ροή ειδήσεων

"Μαύρες" τηλεφωνικές πωλήσεις



Ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν πάρει την κατιούσα είναι λίγο πολύ γνωστό...

Μία καταγγελία που έφτασε όμωςσε σχέση με το πως είναι η κατάσταση σε εταιρείες τηλεφωνικών πωλήσεων είναι χαρακτηριστική.

Κάνουν λόγο για αλλαγές την τελευταία στιγμή στην ώρα προσέλευσης στην εργασία μετά από τηλεφώνημα της εργοδοσίας. Αναφέρουν καταπάτηση των αργιών και του 8ωρου χωρίς την ανάλογη αμοιβή. Απόλυση εργαζομένων πριν ολοκληρωθεί ένα έτος εργασίας ώστε να μην μπορούν να διεκδικήσουν αποζημείωση και επαναπρόσληψη μετά, ώστε ο εργαζόμενος να μην μπορεί να καθιερώσει δικαιώματα

Γίνεται δε λόγος για απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στους χώρους εργασίας. Επισημαίνεται δε πως παρά το ότι έγιναν καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έγινε τίποτα.

Το Koutipandoras.gr ζήτησε από την πρόεδρο του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης Σοφία Καλαντίδου, να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στα εργασιακά δικαιώματα σε εταιρείες σαν αυτή μιας και δεν κατέστει εφικτή η επικοινωνία με το αρμόδιο σωματείο:

"Ειδικά για τις επιχειρήσεις πώλησης μέσω τηλεφωνικών κέντρων, αυτό που έχουμε να δηλώσουμε, είναι ότι πρώτον, πράγματι επικρατούν συνθήκες παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων, συνθήκες όμως των εργαζόμενων με πολύ χαμηλούς μισθούς, ωράρια απάνθρωπα, μεγάλα ωράρια που δεν αντιστοιχούν, ούτε ως υπερωρίες, ούτε ως υπερεργασία.
Το μεγάλο ζήτημα για εμάς, για τους εργαζόμενους δηλαδή είναι και πώς θα το αντιμετωπίσουμε, επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει και μια λογική τι είναι νόμιμο, τί δεν είναι νόμιμο.
Οι νόμοι που υπάρχουν σήμερα όσο αφορά στα εργασιακά δικαιώματα είναι νόμοι που τα περιορίζουν και γι αυτό έγινε μια πολύ μεγάλη δουλειά από τα κόμματα που ήταν στην διακυβέρνηση της χώρας και που συνεχίζεται αν θέλετε και από την τωρινή τουλάχιστον αυτό έχουμε δει μέχρι τώρα.
Οι νόμοι αυτοί δεν είναι μόνο μνημονιακοί υπήρχαν και πιο πριν. Υπήρχε μια επιδίωξη μόνιμη της εργοδοσίας, να περιορίζει δικαιώματα, να μειώνει το κόστος, με στόχο να αυξάνει ολοένα και περισσότερο, την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Τώρα αυτές είναι και πιο μοντέρνες επιχειρήσεις, με αυτού του είδους την πώληση.
Το δεύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, είναι η μη συλλογική αντιμετώπιση από την πλευρά των εργαζομένων. Δεν καταφεύγουν στα σωματεία τους και τα συνδικάτα.
Ειδικά σε σχέση με τις καταγγελίες, υπάρχουν συγκεκριμένες παρατάξεις και χώροι που δρουν και κάνουν τέτοιες καταγγελίες και εμείς έχουμε μια απορία γιατί όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που καταγγέλλουν σε περιοδικά, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού δεν καταγγέλλουν στα σωματεία τους και δεν μπαίνουν στη συλλογική δράση.
Αυτό είναι μια ευθύνη των εργαζομένων που πρέπει να την αναλάβουν.
Εμείς σαν σωματείο κάνουμε προσπάθεια να ανεβάσουμε την συλλογική δράση και αντίσταση στα μέτρα που αντιμετωπίζουμε.
Σε αυτή την πορεία κάνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όποιον Θεό και αν πιστεύουν και κυριολεκτώ, να συμμετέχουν ενεργά στα σωματεία τους, να δραστηριοποιούνται να παίρνουν αποφάσεις συλλογικά και έτσι να αντιμετωπίζουν μια επίθεση που είναι τελικώς συλλογική από την πλευρά των εργοδοτών.
Άλλο θέμα που προκύπτει είναι όταν σαν σωματείο με βάση μια ανώνυμη καταγγελία προσφεύγω σαν σωματείο στους αρμόδιους φορείς πχ επιθεώρηση εργασίας.
Πράγματι δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι σε αυτές τις επιχειρήσεις. Είναι κλειστές οι πόρτες. Δεν έχουν μπει.
Αυτό έχει να κάνει και με την έλλειψη προσωπικού αυτών των υπηρεσιών αλλά και με πολιτική κατεύθυνση και πρακτικά ζητήματα.
Ξέρω εταιρεία τέτοιου τύπου. Εταιρεία που διακινεί προϊόντα υγείας, κάρτες υγείας.
Προχθές ειδοποίησε τους εργαζόμενους: «φύγετε όλοι γιατί θα ρθει έλεγχος»
Δεν ήρθε ο έλεγχος αλλά οι εργαζόμενοι κρυφτήκανε, τους διώξανε μέσα από το γραφείο, στο υποτιθέμενο έλεγχο.
Φανταστείτε τώρα αν αυτό το λένε πόσο κλειστές είναι οι πόρτες για ένα σωματείο ώστε να παρέμβει ένα σωματείο, να βρούμε που είναι ο χώρος και μετά να πάμε να παρέμβουμε. Είναι κλειστές οι πόρτες και δεν ρίχνω το μπαλάκι στους εργαζόμενους για να αποποιηθούμε ευθύνες.
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπαίνει μπροστά και κάνουμε ότι μπορούμε σε οποιαδήποτε καταγγελία έρχεται σε εμάς.
Προσπαθούμε να δώσουμε λύση αλλά και να καλέσουμε σε συλλογικό αγώνα.
Χωρίς την δράση των εργαζόμενων σήμερα με γνώμονα τα συμφέροντά τους δεν θα βρούμε άκρη.
Όλοι οι νόμοι είναι αντεργατικοί πολύ λίγους νόμους βρίσκεις για να πατήσεις και να διεκδικήσεις και μάλιστα με μεγάλη επιμονή, ώστε να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι.
Μόνο μέσα από την συλλογική δράση μπορεί να βρεθεί λύση και γι αυτό λαμβάνουμε υπόψη μας ακόμα και καταγγελίες εργαζόμενων που δεν είναι γραμμένοι σε σωματεία."



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *