπάρχουν και οι... θρύλοι που θέλουν αναπληρωτή υπουργό να... τάζει βόλτα με κυβερνητικό αεροσκάφος σε νεαρή και αιθέρια ύπαρξη!
kontranews.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *