ροή ειδήσεων

60’ Ελλάδα: Ο Νίκος Μάνεσης στην Αστυπάλαια



Το 17ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στην Αστυπάλαια,...
σ' ένα νησί της λεγόμενης άγονης γραμμής,

λόγω των γνωστών προβλημάτων με την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Σ' ένα νησί, όμως, με γόνιμα χαμόγελα και ανοιχτές αγκαλιές.

Οι ιστορίες ξετυλίγονται...

Οι ξένοι που ήρθαν και έμειναν
Την Αστυπάλαια έχουν επιλέξει για μόνιμη εγκατάσταση, πολλοί Έλληνες που τους έπληξε η κρίση, αλλά και αρκετοί ξένοι. Η Αγγλίδα από το Μάντσεστερ και ο Ιταλός από το Τορίνο, που πίνουν τον καφέ τους στο καφενείο «Η ΒΟΥΛΗ», αλλά και ο οδηγός βυτιοφόρου από την Αθήνα που άνοιξε ταβέρνα, απέναντι από τον Αυστραλό, ο οποίος έγινε κρεοπώλης.

Ο κουρέας το ... βιολί του και ο ξενοδόχος το... λαούτο του
Στην Χώρα, μας ξεναγούν δύο από τους πολλούς νέους του νησιού. Ο κουρέας με το βιολί του και ο ξενοδόχος με το λαούτο. Στην παρέα, η σύζυγος του από το Σχηματάρι που αγάπησε και την Αστυπάλαια και τον ξενοδόχο.

Το καφενείο του «Μουγγού»
Στο καφενείο του «Μουγγού» δεσπόζουν οι φωτογραφίες του Ντούτσε, του Τέως και του Τσε Γκεβάρα, ενώ στα δύσκολα οι πολίτες παίρνουν την τύχη στα χέρια τους.

Οι εθελοντές διασώστες
Πυροσβεστική υπηρεσία δεν υπάρχει, ούτε σκάφος του Λιμενικού. Το τελευταίο σκάφος το... διέσωσαν οι ντόπιοι όταν έμεινε μεσοπέλαγα. Οι εθελοντές διασώστες έχουν φτιάξει τη δική τους ομάδα πυρόσβεσης και με τις «γουρούνες» τους περιπολούν σε Χώρα και Γυαλό.

Οι γιατροί
Το ιατρείο του νησιού «γυμνό», με αίθουσες χειρουργείων να χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι και τις δύο γιατρούς να δίνουν τα πάντα για να σώσουν ζωές. Παρόλα αυτά, για άλλη μια φορά, όπου το κράτος δεν μπορεί, μπορεί ο πολίτης.

Οι ψαράδες
Στην Ανάληψη, τα βλέμματα συγκεντρώνει το ζεύγος των ψαράδων. Η σύζυγος, όπως λέει, έκλεψε τον άντρα της γιατί τον αγάπησε. Ο σύζυγος την αγαπά, αλλά δεν προλαβαίνει να ψελλίσει λέξη. Η γυναίκα του μιλά διαρκώς για τα κατορθώματα του πατέρα της, ο οποίος ήταν καλύτερος ψαράς από τον άντρα της. Όποιος βρεθεί στον μόλο της Ανάληψης σίγουρα θα... ακούσει πολλά.

Το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς
Το μισό νησί ανήκει σε εκκλησιαστικό ίδρυμα, το οποίο νοικιάζει την περιουσία σε ντόπιους, ενώ τα βλέμματα συγκεντρώνει το νεκροταφείο βρεφών της Αρχαιότητας κοντά στο κάστρο.

Τέλος, η εκπομπή, για άλλη μια φορά, «θαλασσοπνίγεται» αλλά αποζημιώνεται καθώς, πιστέψτε μας, η καλύτερη κακαβιά είναι του ψαρά και μάλιστα μαγειρεμένη μεσοπέλαγα!

Πηγή: http://www.gossip-tv.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *