ροή ειδήσεων

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα κράτη που ήκμασαν και εξαφανίστηκαν τον 20ο αιώνα



Περασμένα μεγαλεία: Από την ακμή στην παρακμή των κρατών που εξαφανίστηκαν μέσα στον 20o αιώνα...





Μεγάλες ανακατατάξεις στα σύνορα των κρατών υπήρξαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκαν και διαλύθηκαν αρκετές αυτοκρατορίες, με αποτέλεσμα από μερικές ντουζίνες αυτοκέφαλα κράτη και αυτοκρατορίες, πλέον να μετρούμε αισίως περισσότερες από 200 ανεξάρτητες χώρες.


Οθωμανική Αυτοκρατορία (1299-1922)

Ήταν μια από τις ισχυρότερες αυτοκρατορίες των νεότερων χρόνων, που μετρούσε στην ακμή της εδάφη από το Μαρόκο μέχρι τον Περσικό Κόλπο και από το Σουδάν μέχρι και την Ουγγαρία, άρχισε να διαβρώνεται σταδιακά στους 6 αιώνες της ιστορίας της, με τον 20ό αιώνα να λειτουργεί εδώ ως καταλύτης. Μέχρι το 1922 οι ένδοξες μέρες της είχαν περάσει πλέον ανεπιστρεπτί και η αυτοκρατορία κειτόταν στο νεκροκρέβατο όταν ξέσπασε το κίνημα των Νεότουρκων. Με τη Συνθήκη των Σεβρών γεννήθηκε η σύγχρονη Τουρκία.


Ανατολική Γερμανία (1949-1990)

Ιδρύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1949 στη σοβιετική ζώνη κατοχής, συμπεριλαμβανομένου και του σοβιετικού τμήματος του Βερολίνου. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 προσχώρησε με απόφαση της ανατολικογερμανικής βουλής (Φολκσκάμερ) στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου σήμανε την κατακρήμνιση της κρατικής της οντότητας, καθώς προσδέθηκε και πάλι στο άρμα της ομόσπονδης Γερμανίας τον Οκτώβριο του 1990.


Θιβέτ (1913-1951)

Είναι περιοχή της Κεντρικής Ασίας και πατρίδα των αυτοχθόνων Θιβετιανών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 4.900 μέτρων κατά μέσο όρο και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ύψος περιοχή της Γης. Για το λόγο αυτό αναφέρεται κοινά ως "Η Στέγη του Κόσμου.". Σήμερα αποτελεί τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με ένα μικρό μέρος να είναι υπό τον έλεγχο της Ινδίας. Επίσης, διεκδικείται και από τη Δημοκρατία της Κίνας. Παραδοσιακά πρωτεύoυσα έχει τη Λάσα. Οι κάτοικοι ομιλούν τη θιβετιανή γλώσσα.


Ζανζιβάρη

Όταν οι Πορτογάλοι έφτασαν το 1498, βρήκαν στην ακτή μια σειρά από ανεξάρτητες πόλεις, κατοικημένες από τους Άραβες, αλλά όχι ενωμένους με την Αραβία, καθ'οποιονδήποτε πολιτικό δεσμό.Ως το 1890, οπότε και έγινε προτεκτοράτο, είχε εδραιωθεί η βρετανική κυριαρχία και οι Βρετανοί διόρισαν τους πρώτους «βεζίρηδες» την περίοδο από το 1890 ως το 1913 και στη συνέχεια Βρετανούς εποίκους το 1913 με 1963.Στις 10 Δεκεμβρίου του 1963 η Ζανζιβάρη ανακηρύχθηκε συνταγματική μοναρχία και ανεξάρτητο κράτος από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο καθεστώς υπήρξε βραχύβιο, καθώς ο Σουλτάνος και η δημοκρατική του κυβέρνηση ανατράπηκαν στις 12 Ιανουαρίου 1964 και στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς η Ζανζιβάρη ενώθηκε με την Τανγκανίκα και δημιουργήθηκε το σημερινό κράτος της Τανζανίας.


Γιουγκοσλαβία (1918-1992)

Το αποκαλούμενο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων ιδρύθηκε επισήμως το 1918, μετονομάστηκε σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας το 1929 και πορεύτηκε όπως πορεύτηκε μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο, όταν έπεσε στα χέρια του γερμανού κατακτητή το 1941. Παρέμεινε μια σχετικά αδέσμευτη σοσιαλιστική δημοκρατία μέχρι το 1992, όταν ο αυξανόμενος εθνικισμός και οι εσωτερικές πληθυσμιακές εντάσεις οδήγησαν στον αιματηρό εμφύλιο. Κατόπιν ακολούθησε η διάσπασή της σε τέσσερα ανεξάρτητα κράτη (Σλοβενία, Κροατία, Σκόπια και Βοσνία-Ερζεγοβίνη), με τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο να διατηρούν τη χαλαρή ένωση μετονομάζοντάς τη πια σε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.


Σοβιετική Ένωση (1922-1991)

Ήταν κράτος που βρισκόταν στην ανατολική Ευρώπη και τη βόρεια Ασία, το μεγαλύτερο σε έκταση στον κόσμο. Η πρωτεύουσά του ήταν η Μόσχα. Υπήρξε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στην παγκόσμια ιστορία. Ιδρύθηκε το 1922. Διαλύθηκε το 1991.Μια ομοσπονδία που αναμφίβολα επηρέασε τη σύγχρονη ιστορία όσο λίγες, η κατάρρευση του Παραπετάσματος στην Ανατολική Ευρώπη γέννησε πλήθος ανεξάρτητων πια χωρών στη Γηραιά Ήπειρο, δεκαπέντε κράτη ακριβώς, ως η μαζικότερη μάλιστα δημιουργία αυτοκέφαλων εθνών μετά τον διαμελισμό της Αυστρο-Ουγγαρίας το 1918…


Αυστρο-Ουγγρική Αυτοκρατορία (1867-1918)

Ήταν ένα διττό συνταγματικό μοναρχικό κράτος η έκταση του οποίου κάλυπτε όλη την Κεντρική Ευρώπη που διατηρήθηκε από το 1867 ως το 1918, όταν με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου τo μεν πολίτευμά του καταλύθηκε, η δε έκτασή του κατακερματίστηκε, κατόπιν συνθηκών που αποτέλεσαν ιδιαίτερο κεφάλαιο του Διεθνούς Δικαίου.Την τύχη της Αυτοκρατορίας αυτής ακολούθησε η Γερμανική Αυτοκρατορία, καθώς και η Ρωσική Αυτοκρατορία και λίγα χρόνια αργότερα η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά από επαναστάσεις.


Τσεχοσλοβακία (1919-1992)

Ιδρυμένη πάνω στα παλιά ερείπια της Αυστρο-Ουγγαρίας, η Τσεχοσλοβακία ήταν κατά τη σύντομη ύπαρξή της μια από τις λειτουργικότερες ευρωπαϊκές δημοκρατίες.Από την αρχή της ίδρυσής της η Τσεχοσλοβακία αποτελούσε ένα κράτος χωρίς συνέχεια ή παράδοση. Βασιζόταν στην ένωση δύο πολύ συγγενικών σλαβικών εθνών, των Τσέχων και των Σλοβάκων. Στο έδαφος όμως αυτής προστέθηκε και η λεγόμενη Υποκαρπαθική Ρουθηνία με τον ουκρανικό πληθυσμό της.


Βιρμανική Αυτοκρατορία

Στις αρχές του 20ού αι. κερδίζει συνεχώς έδαφος το βιρμανικό εθνικιστικό κίνημα, το οποίο κατά τη δεκαετία του 1930 συσπειρώνεται γύρω από το φοιτητικό κίνημα των Τανκίν, ηγετική μορφή του οποίου αναδεικνύεται ο Αούνγκ Σαν.Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου η Μιανμάρ βρίσκεται υπό ιαπωνική κατοχή (1942-45). Η χώρα απελευθερώνεται από τους Συμμάχους το 1944-45. Μετά από μια σειρά διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βρετανίας και των βιρμανικών κομμάτων που είχαν συνασπιστεί στο σχηματισμό Αντιφασιστική Ένωση Λαϊκής Ελευθερίας, ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της χώρας το 1947. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 1947, ξέσπασαν εμφύλιες ταραχές μεταξύ των αντίπαλων κομμάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων δολοφονήθηκε ο Αούνγκ Σαν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες. Η ανεξαρτησία της χώρας ανακηρύχθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 1948.


Νέα Γη (1583-1979)

Είναι νησί του Καναδά στο άνοιγμα του Κόλπου του Αγίου Λαυρεντίου. Η νήσος της Νέας Γης μαζί με το Λαμπραντόρ αποτελούν την επαρχία της Νέας Γης και του Λαμπραντόρ.Από το 1583 έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Νέα Γη ήταν αποικία των Βρετανών. Το 1949, η Νέα Γη ενσωματώθηκε στην Καναδική Συνομοσπονδία.

πηγή: huffingtonPost Greece

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *