ροή ειδήσεων

Τι φοβάται η Άνγκελα Μέρκελ; Γιατί η καγκελάριος κάλεσε στην Γερμανία τον Αλέξη Τσίπρα;



Ικανοποίηση, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους, εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου ...
για την πρόσκληση που απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη συμφωνία για συνάντησή τους στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα. Η ηγεσία της κυβέρνησης θεωρεί ότι περνάμε πια στην πραγματική φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, μέσα από την οποία μπορεί και πρέπει να δοθεί βιώσιμη και έντιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Η συνάντηση φαίνεται να αποκλιμακώνει εν μέρει τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας, παρότι ακόμη και μετά την τηλεφωνική συνεννόηση των δύο ηγετών ο Β. Σόιμπλε επιτέθηκε και πάλι στην ελληνική κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση το πρωθυπουργικό επιτελείο τρέφει σοβαρές προσδοκίες για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, διευκρινίζοντας ότι δεν προεξοφλεί θεαματική στροφή του Βερολίνου. «Υπάρχει πια ανοιχτός δίαυλος και γίνεται συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο» σημειώνουν, με εμφανή διάθεση να μην τροφοδοτήσουν υπέρμετρη αισιοδοξία, η οποία ενέχει τον κίνδυνο της απογοήτευσης.

Δεν περνά ωστόσο απαρατήρητο από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα ότι μόλις προ ημερών υπήρξε η «διαρροή» της πληροφορίας ότι η κυρία Μέρκελ μπορεί να καταφύγει ακόμη και σε «ανορθόδοξες μεθόδους» για λύση του ελληνικού προβλήματος. Και βέβαια έστω και με έμμεσο τρόπο διαχωρίζουν τη (θετική) στάση και το ρόλο που μπορεί να έχει η καγκελάριος από εκείνον (τον αρνητικό) που διαδραματίζει ο κ. Σόιμπλε απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως σημειώνουν ότι αφενός η πρωτοβουλία ανήκε στην κυρία Μέρκελ, συνεργάτης της οποίας τηλεφώνησε το πρωί της Δευτέρας στο Μαξίμου, αιτούμενος τηλεφωνικό ραντεβού των δύο ηγετών, κάτι το οποίο έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφετέρου η συζήτηση ανάμεσα στην καγκελάριο και τον πρωθυπουργό, διάρκειας 15 με 20 λεπτών, έγινε σε πολύ ζεστό κλίμα.
Υπογραμμίζουν δε ότι παρότι οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες μεθαύριο έκριναν ότι οποιαδήποτε συζήτηση στο περιθώριο αυτής, δεν θα ήταν αρκετή για να τους δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν με άνεση και ευχέρεια όλα τα θέματα.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από το Μαξίμου ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την τήρηση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, και εκ μέρους των δανειστών, κάτι που πάντως αναμένεται να κάνει και στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.
Ο πρωθυπουργός σημειώνει προς κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία τις τελευταίες ημέρες ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται έντιμα και με προσήλωση απέναντι σε αυτή τη συμφωνία και αφήνει να διαφανεί ότι κύκλοι που δεν επιθυμούν την παρουσία της αριστερής κυβέρνησης στην Αθήνα, σαμποτάρουν αυτή τη συμφωνία.
Υπό το πρίσμα της συνάντησης πιθανόν να αλλάξει η τακτική του κ. Τσίπρα για τη σύνοδο κορυφής και να τηρήσει χαμηλότερους τόνους, από εκείνους που αρχικά έχει πρόθεση, καθώς βλέπει πλέον ότι η πολιτική διαπραγμάτευση προχωρά και το ελληνικό πρόβλημα δεν βρίσκεται εκ στο επίπεδο των «τεχνικών κλιμακίων».
Η Αθήνα βλέπει πάντως με ικανοποίηση και την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης - το τηλεφώνημα Άτκινσον στον Δραγασάκη για παράδειγμα - εκτιμώντας ότι και η Ουάσιγκτον πιέζει για να τηρηθεί η συμφωνία του Eurogroup.
Πηγή: protothema.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/3/15 19:19

    Πάλι θα θάψουν τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνοιο, τα σκάνδαλα των Γερμανικών εταιριών και πάει λέγοντας.......... στο ίδιο έργο θεατές και σύ λαέ βασανισ.... @λακισμένε....... ψήφιζε, ψήφιζε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *