ροή ειδήσεων

Ποιοί είναι οι μισθοί του Τσίπρα και του Παυλόπουλου, πόσα παίρνουν οι βουλευτές



Ο Κάρολος Παπούλιας το 2012 ως ένδειξη συμπαράστασης ...

στα οικονομικά δεινά των Ελλήνων πολιτών, διεμήνυσε στον τότε πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, πως παραιτείται της αποζημίωσής του.
Έτσι, με Προεδρικό Διάταγμα, ο μισθός του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα «κουρεύτηκε» κατά 50%. Μέχρι τότε, το ύψος της μηνιαίας χορηγίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπολογιζόταν στο τετραπλάσιο της βουλευτικής αποζημίωσης, δηλαδή σε 23.122 ευρώ τον μήνα.
Μετά το «κούρεμα», αυτή ορίστηκε σε 11.561 ευρώ και συμπαρέσυρε και τη μηνιαία αποζημίωση των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας, το ύψος της οποίας ορίζεται στο μισό της μηνιαίας χορηγίας.
Επίσης, με την ίδια τροπολογία, καταργήθηκε και η χορήγηση μηνιαίων εξόδων παράστασης στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο 1/3 της μηνιαίας χορηγίας, δηλαδή στο ποσό των 6.240 ευρώ.
Έτσι ο μισθός του νέου ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου, Προκόπη Παυλόπουλου, ανέρχεται σε 11.561 ευρώ τον μήνα.
Ο μισθός του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται στο ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης, δηλαδή στο ποσό των 5.705 ευρώ τον μήνα.
Η ετήσια βουλευτική αποζημίωση των 300 βουλευτών αγγίζει τα 68.470 ευρώ, ενώ το ετήσιο κονδύλι στον προϋπολογισμό της Βουλής για τις παροχές τους φτάνει τα 20.541.000 ευρώ.
Μπορεί η κλήρωση των βουλευτικών οχημάτων και το γεγονός ότι μόνον 67 αρνήθηκαν να πάρουν δωρεάν Ι.Χ, να μονοπώλησαν την δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το προνόμιο που απολαμβάνουν οι 300 της Βουλής.
Εκτός από τα πολυτελέστατα οχήματα διαθέτουν και δύο αποσπασμένους αστυνομικούς, που έχουν στη διάθεσή τους ως προσωπική ασφάλεια, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται ως οδηγοί.
Οι βουλευτές Α΄, Β΄ Αθηνών, Πειραιά και Υπολοίπου Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.399 κ. εκ., το οποίο κοστίζει μέχρι 750 ευρώ μηνιαίως. Οι βουλευτές των υπόλοιπων περιφερειών δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.799 κ. εκ., το οποίο θα κοστίζει μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα.
Στον μισθό των 5.700 ευρώ του βουλευτή δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα οργάνωσης γραφείου, το οποίο ανέρχεται στα 1.780 ευρώ τον μήνα. Επίσης μισθός των βουλευτών ενισχύεται από τη συμμετοχή στους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, η οποία υπολογίζεται σε 75 ευρώ για κάθε συνεδρίαση της επιτροπής. Κερδισμένοι είναι όσοι βουλευτές συμμετέχουν στις λεγόμενες «καλές» επιτροπές, δηλαδή σε αυτές που συνεδριάζουν τακτικά στη διάρκεια του μήνα.
Εκτός από αυτά, όμως, η πολιτεία έχει φροντίσει να εξασφαλίσει και στέγη στους βουλευτές της επαρχίας, που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην Αττική.
Η Βουλή έχει μισθώσει δωμάτια σε κεντρικά ξενοδοχεία πλησίον του μεγάρου της Βουλής για τη διαμονή τους ή, εναλλακτικά, τους καταβάλλει το μίσθωμα του ενοικίου σε περίπτωση που επιθυμούν να νοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα. Περί τα 1.000 ευρώ τον μήνα είναι η δαπάνη για τις στεγαστικές ανάγκες των βουλευτών της περιφέρειας.
Επίσης, οι βουλευτές της περιφέρειας δικαιούνται δύο μονά εισιτήρια την εβδομάδα για τη μετακίνηση από και προς τις περιφέρειές τους. Συνολικά δικαιούνται 104 μονά εισιτήρια ανά έτος, τα οποία κοστίζουν περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα.
Στα 500 ευρώ τον μήνα υπολογίζεται το επίδομα κίνησης που χορηγείται στους βουλευτές για τα έξοδα κίνησής τους, δηλαδή τα καύσιμα των βουλευτικών οχημάτων.
Στα προνόμια των βουλευτών συμπεριλαμβάνονται και δύο επιστημονικοί συνεργάτες, με μηνιαίο μισθό περί τα 1.600 ευρώ, ενώ έχουν στη διάθεσή τους και δύο αστυνομικούς φρουρούς για την προσωπική τους ασφάλεια.
Τέλος, τη βουλευτική αποζημίωση ενισχύουν και δύο επιδόματα. Πρόκειται για το επίδομα κινητής τηλεφωνίας, το οποίο υπολογίζεται σε 150 ευρώ τον μήνα έκαστος –σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, η οποία έχει θεσπιστεί νομοθετικά και υπολογίζεται περί τα 616 ευρώ τον μήνα– και το «οικογενειακό» επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε μόλις 50 ευρώ τον μήνα.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΠΑΣ ΝΑ ΠΛΟΥΤΗΣΗΣ ΠΑΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΗΣ ΟΧΙ ΝΑ ΠΛΟΥΤΗΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/3/15 21:03

    κοπριτες,γιαυτο φτασαμε σε αυτο το χαλι..ο κοσμος να υποφερει και αυτοι να καλοπερνανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *