ροή ειδήσεων

Σωτήρια η σάουνα για την καρδιά των ανδρών



Οι μεσήλικες άντρες που κάνει συχνά σάουνα μπορεί να είναι προστατευμένοι από τα καρδιολογικά προβλήματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη...


Είναι επίσης πιθανό να διαθέτουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, λένε οι ερευνητές.
Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε στην ανατολική Φινλανδία, όπου είναι παράδοση να κάνει ο κόσμος σάουνα, ακόμα και καθημερινά.
Οι ερευνητές επιστράτευσαν 2.315 άνδρες, ηλικίας 42 έως 60 ετών, και τους παρακολούθησαν επί 21 χρόνια, καταγράφοντας τα προβλήματα υγείας και τη θνησιμότητα μεταξύ τους.
Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, συνέβησαν 190 αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι, 281θανατηφόρα στεφανιαία επεισόδια, 407 θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο και συνολικά 929 θάνατοι από κάθε αιτία.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», όσο συχνότερα έκαναν οι άντρες σάουνα και επί όσο περισσότερη ώρα, τόσο λιγότερο κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους.
Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ήταν κατά 22% χαμηλότερος στους άντρες που έκαναν σάουνα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και κατά 66% χαμηλότερος σε όσους έκαναν σάουνα τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα.
Αντίστοιχα, οι δύο έως τρεις σάουνες την εβδομάδα μείωναν κατά 23% τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαίο επεισόδιο, κατά 27% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και κατά 24% τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.
Με τέσσερις έως επτά σάουνες την εβδομάδα, όμως, ο κίνδυνος θανάτου από στεφανιαίο επεισόδιο μειωνόταν κατά 48% και από καρδιαγγειακά αίτια κατά το ήμισυ, ενώ ο ολικός κίνδυνος θανάτου μειωνόταν κατά 40%.
Όσον αφορά την διάρκειά της, ουσιώδες όφελος παρατηρήθηκε όταν υπερέβαινε τα 19 λεπτά: ο κίνδυνος αιφνιδίου καρδιακού θανάτου και θανάτου από στεφανιαίο επεισόδιο ή καρδιαγγειακή νόσο μειωνόταν κατά σχεδόν 50%.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας που πραγματοποίησαν την μελέτη δεν γνωρίζουν γιατί ασκεί τόση ισχυρή προστατευτική δράση η σάουνα και λένε πως πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, σπεύδουν να υπενθυμίζουν ότι η σάουνα δεν είναι καλή ιδεά για τους πολύ μεγάλης ηλικίας ανθρώπους και τα παιδιά, για τις εγκύους και για όσους δεν αντέχουν τη ζέστη - και ότι οπωσδήποτε είναι απαραίτητη πρώτα η ιατρική συμβουλή για όσους θελήσουν να την βάλουν στη ζωή τους.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *