ροή ειδήσεων

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ (ΦΩΤΟΣ)



Μια μόλις ημέρα μετά την καταστροφική καταιγίδα που χτύπησε το νησί της Λέρου προκαλώντας... μεγάλες ζημιές, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου και οι πολίτες, ξεκίνησαν μια μεγάλη προσπάθεια για την επούλωση των πληγών, που άφησε πίσω η πρωτοφανής χαλαζόπτωση και οι πλημμύρες.


Πολλά προβλήματα υπάρχουν ακόμα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης όπου το νερό που διοχετεύεται στα σπίτια έχει σκούρο χρώμα, ενώ είναι πλέον αμφίβολο κατά πόσον μια νέα βροχόπτωση θα επιτρέψει την έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λέρου, υπάρχουν πάνω από 50 σπίτια και καταστήματα με ανυπολόγιστες ζημιές που έχουν καταγραφεί, ενώ έχουν καταστραφεί και μεγάλα τμήματα του κεντρικού οδικού δκτύου στην περιοχή του Βρομολίθου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ζωές των κατοίκων.

Προβλήματα, τέλος, υπάρχουν και σε δίκτυα ακαθάρτων, τα οποία είτε είναι βουλωμένα, είτε δέχονται (παρανόμως ή από κακοτεχνίες) όμβρια ύδατα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παροχέτευση μεγάλων όγκων νερού. Κατά συνέπεια, νερά μαζί με λύματα βγαίνουν από τα καπάκια στους δρόμους...

Το χρονικό της καταστροφής

Από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής (27/3/2015) το ψιλόβροχο εξελίχθηκε σε καταιγίδα, η οποία σταμάτησε τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας (Σάββατο 28/3/2015)

Οι ξάγρυπνοι κάτοικοι της Λέρου, είδαν το πρωί του Σαββάτου τις περιουσίες τους να έχουν γίνει συντρίμμια, με αποτέλεσμα να απευθύνονται εναγωνιωδώς στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να συνδράμουν με τα μηχανήματα στη διάνοιξη οδών και ποταμών...

Την ίδια ώρα, τα μέλη της Επιτροπής ΠΣΕΑ (Επιτροπή Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης) συνεδρίαζαν στο δημαρχιακό μέγαρο, αποστέλλοντας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την ακόλουθη επιστολή, προκειμένου να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

"Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί μας τις πρώτες πρωινές ώρες, εξαιτίας της ασταμάτητης νεροποντής, της χαλαζόπτωσης και των κατολισθήσεων, ανεπανόρθωτες ζημιές έθεσαν σε κίνδυνο ολόκληρο το νησί. Η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο έχει διακοπεί στα περισσότερα σημεία του νησιού, σπίτια πλημμύρισαν, τοιχία έπεσαν, αυτοκίνητα και γεωργικές καλλιέργειες καταστράφηκαν, τα εμπορεύματα των καταστημάτων έχουν διαβρωθεί. Τα υπάρχοντα αντιπλημμυρικά έργα κρίθηκαν ανεπαρκή, αφού κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει μια τέτοια, πρωτοφανή, βιβλική καταστροφή. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέρου να επαναφέρει την τάξη αλλά και των κατοίκων του νησιού να σώσουν τις περιουσίες τους, οι καταστροφές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ζητάμε απεγνωσμένα τη βοήθεια σας και παρακαλούμε όπως κηρύξετε το νησί σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ, για τις επόμενες ώρες".

Τα μέλη της Επιτροπής ΠΣΕΑ Ο Δημαρχεύον Αντιδήμαρχος 1. Σοροκάκης Ιωάννης Κωνσνταντινίδης Ιωάννης Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας 2. Παπαγεωργίου Σπυρίδων Διοικητής 588ΤΕ Αντχης(ΠΖ) 3. Παπατζίκης Παντελεήμων Αναπληρωτής Διοικητής Α. Τ. Λέρου 4. Θεμέλαρος Ιωάννης Έπαρχος Καλύμνου 5. Λεούσης Ιωάννης Υπεύθυνος Τεχνικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, από το πρωί του Σαββάτου συνεργεία του Δήμου επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα οδοστρώματα του δημοτικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Λίγες ώρες μετά το αίτημα που υπέβαλε η επιτροπή ΠΣΕΑ του Δήμου Λέρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δια του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, υπέβαλε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αίτημα έκδοσης απόφασης για την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω εκδήλωσης έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Τελικά η Λέρος κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το βράδυ του Σαββάτου, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννη Πανούση, μετά το σχετικό αίτημα που υπεβλήθη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι τις 30 Μαΐου 2015.

Τι μέλλει γενέσθαι

Όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προχωρήσει άμεσα στην σύσταση επιτροπών για την καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα, επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θα αναλάβει το έργο καταγραφής υλικών ζημιών σε κτήρια (ιδιώτες - οικίες κλπ).

Δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό από τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Λέρο.

Φωτογραφίες: Πουλιέζος Σαράντης





























lerosnews.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *