ροή ειδήσεων

Ασθενείς δύο ταχυτήτων σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές


Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο το “κουβάρι” των αλλαγών στον τρόπο εξόφλησης...
των ιδιωτικών κλινικών, αλλά και της πρόσβασης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές δομές Υγείας, με την ηγεσία του υπουργείου να προχωρά πλέον στην αναδιαμόρφωση και του συστήματος πληρωμής των κλινικών από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι πληροφορίες λένε πως ο νέος υπουργός Υγείας, σε συνάντηση που θα έχει με τις ασφαλιστικές εταιρείες την επόμενη εβδομάδα, θα ανακοινώσει το νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσηλίων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου ο Οργανισμός να επιβαρύνεται λιγότερο οικονομικά. Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δηλώνει ότι στις άμεσες προτεραιότητες του είναι να πληρώνουν πρώτα οι ασφαλιστικές εταιρείες τη συμμετοχή τους στη νοσηλεία των ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές και το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το πως θα κατατίθενται τα ασφάλιστρα.

Τα παραπάνω ισχύουν για όσους ασθενείς έχουν μικτή ασφάλιση. Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εντούτοις η κατάσταση παραμένει ακόμη ρευστή. Φαίνεται όμως πως το υπουργείο Υγείας θα προβεί τελικά στην “υποβάθμιση” των ιδιωτικών κλινικών αναφορικά με τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες αναμένεται να έχουν δευτερεύοντα ρόλο καθώς θα εξυπηρετούν μόνο όσους ασθενείς δεν μπορούν να νοσηλευτούν από το δημόσιο τομέα.

Παρά την έντονη “δυσφορία” που έχει προκαλέσει στον επιχειρηματικό κόσμο της Υγείας η πρόθεση του Παναγιώτη Κουρουμπλή να αλλάξει τους “όρους” περίθαλψης των ασφαλισμένων, το σχέδιο του υπουργείου προχωρά σύμφωνα με το ρεπορτάζ με ταχείς ρυθμούς και η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθορίζεται ο τρόπος αποζημίωσης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ. Πηγές από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών επισημαίνουν πως επίκειται διακοπή των συμβάσεων με μεγάλο αριθμό θεραπευτηρίων, διατήρηση συμβάσεων μόνο για συγκεκριμένες υπηρεσίες που σήμερα δεν παρέχονται από τα δημόσια νοσοκομεία ή και σημαντική μείωση των τιμών με τις οποίες ο Οργανισμός αποζημιώνει του παρόχους για ιατρικές πράξεις. Στην περίπτωση μάλιστα που γίνει το δεύτερο, θεωρείται δεδομένο πως πολλές κλινικές δεν θα δεχτούν να αναπροσαρμόσουν τις ήδη χαμηλές τιμές των νοσηλίων. Εξάλλου ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις κλινικές φέτος είναι μόλις 235 εκατ. ευρώ, ποσό δυσανάλογο, όπως επαναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες των κλινικών, με τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *