ροή ειδήσεων

500 άνθρωποι το χρόνο νοσούν από φυματίωση στην Ελλάδα



Με 500 νέα κρούσματα φυματίωσης ετησίως «τιμά» η Ελλάδα την εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης (24 Μαρτίου)...
Από την καταγραφή της τελευταίας πενταετίας προκύπτει ότι τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από φυματίωση, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νόσος υποδηλώνεται με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου.
Το 60% των νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο αφορά σε Έλληνες και το 40% σε αλλοδαπούς. Τ ποσοστό της πολυανθεκτικής μορφής της νόσου στους Έλληνες με φυματίωση είναι περίπου 1,5% ενώ στους αλλοδαπούς 9%. Εξίσου μεγάλη πληγή με τη μεταδοτικότητα της νόσου αποδεικνύεται κατά τους ειδικούς και η μείωση των προγραμμάτων πρόληψης, που θεωρείται ότι ευθύνεται για την αύξηση την τελευταία τριετία των περιστατικών φυματίωσης σε κρατούμενους, χρήστες ουσιών και ανθρώπους με HIV/AIDS.
«Η φυματίωση είναι μεταδοτικό νόσημα που δεν γνωρίζει σύνορα. Η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης του 2015 σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ιδίως των Υπουργών Υγείας προκειμένου να αντιμετωπισθεί επιτυχώς το μεγάλο πρόβλημα της φυματίωσης σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί η απαράδεκτη κατάσταση κατά την οποία πολλά περιστατικά φυματίωσης μένουν χωρίς διάγνωση και δεν λαμβάνουν τη πρέπουσα φροντίδα και θεραπεία» επισημαίνει ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Φυματίωσης ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονιστής διευθυντής της 6ης Κλινικής του ΣΩΤΗΡΙΑ, κ. Μιχάλης Τουμπής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νόσος «θεριεύει» στη χώρα μας εξαιτίας των προβλημάτων του συστήματος όπως είναι τα εξής:
• Ανεπάρκεια κατάλληλων υποδομών νοσηλείας - αντιμετώπισης της φυματίωσης και ιδίως των ανθεκτικών μορφών της νόσου.
• Υποστελέχωση των αντιφυματικών ιατρείων
• Πενιχρή έως ανύπαρκτη υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Μυκοβακτηριδίων.
• Δυσχέρεια σύγχρονης εργαστηριακής (μοριακής) υποστήριξης της διάγνωση του νοσήματος λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
• Ανεπάρκεια ενεργητικής ανίχνευσης νέων περιπτώσεων φυματίωσης
• Ανεπάρκεια μέτρων ελέγχου της διασποράς του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης

Η φυματίωση στον παγκόσμιο χάρτη
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3 εκατ. άνθρωποι που πάσχουν από φυματίωση δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Έτσι το κεντρικό μήνυμα της φετινής Ημέρας Φυματίωσης προτρέπει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προσεγγίσουν, να φροντίσουν και να θεραπεύσουν όλους αυτούς τους αβοήθητους πάσχοντες. Παράλληλα θέτει τον τολμηρό στόχο της σχεδόν πλήρους εξάλειψης της φυματίωσης το 2035.
Σύμφωνα με τη πρόσφατη Ετήσια Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Φυματίωση, εκτιμάται ότι το 2013 :
• Οι νέες περιπτώσεις φυματίωσης ήταν περίπου 9.000.000, (σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότερες από ότι το 2012).
Εξ αυτών 1.100.000 είχαν ταυτόχρονα και HIV λοίμωξη. Η διπλή λοίμωξη είναι ιδιαίτερα συχνή στην Αφρική και τη ΝΑ Ασία όπου τα 3/4 των ασθενών με φυματίωση έχουν και HIV λοίμωξη.
• Οι θάνατοι από φυματίωση έφτασαν το 1.500.000. Από αυτούς οι 1.000.000 αφορούσαν σε άνδρες, οι 360.000 σε HIV θετικούς ασθενείς και οι 80.000 σε παιδιά.
• Το 95% των περιστατικών φυματίωσης και το 98% των θανάτων από αυτή συμβαίνουν σε φτωχές χώρες.
• Η επιδημία της φυματίωσης είναι ιδιαίτερα έντονη σε ορισμένες περιοχές, όπως Αφρική, Κεντρική Ασία και Ανατολική Ευρώπη. Η επιδημία αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.
• Υπολογίζεται ότι 480.000 άνθρωποι ανάπτυξαν πολυανθεκτική φυματίωση (ανθεκτικότητα στα δύο τουλάχιστον πολυτιμότερα αντιφυματικά φάρμακα, την ισονιαζίδη και τη ριφαμπυκίνη).
• Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό πολυανθεκτικών περιπτώσεων φυματίωσης έχουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.
• Από τα δηλωθέντα κρούσματα φυματίωσης υπολογίζονται 300.000 περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης. Από αυτά διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν μόνο 136.000, ενώ ειδική θεραπεία έλαβαν μόνο 97.000 με ποσοστό επιτυχίας 48%.
• Από το σύνολο των ανθεκτικών περιπτώσεων υπολογίζεται ότι το 9% αφορά σε περιπτώσεις εκτεταμένα ανθεκτικής φυματίωσης (ανθεκτικότητα στο σύνολο σχεδόν των φαρμάκων).
• Πάνω από 100 χώρες έχουν δηλώσει έστω και μια περίπτωση εκτεταμένα ανθεκτικής φυματίωσης.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *