ροή ειδήσεων

Συγκροτήθηκε η επιτροπή για το χρέος



Τη συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους ανακοίνωσε επισήμως....
η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου. Η Επιτροπή που θα διαπιστώσει ποιος μέρος του δημόσιου χρέους είναι επαχθές θα αποτελείται από προσωπικότητες κύρους και συγκροτείται με απόφαση της προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με σχετική δυνατότητα που προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής.


Κομβικό ρόλο θα έχει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα

Η πλήρης σύνθεσή της θα ανακοινωθεί στις αρχές Απριλίου και τα πρώτα της συμπεράσματα να γίνουν γνωστά τον Ιούνιο, όταν θα ανακοινωθούν σε σχετικό διεθνές συνέδριο.

Κομβικό ρόλο στην Επιτροπή θα παίξουν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Σακοράφα, που ήταν η πρώτη που ζήτησε ως βουλευτής τον Δεκέμβριο του 2010 τη συγκρότηση της συγκεκριμένης επιτροπής, καθώς και ο Ερ. Τουσέν, ειδικός επιστήμων για θέματα παράνομου και επονείδιστου χρέους. Η Σ. Σακοράφα θα αναλάβει να επικοινωνήσει τα πορίσματα της Επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο και τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ ο Ερ. Τουσέν θα είναι ο επιστημονικός συντονιστής της διεθνούς ομάδας ειδικών που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να ελεγχθεί και να αποκωδικοποιηθεί το δημόσιο χρέος και να διαπιστωθεί ποιο μέρος των δανείων διασπαθίστηκε και κατά πόσον οι λεόντειες ρήτρες των συμβάσεων, όπως αυτές της Siemens ή των εξοπλιστικών, εκτίναξαν το χρέος. Η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το δημόσιο χρέος χρησιμοποιήθηκε ως «άλλοθι» για υπαναχώρηση από τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Μάλιστα η Ζ. Κωνσταντοπούλου εκτίμησε ότι το έργο της επιτροπής θα συμβάλει στο να σπάσει η απλουστευτική αφήγηση ότι «οι Έλληνες χρωστάνε και πρέπει να πληρώσουν» και υπενθύμισε ότι το 1953 στη διάσκεψη του Λονδίνου αποφασίστηκε η «γενναία» διαγραφή του χρέους της Γερμανίας, χρέους που, όπως σημείωσε, δεν ήταν απονομιμοποιημένο όπως αυτό της Ελλάδας και χωρίς οι Έλληνες να έχουν να λογοδοτήσουν για εγκλήματα ανάλογα με αυτά της Γερμανίας.

Η Σ. Σακοράφα κατηγόρησε τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ότι «αρνήθηκαν το ξεσκέπασμα πράξεων, παραλείψεων και ενεργειών συγκεκριμένων προσώπων που υπηρετούσαν τις συγκεκριμένες πολιτικές που μας έφτασαν μέχρι εδώ». Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «συμφώνησε» με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ότι ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια, «να μάθει τι πληρώσαμε, πού και γιατί, να μάθει πώς φτάσαμε στο Καστελόριζο».


Τουσέν: Ο έλεγχος του χρέους υποχρεωτικός για όλα τα κράτη

Τέλος, ο Ερ. Τουσέν υπογράμμισε ότι ένας από τους στόχους της Επιτροπής είναι να αποτελέσει ένα «εξαιρετικό παράδειγμα» και για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Ο Ερ. Τουσέν τόνισε ότι πολλά από τα δάνεια συνήφθησαν κατά παράβαση των ευρωπαϊκών συνθηκών και του καταστατικού του ΔΝΤ, αλλά και της έννομης τάξης των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα προνομιούχων μειοψηφιών και των τραπεζών.

Μάλιστα ανάφερε ότι ο λογιστικός έλεγχος του χρέους κάθε χώρας είναι πλέον υποχρεωτικός για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. μετά το 2013 και έθεσε το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά δεν προχώρησε σε έναν τέτοιον έλεγχο.

Στην συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Αλ. Μητρόπουλος και Δ. Χαραλαμπίδου, καθώς και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπόλαρη.


Έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Η συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επέκριναν τη Ζ. Κωνσταντοπούλου για την έλλειψη διαβούλευσης πριν από τη συγκρότηση της επιτροπής. Η Ν.Δ. αναρωτήθηκε: «Ποιος δίνει την κατεύθυνση σε αυτήν την κυβέρνηση; Ο Αλ. Τσίπρας ή η Ζ. Κωνσταντοπούλου;». Το Ποτάμι έθεσε το ερώτημα αν «προσχώρησε στους ΑΝ.ΕΛΛ. η πρόεδρος της Βουλής».

Το ΚΚΕ σημείωσε ότι η Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους «ουσιαστικά επιδιώκει να νομιμοποιήσει το χρέος στη συνείδηση του λαού διαχωρίζοντάς το σε 'καλό' και 'κακό'", ενώ η Χρυσή Αυγή υπογράμμισε πως ο λογιστικός έλεγχος και η διαγραφή του παράνομου χρέους ήταν «πάγια θέση» της. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «ένα νέο τηλεοπτικό προσωπικό σόου της κ. προέδρου».

Κώστας Παπαγιάννης

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *