ροή ειδήσεων

Ανησυχητική αύξηση των καρκίνων στη Ρόδο - 1200 ασθενείς σε 8 μήνες μετέβησαν στην Αθήνα



Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου... Χρήστος Μαντάς και ο Γενικός Γραμματέας Ηλίας Τσέρκης για το 3ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Mediterannean.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μαντάς στόχος αυτής της διοργάνωσης πέρα από τον επιστημονικό και κοινωνικό χαρακτήρα είναι να ασκηθεί πίεση ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους στη Ρόδο ογκολογική κλινική και να μη χρειάζεται να μεταβαίνουν οι ασθενείς στην Αθήνα.

“Είναι η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση αυτού του συνεδρίου το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό. Θα 45 συμμετάσχουν επιφανείς συνάδελφοι γιατροί που ασχολούνται με νεοπλασίες οι οποίες μαστίζουν όλη την ελληνική επικράτεια και προφανώς το νησί μας. Το θεματολόγιο του συνεδρίου περιλαμβάνει 25 θεματικές ενότητες καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέως εντέρου, του ουροποιητικού συστήματος καθώς και του πνεύμονα. Η όλη διοργάνωση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με σκοπό ο Ιατρικός Σύλλογος να ανταλλάξει απόψεις επιστημονικές και συναδελφικές με ογκολόγους γιατρούς γιατί γίνονται σε πολύ τακτική βάση αποδέκτες μετακινούμενων ασθενών από το νησί μας και τα Δωδεκάνησα.


1200 μετακινήσεις στην Αθήνα

Αναφερόμενος στην εξάπλωση των νεοπλασματικών ασθενειών ο κ. Μαντάς είπε ότι σύμφωνα με καταγραφή που έχει γίνει το τελευταίο οκτάμηνο μετακινήθηκαν από τη Ρόδο και τα νησιά στην Αθήνα 1200 ασθενείς! Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας μίας ογκολογικής κλινικής στη Ρόδο.

“Το συμπόσιο κατά κάποιο τρόπο συμπληρώνει ένα κενό που αποτυπώνεται εδώ και χρόνια με την έλλειψη ογκολογικής κλινικής στο γενικό νοσοκομείο της Ρόδου και τμήματος που μπορεί να αντιμετωπίζει εξολοκλήρου όλα τα περιστατικά-δεν αναφέρομαι μόνο στις χημειοθεραπείες. Θέλω να ιδιαίτερα τονίσω την έλλειψη όσον αφορά την παρακολούθηση των ασθενών. Υπάρχει δηλαδή απουσία μίας συγκροτημένης κλινικής με ακτινοθεραπευτικά μέσα … Γνωρίζετε όλοι οτι έγιναν προσπάθειες από τον συνάδελφο κ. Δημήτρη Κρεμαστινό για τη δημιουργία μίας τέτοιας κλινικής, όμως ακόμη τα πράγματα παρ’ όλες τις προσπάθειες βρίσκονται στα σπάργανα…”.

“Άλλος βασικός στόχος του συμποσίου είναι η βελτιστοποίηση της συνεργασίας των συναδέλφων ιατρών που ασχολούνται με νεοπλασίες με τους γιατρούς που θα έλθουν για να συμμετάσχουν ως ομιλητές ή παρατηρητές.

Επιπλέον, με τη βοήθεια των εκλεκτών συναδέλφων ιδιαίτερα της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας που δεν έχουμε εδώ αλλά και της μοριακής βιολογίας που είναι μία επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς, θα ενισχυθούν οι στόχοι του συμποσίου μας που είναι ανοιχτό και για τους μη γιατρούς, για όσους θέλουν μία γνώμη και μία άποψη και συνεργασία να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό καρκίνου-αυτός είναι ο κοινωνικός ρόλος του συνεδρίου.

Μπορώ να πω ότι αυτά τα τρία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες ευχαριστηρίων από πολίτες της Ρόδου.

Ευελπιστούμε ότι τ συνεχή μας διαβήματα, τα συνέδρια, οι παρεμβάσεις, τα συμπόσια, σύντομα θα ευοδωθούν. Θέλω να τονίσω ότι οτι κόστος των μετακινήσεων για το ΕΣΥ και τον δημόσιο κορβανά είναι πάρα πολύ υψηλό από ότι αν υπήρχε μία ογκολογική κλινική στη Ρόδο.

Από μία μελέτη που κάνουμε και θα παρουσιαστεί σε 2-3 μήνες θέλω να σας πω ότι το τελευταίο οκτάμηνο έχουν μετακινηθεί 1200 άτομα προς την Αθήνα για διάγνωση και περίθαλψη νεοπλασματικών νόσων και όχι μόνο. Καταλαβαίνετε ότι τα ποσοστά αυτά είναι πολύ υψηλά και στόχος μας είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Βασική μας επιδίωξη είναι του χρόνου να πραγματοποιηθεί το 4ο συμπόσιο κλινικής ογκολογίας ώστε πριν φθάσουμε στον πέμπτο χρόνο της διοργάνωσης να έχουν ευοδωθεί οι επιθυμίες μας που δεν είναι άλλες από την ίδρυση της ογκολογικής κλινικής στη Ρόδο”, ανέφερε ο κ. Μαντάς.

Οι πιο συχνοί καρκίνοι

Όπως δήλωσε ο κ. Μαντάς ο πιο συχνός καρκίνος στη Ρόδο είναι αυτός του μαστού στις γυναίκες και αντίστοιχα ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες. Έπεται ο καρκίνος του παχέως εντέρου και ο τρίτος συχνότερος καρκίνος είναι αυτός του πνεύμονα. Τέλος ο κ. Μαντάς τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνονται προληπτικές εξετάσεις.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *