ροή ειδήσεων

Απίστευτες καταγγελίες για τον θάνατο με ναρκωτικά στη φυλακή ενός 31χρονου από τη Ρόδο



Βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις φυλακές Αλικαρνασσού...


Αγωγή κατά του Δημοσίου από την οικογένεια του θύματος

«Μήνυμα» σε χρήστες ουσιών κρατούμενους σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, στέλνει η οικογένεια ενός 31χρονου άνδρα από τη Ρόδο, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις φυλακές Αλικαρνασσού, μετά από χρήση κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών, όπως καταγγέλλει μιλώντας στο protothema.gr η μητέρα του άτυχου άνδρα.

Η οικογένεια του 31χρονου κατέθεσε αγωγή εις βάρος του ελληνικού δημοσίου για το χαμό του δικού της ανθρώπου και ζητεί από την Πολιτεία να την αποζημιώσει από την ηθική βλάβη που υπέστη επειδή δεν μερίμνησε ως όφειλε και έχει καθήκον για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής του παιδιού της.

Ειδικότερα, στην αγωγή της, την οποία κατέθεσε ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, η οικογένεια του θύματος, υποστηρίζει πως ο χαμός του δικού της ανθρώπου οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε παράνομες πράξεις, παραλείψεις και υλικές ενέργειες οργάνων του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή των αρμοδίων των φυλακών (διευθυντή, αναπληρωτή διευθυντή, κ.α) Αλικαρνασσού, όπου εξέτιε ποινή για εμπορία ναρκωτικών ο άτυχος άνδρας.

Όπως αναφέρει η οικογένεια, οι αρμόδιοι των φυλακών δεν επέδειξαν την οφειλόμενη από τις περιστάσεις προσοχή και επιμέλεια και παρέβησαν τις υποχρεώσεις τους, που απέρρεαν από τους νόμους και τους κανονισμούς των φυλακών. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει εκτεθειμένος ο 31χρονός και να χάσει τη ζωή του από χρήση ουσιών μέσα στη φυλακή.

Οι γονείς του άτυχου κρατούμενου όταν ενημερώθηκαν πως ο γιος τους ήταν εγκεφαλικά νεκρός πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του, χαρίζοντας τη ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό στήθηκε αερογέφυρα ζωής, που ολοκληρώθηκε την 29η Αυγούστου 2014. Από νοσοκομείο της Αθήνας ελήφθησαν τα δύο νεφρά, από τη Θεσσαλονίκη το ήπαρ και οι κερατοειδείς από το «ΠΑΓΝΗ».

Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου, η μητέρα του 31χρονου είχε υποστηρίξει πως ο γιος της είχε μπλέξει στα γρανάζια της χρήσης, ήταν όμως και θύμα της κρατικής αναλγησίας για τους κρατούμενους. Η ίδια πιθανολόγησε ότι δεν έχει γίνει ουσιώδης έρευνα για να βρεθούν εκείνοι που τροφοδότησαν τον κρατούμενο γιο της με ναρκωτικά, ενώ θεωρεί βέβαιο ότι δεν του παρείχαν την απαιτούμενη ιατρική συνδρομή με το που διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του, το πρωί της 17ης Αυγούστου 2014.

Στον 31χρονο από την ποινική Δικαιοσύνη είχε επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ για αδικήματα που αφορούσαν στη συμμετοχή του στη διακίνησης κοκαΐνης και κάνναβης. Για την ίδια υπόθεση είχε επιβληθεί κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ σε έναν 28χρονο, αστυνομικό, που υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ. Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί και 9 ακόμη άτομα που κρίθηκαν αθώοι.

«Ήταν εξαρτημένος»

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατική», από στοιχεία της Δίωξης Ναρκωτικών είχε προκύψει, μεταξύ άλλων, πως ο 31χρονος προέβαινε στην αγορά ακαθόριστων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών μέσω της εταιρείας ταχυμεταφοράς. Στην κατοχή του άτυχου άνδρα, είχαν βρεθεί έξι ανισοβαρείς συσκευασίες, με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 56,6 γραμμάρια, τέσσερις ανισοβαρείς συσκευασίες, με ποσότητα κοκαΐνης συνολικού βάρους 2,9 γραμμάρια και μία ζυγαριά ακριβείας. Τόσο ο 31χρονος όσο και οι οικείοι του είχαν υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ότι ήταν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά.

Τώρα, στην αγωγή της η οικογένεια αναφέρεται στις συνθήκες της νοσηλείας του 31χρονου μετά τη «δηλητηρίαση» του από κοκτέιλ ναρκωτικών και επισημαίνει ότι ενώ οι ιατροί τον επανέφεραν από το κώμα και η καρδιά και τα άλλα όργανα επανέκτησαν την λειτουργία τους, εν τούτοις δεν είχε καμία, ούτε ανέκτησε ποτέ κατά την διάρκεια της νοσηλείας του, επαφή με το περιβάλλον, με τον εγκέφαλο να μην αντιδρά και να παραμένει νεκρωμένος, οπότε και εκείνοι αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του.

Σύμφωνα με την οικογένεια, τα ευρήματα της νεκροψίας – νεκροτομής επιβεβαίωσαν ότι στην φυλακή διακινούντο και διακινούνται ναρκωτικές ουσίες και άλλα κατασταλτικά του ΚΣΝ υπνωτικά και αγχολυτικά φάρμακα. Και όλα αυτά – όπως επισημαίνουν - ενώ ο 31χρονος κατά τη διάρκεια της κράτησής του είχε καταφέρει να βρει ως ένα βαθμό τις χαμένες ισορροπίες του, γυμνάζονταν κυρίως με ασκήσεις πυγμαχίας και διατηρούσε αρίστη φυσική και πνευματική κατάσταση.

Ακόμη, οι οικείοι του 31χρονου τονίζουν ότι στην επέλευση του θανάτου του δεν συντέλεσε αιτιωδώς κάποια υπαίτια συμπεριφορά τρίτου προσώπου, εκτός του προσωπικού των φυλακών. Θεωρούν ότι ο θάνατός οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε παράνομες πράξεις, παραλείψεις και υλικές ενέργειες οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου (διευθυντή, αναπληρωτή διευθυντή, κ.ά των φυλακών), οι οποίοι – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους- δεν επέδειξαν την οφειλόμενη από τις περιστάσεις προσοχή και επιμέλεια και παρέβησαν τις υποχρεώσεις τους που απέρρεαν από τους νόμους και τους κανονισμούς.

Στην αγωγή τους επισημαίνουν, ότι μεταξύ των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και των υπηρετούντων στις φυλακές της χώρας υπαλλήλων του περιλαμβάνεται και η υποχρέωση και το καθήκον ασφάλειας και προστασίας της ζωής των κρατουμένων με την επιμελή, αυστηρή και πιστή προς το πνεύμα και το γράμμα τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας και του κανονισμού των καταστημάτων κράτησης.

Όπως επισημαίνουν η αποτροπή της εισαγωγής στις φυλακές και της διοχέτευσης στους κρατουμένους κάθε είδους ναρκωτικών ουσιών και κάθε είδους κατασταλτικών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος υπνωτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, όπως τα βαρβιτουρικά και οι βενζινοδιαζεπίνες κ.α. αποτελεί κύρια υποχρέωση των υπηρετούντων υπαλλήλων του Δημοσίου, έχει δε σκοπό την προστασία της ζωής των κρατουμένων, των οποίων είναι δυνατόν να εκτεθεί σε θανάσιμο κίνδυνο με την χρήση τέτοιων ουσιών.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *